AHMET KENAN TANRIKULU: TÜRKİYE HIZLA OTOKRASİYE GİDİYOR
Şahner Eser / Ege Hakimiyet Gazetesi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; Türkiye’de artık ‘laf çok, iş yok’ siyasî anlayışının sonuna gelindiğini söyledi. Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Başarısız ekonomik öngörüler, plan ve programlar nedeniyle büyüme oranlarında yaşanan ivme kaybı ülke borçlarını ve işsizler ordusunu çığ gibi büyütmektedir” dedi.
MUZ CUMHURİYETİ GİBİ…
İktidarın oy kaybı yaşadığını, bu nedenle de her geçen gün devlet adabıyla bağdaşmayan davranışlar sergilendiğini ve geçici saltanat uğruna milletin kazanımlarının çar çur edildiğini öne süren Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Bu zihniyet, bir yandan da gelecekte adalet karşısında hesap vermemek için türlü ayrımcı düzenlemeleri hayata geçirmektedir.Ancak tüm sağduyulu vatandaşlarımız gibi dünya da, muz cumhuriyetlerinde görülecek bu tabloyu istihzâ ile takip etmektedir.Gündem saptırmaya ve algı operasyonuna dönük davranışlar, ülkemizin her alanda dünyadan uzaklaşmasına sebep olmaktadır” diyerek, iktidarın neden olduğu iç ve dış siyasî risklerin yanı sıra Türkiye’nin hızla otokrasiye gittiğini söyledi.
ARTIK YİĞİTTE KAMÇI YİYECEK HÂL KALMADI
“Tek başına tüm anayasal yetkilere hükmetme arzusu yabancı ve yerli yatırımcıları tedirgin etmektedir” diyen MHP’li Tanrıkulu, şöyle konuştu: “Ülkemiz ekonomisinin ihtiyacı olan yeni yatırımlar gelmemektedir. Çarpık üretim modeli ile yol almaya zorlanan ekonomimiz artık her alanda teklemeye başlamıştır. Üç yılı aşkın süredir durgunluk yaşayan ekonomimizde kişi başı millî gelirimiz de yerinde saymaktadır. Bunun sonucunda ise ülkemiz orta gelir tuzağına yakalanmıştır. Yılbaşında hedeflenen enflasyonun sürekli şaşması ve kronikleşmesi yetmiyormuş gibi 400 milyar doları aşan dış borçların çevrilmesi de risk taşımaktadır. Artık yiğitte kamçı yiyecek hâl kalmamış, yiğit yatırımcılar için kur riski, onları her gün daha da zorlar hale gelmiştir.”
BAŞBAKAN’A DAHİ HATALI RAKAMLAR AÇIKLATIYORLAR
Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’nin kısa vadeli dış borçlarının Eylül ayında 9 ay öncesine göre yüzde1,1’lik artışla 130,7 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti: “Özel sektörün 2002 yılında 13,8 milyar dolar olan kısa vadeli dış borcu, 2014 Eylül’de 111,4 milyar dolara çıkmış durumdadır. Aynı şekilde kamunun 2002 yılında sadece 0,9 milyar dolar olan kısa vadeli dış borcu ise Eylül’de 18,9 milyar dolara yükselmiştir.Eylül itibariyle,orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl ve daha az kalan kısa vadeli dış borç stoku 166,3 milyar dolardır.Yanlış politikalarla durumun bu hale gelmesine sebep olanlar ise,kes-kopyala-yapıştır programlarla ekonomimize pansuman yapmaya çalışmaktadır. Ekonomi yönetimindeki durum artık öyle zavallı bir hâl almıştır ki; Başbakan’a dâhi hatalı rakamlar açıklatmak göze alınmaktadır.”
