• BIST 10105.37
  • Altın 3159.1
  • Dolar 35.6485
  • Euro 37.1762
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C

Ülkü, Aliağayı İşgalden Kurtardım

Ülkü, Aliağayı İşgalden Kurtardım
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİV/ ŞENOL GÖK / 1982 yılında ilçe olan Aliağa'nın son 30 yılına damgasını vuran efsanevi başkan Hakkı Ülkü, 13,5 yıllık başkanlığını, Milletvekilliğini, Aliağa'nın değişimini sadece YeniVizyon'a anlattı.

Aliağa'nın efsanevi Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, yakın tarihe ışık tutuyor..

Hakkı Ülkü Aliağa'nın 30 yılını ilk kez açık açık anlattı:

3 dönemlik başkanlığında Aliağa'yı değiştiren Hakkı Ülkü:

ALİAĞA'YI KÖYDEN KENT YAPTIM

Aliağa'nın efsanevi siyasetçisi Hakkı Ülkü:

ALİAĞA'YI İŞGALDEN KURTARDIM

"Cici Sokak'ın tapularını bürokrasi engelledi" diyen dönemin başkanı Hakkı Ülkü:

"BÜROKRASİ, BEN PUAN KAZANACAĞIM DİYE TAPULARI ENGELLEDİ"

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİV/ ŞENOL GÖK / 1982 yılında ilçe olan Aliağa'nın son 30 yılına damgasını vuran efsanevi başkan Hakkı Ülkü, 13,5 yıllık başkanlığını, Milletvekilliğini, Aliağa'nın değişimini sadece YeniVizyon'a anlattı.

1972 yılında CHP'ye üye olan ve 1977'de belediye meclis üyesi olarak aktif siyasete başlayan, 3 dönem belediye başkanlığı, bir dönem milletvekilliği yaparak ulaşılması güç bir rekora imza atan Aliağa'nın "baba Hakkı"sı Ülkü, Aliağa'yı bir kente dönüştürürken yaşadığı güçlükleri, karşılaştığı engelleri ve siyasetteki müthiş yükselişini ilk kez açıkladı.

Turgut OĞuz'u SODEP'e ilçe başkanı yaptım

Hakkı Ülkü'nün siyasetteki çıkışı 12 Eylül darbesinin ardından başladı. 12 Eylül'de TARİŞ'de bir işçiyken gözaltına alınan Hakkı Ülkü, 1983'de SODEP'in Aliağa'da kuruluşunda aktif rol üstlendi. O günleri anlatırken zor yıllara bir kez daha dönen Ülkü, "O zaman siyaset yapmak her babayiğidin harcı değildi. SODEP’in ilçede kurucusu olarak 5-6 kişiydik. Ben ve Temel Turan, Turgut Oğuz'u SODEP ilçe Başkanı yaptık" dedi.

1984'de SODEP'in Başkan adayıydım

Eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Ülkü ilk başkan adaylığının 1984 yerel seçimlerinde olduğunu söyleyerek, "Kamuoyu belki bilmez ama ben 1984 yerel seçimlerinde SODEP'den Başkan adayıydım. Rahmetli Selim Altuntaşoğlu Halkçı Parti’den adaydı. Seçimi 123 oyla kaybettik. Halkçı Parti adayı Selim 550 oy almıştı. Tek kaybettiğim seçim de o seçimdir" dedi.

1989'da yüzde 51 ile Başkan oldum

"SODEP- Halkçı Parti birleşmesinden SHP'nin doğduğunu söyleyen Ülkü, "1989 yerel seçimlerinden önce SHP İlçe Başkanıydım. Önseçimde başkan adaylığına seçildim. Seçimde de yüzde 51 civarındaki bir oyla Aliağa Belediye Başkanı oldum" diye konuşan Ülkü, "13,5 yıl Başkanlık yaptım. Aliağa'yı işgal edilmiş bir köyden, çağdaş bir kente dönüştürdüm. 2002'de Milletvekili seçilerek Parlamentoda Aliağa'yı ve İzmir'i layıkıyla temsil ettim" dedi.

