• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 0 °C

Zeytinyağı Üretimine Yeni Genelge

Zeytinyağı Üretimine Yeni Genelge
Hasan Eser / Yeni Vizyon Gazetesi / Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, zeytinyağı sıkma tesislerini yakından ilgilendiren bir genelge yayınladı.
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNE YENİ GENELGE 
 
Hasan Eser / Yeni Vizyon Gazetesi - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, zeytinyağı sıkma tesislerini yakından ilgilendiren bir genelge yayınladı. 
 
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, zeytinyağı tesislerinde oluşan atık suların yönetiminde uyulması gereken teknik hususları duyurdu. 
 
Çevre sağlığının korunması yönünde tedbirler oluşturan genelgede; zeytinyağı üretimi sırasında oluşan atık suların alıcı ortamlara arıtılmadan verilmesinin ciddi çevre sorunlarına neden olduğu belirtilerek, “Kirlilik yükü son derece yüksek olan zeytin karasuyu, zeytinyağı üretim tesisleri yakındakileri arazilere veya sucul ortamlara verilmesi halinde canlı hayatını olumsuz yönde etkilemekte ve özellikle zeytinyağı üretiminin yoğun olduğu havzalarda büyük kirlilik baskısı meydana getirmektedir” denildi. 
 
İçerdiği polifonilerin yanı sıra çok yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) değerlerine ve asidik karaktere sahip olması sebebiyle arıtılması zor ve maliyeti yüksek olan zeytinyağı atık sularının nasıl bertaraf edileceği maddeler halinde belirtildi. 
Zeytinyağı tesislerinde oluşan atık suların yönetiminde uyulması gereken teknik esasları belirleyen Genelge’nin getirdiği yükümlülere uymayanların ise 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20’inci maddesinde öngörülen cezai müeyyideye tabi tutulacağı bildirildi.  
 
Dünyada zeytinyağı üretiminde söz sahibi olan ülkelerin yaygın olarak kullandığı bertaraf yöntemlerini örnek alan Genelgede;  zeytinyağı üreticilerine 2 farklı seçenek sunuldu. 
 
Buna göre sürekli (kontinü) santrifüj yöntemiyle zeytinyağı üreten işletmelerin iki fazlı dekantasyon sistemine geçiş yapması ve bu yöntemle prina içerisinde kalan zeytin karasuyunun prina tesislerine gönderilmesi, ya da mevcut  üç fazlı dekantasyon sistemini kullanan tesislerin zeytin karasuyunun sızdırmaz lagünlerde biriktirerek buharlaştırma yönteminin uygulaması istendi.  
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14