EKONOMİ YÖNETİMİ DUT YEMİŞ BÜLBÜL ROLÜNÜ OYNUYOR
Ağustos ayı işsizlik rakamları açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) halen evde çalışan milyonlarca kadını ve iş bulma ümidini yitiren milyonu aşan vatandaşları hesaba katmadığını ifade eden Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağustos ayı işsizlik rakamları karşısında aynı ekonomi yönetimi dut yemiş bülbül rolünü oynamaktadırlar. TÜİK; istisnalar yaratarak, işsiz tanımını daraltarak işsizliği düşük göstermek için elinden geleni yapsa da iş bulamayan vatandaşımız yaşamak için mücadelesinde gerçek hayatla yüz yüzedir.Ağustos ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı %10,4 ile geçtiğimiz yıla göre % 1,1 puan artış kaydederken, mevsimsel etkilerden arındırılmamış resmî işsizlik de aynı düzeyde artarak % 10,1’e ulaşmıştır.Geniş tanımlı işsizlik oranı ise %17,1 olmuştur. Yine geniş tanımlı işsiz sayısı 5 milyon 430 bine ulaşmıştır. Yüksek öğretim mezunları arasında işsiz sayısı yeni seriye göre Şubat 2014 döneminden bu yana 255 bin kişi artarak 743 bine çıkmıştır. Gençler için (15-24 yaş) geniş tanımlı işsizlik oranı ise resmî %19,2 rakamının 9 puan üzerinde %28 seviyesinde gerçekleşmiştir. Her 4 gencimizden biri işsizdir. Bu ekonomik ve sosyal sorun önümüzdeki dönem giderek daha da büyüyecektir.”
9 MİLYAR TL’LİK FARKIN HESABINI KİMSE VEREMİYOR
“Ekonomi yönetiminin günü kurtarmak adına birbirinden farklı ve habersiz açıklamaları her geçen gün daha da artmaktadır.” İfadesini kullanan Tanrıkulu, şunları söyledi: “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı İşsizlik Sigorta Fonu’nda biriken paranın 70 milyar TL olduğunu açıklarken, birkaç gün sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bu rakamı 79,1 milyar TL olarak açıklamakta ve aradaki 9 milyar TL’lik farkın hesabını kimse verememektedir.”
İŞSİZLİK FONU ŞAİBELİ DURUMDA
2002 yılında 57’nci Hükümet tarafından oluşturulan ve işsiz kalan vatandaşlara işsizlik sürelerinde destek olunmasını amaçlayan İşsizlik Fonu’nun artık şaibeli duruma geldiğini sözlerine ekleyen Tanrıkulu, “Fon’dan 2002 yılından bugüne kadar yaklaşık 3,6 milyon işsiz kalan vatandaşımıza sadece 8 milyar TL ödeme yapılmasına rağmen, Fonamacı dışında bütçe uygulamalarında ve başka alanlarda kullanılmaktadır.Bu rakam 2008 yılından bu yana 12 milyar TL’yi geçmiş ve borç olarak alındığı iddia edilen tutarın geri ne şekilde ödeneceği halen açıklanmamaktadır. Fon’un 60 milyar TL’lik kısmının halen devlet iç borçlanma senetlerinde tutulması ve buradan yapılacak harcamaların belirsizliği ise tam bir muammadır.İşsizlerimizin sesinin duyulmadığı, onlara umut verilmediği yetmiyormuş gibi, onların çalışırken ödedikleri primlerle oluşan Fon’un iktidar tarafından delik deşik edilmesi, keyfiyetin her alanda sürdüğünü göstermektedir. Bu yüzden Milliyetçi Hareket Partisi olarak iktidardan; ülkemizin gerçek gündemine yani ekonomideki sıkıntılara dönmesini ve gerekli olan somut adımları biran önce atmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımız, girişimcilerimiz ekonomik bakımdan sorun sarmalıyla mücadele ederken, iktidarın oy kaygısı ve şaşkınlık içinde her geçen gün kötüye giden icraatını bir kez daha gözler önüne seriyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.