1989'da Nasıl bir Aliağa teslim aldı?

Aliağa'da Ayhan Bayrak'ın 1977-80 döneminden sonra solu 2. kez 1989'da iktidara getiren Hakkı Ülkü, 1989'da İrfan Onaran'dan borçsuz bir belediye devraldığını açıkladı. Ülkü, "Göreve geldiğimde sadece 3-5 ayda ödenebilecek az borcu vardı. Borçsuz bir belediye aldım. Düğün salonu yapılmıştı. Göreve geldiğimde Sahil bandına yeni başlanmıştı. Görev dönemimde Sahil bandını hızla tamamladım. Bugün tamir tadilat yapılıyor ama esas olan o günkü koşullardı." dedi.

Aliağa'nın planlarını rüşvetle aldı

Plansız bir kent devraldığını açıklayan Ülkü, "İlk işim Aliağa'yı köy görünümünden kurtarmaktı. Aliağa'nın 1/5000 ve 1/1000'lik planları yoktu. 1/5000 lik planları almak için Ankara’ya İller bankası'na gittim. Bir türlü bulunamayan planları arşivde buldurdum. o günkü maaşımın 4'de 3'ünü harçlık olarak cebimden vererek Aliağa'nın planlarını bir nevi rüşvetle almayı başardım" dedi.

Aliağa İşgal edilmişti

1989'da göreve geldiğinde Aliağa'da çok kötü bir manzara olduğunu söyleyen Ülkü,  "Plajlardan, Çağlayan durağına kadar işgal vardı. Çağlayan durağından ötesi sağlı sollu gemi söküm hurdalığıydı. Şu anda kamyon garajının yanında çamlık gibi görünen alan gemi söküm hurdalığıydı. İşe başlamak için onları kaldırmak gerekiyordu. Çok gecekondu vardı. Çünkü seçim dönemlerinde “gecekondu yapın” diye teşvik eden adaylar vardı." dedi.

Yıka Yıka seçim kazandım

gecekonduları gördükçe "işim çok zor" diye düşünen Hakkı Ülkü, "1989'dan 1994'e kadar Gecekondulardan, gemi söküm hurdalıklarına kadar hepsini kaldırdık. Onları yıkmadan, kentleşme adına hiçbir şey yapamazdık. Aliağa’yı yeniden yapılandırmaya harcadık bu dönemi. Yıka yıka insan seçim kazanabilir mi? Biz yıka yıka seçim kazandık" dedi.

Türkiye'de İlk Kentsel Dönüşümü 25 yıl önce başlattık

Gecekonduların yıkılmasının yanında çağdaş çözümlerle "ilk kentsel dönüşümü" Aliağa'da başlattığını da anlatan Ülkü, "Bir taraftan yıkarken bir taraftan da o insanlara insanca koşullarda barınma olanağı sağlamak için projelere başladık. Kooperatif oluşturduk. Kooperatiflere üye olamayıp da mağdur olanlara Örnekkent projesini başlattık. Orada 320 parsel ürettik.  Belediye kooperatifi marifetiyle de 650 konut ürettik. Daha sonra yaptıklarımızla toplam 1000 konut ürettik." dedi.

CİCİ SOKAK'IN TAPULARINI HAZIRLADIM, BÜROKRASİ ENGELLEDİ

Aliağa'da gecekondu sorununu Cici Sokak dışında bitirdiğini söyleyen Hakkı Ülkü, Cici Sokak'ın tapularını bürokrasinin engellediğini savundu. Ülkü, "Cici Sokak, Orman alanı niteliğini yitirmiş, ama orman alanı olan bir bölge. Ben, onların bütün planlarını yapıp, tapularını verme aşamasına gelmiştim. Ancak bürokrasinin engellemek isteyen bazı kesimleri, engellediler ve tapuları verdirmediler. Hepsinin tapusunu hazırlamıştım. Bu bana puan sağlar diye tapuları ne yazık ki verdirmediler." dedi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14