PETKİM’DEN 200 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Türkiye’nin tek petrokimya hammadde üreticisi Petkim’in200 milyon Dolarlık yatırımla faaliyete geçen yeni Etilen fabrikasının açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptı.
Petrokimya alanında Türkiye’nin tek hammadde üreticisi olan Petkim, başarı zincirine bir halka daha ekledi. Etilen fabrikasında Petkim’in yıllık brüt üretim kapasitesini 3.2 milyon tondan 3.6 milyon tona ulaştıran yeni fabrikayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık hizmete açtı. Aynı zamanda ruhsatlandırma çalışmaları süren Petkim’in yeni Ar-Ge Merkezi’ni gezdi, faaliyetler hakkında bilgi aldı.
İzmir Aliağa’daki komplekste düzenlenen törende konukları, SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz ve Petkim Petrokimya Holding Genel Müdürü Sadettin Korkut ağırladı. Bir fabrika yatırımına yakın değerde maliyetle gerçekleşen tesisin kurdelesini Bakan Işık kesti. Törende konuşan Bakan Işık, “İki devlet, bir millet” anlayışıyla çıkılan yolda, Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev’in kardeşliği somut ekonomik işbirliğine dönüştürerek pekiştirdiklerini söyledi. Işık: “Bu kardeşliğin ete kemiğe bürünen en güzel eseri Petkim ve SOCAR’ın Türkiye’deki yatırımlarıdır. Kardeşin kardeşe yapmaz denilen güzellikleri, gardaşgardaşa yapıyor” dedi.
Hükümetin sanayide temel önceliklerini “yerli, yenilikçi, yeşil üretim” diye tanımlayan Bakan Işık, bu kriterlerin gerçekleşmesi için Ar-Ge çalışmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı: “Daha nitelikli ürünler sağlayacak, yenilikçi üretim temel önceliklerimizden birisi olduğu için Ar-Ge merkezlerine çok büyük destek veriyoruz. Türkiye, cari açık sorununu çözecekse bu merkezlere yatırım yapmalı.”
TÜRKİYE’NİN 2023 VİZYONUNUN YÜZDE 20’SİNİ SOCAR YAPACAK
Törende konuşan SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev de, yaptığı konuşmada Ar-Ge çalışmalarına yapılan desteğin önemini vurgulayarak “Beş yılı geride bırakan ortak yürüyüşte, Azerbaycan-Türkiye kardeşliğini tarihe altın harflerle kazıyacak yatırımlar başlattık. Bu, bizim için çok büyük gurur kaynağıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerini yakalaması için katkı sağlamaya devam edeceğiz. Türkiye için gereken 100-120 milyar dolarlık yatırımın yüzde 20’sini SOCAR, enerji ve altyapı yatırımlarıyla karşılayacak” dedi.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut yaptığı konuşmada Petkim’in yarım yüzyıldır Türk kimya sanayisinin gelişimine öncülük ettiğini hatırlattı, fabrika açılışıyla haklı bir gurur yaşadıklarını söyledi. Hükümet’in Ar-Ge yatırımlarına sağladığı destek için teşekkür eden Korkut, “Türk sanayisi için okul olma vasfını, kurulduğu günden bugüne sürdüren Petkim Ar-Ge Merkezi, ruhsatlandırma işlemleri tamamlandığında yeni binasında yeni bir motivasyon ve artan bir ivme ile çalışmalarını sürdürecek. Hem Petkim’e hem de Türk sanayisine daha katma değerli ürünler üretme sürecinin, en önemli halkası olmaya devam edecek. Ar-Ge Merkezimizde ürün ve proses geliştirme, enerji tasarrufu, maliyet düşürme ve çevre faaliyetleri kapsamında yürütülen projelerde kullanılmak üzere güçlü bir cihaz ve ekipman altyapısı bulunuyor” diye konuştu.
Törende SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, sağ çıkarıldığı madenden ambulansa alınırken “çizmelerimi çıkarayım, kirlenmesin” diyerek Türkiye’yi ağlatan Soma gazisi Murat Yalçın’ı, “ölümden döndüğü noktada hepimize ahlak dersi verdi” diyerek kürsüye davet etti.Petkim adına Bakan Fikri Işık’a teşekkür plaketini, şimdi bir Petkim çalışanı olan Murat Yalçın verdi.
Konuşmaların ardından Bakan Işık, Petkim yönetimini çağdaş kriterlere uygun faaliyetleri nedeniyle kutlayarak yeni fabrikayı hizmete açtı.
SIRADA AR-GE MERKEZİ VAR
Törende, 2004 yılında Aliağa Kompleksi’ne taşınan ve tek çatı altında toplanan yeni binasında açılış için gün sayan Ar-Ge Merkezi de Bakan Işık ve basın mensuplarına tanıtıldı. 2014 yılının ikinci çeyreğinde inşasına başlanan ve 6 aydan kısa sürede tamamlanan Ar-Ge Merkezi’ndeki son hazırlıkları izleyen Bakan Işık, faaliyetler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yaklaşık 350 metrekaresi pilot tesis, 850 metrekaresi laboratuvar ve ofislerden oluşan bin 200 metrekarelik merkez, genel müdüre doğrudan bağlı, Ar-Ge ve Kalite Sağlama Grup Müdürlüğü altında faaliyet gösterecek. Merkezde, ağırlıklı kimya ve kimya mühendisliği disiplinlerinden olmak üzere 6’sı doktoralı, 8’i yüksek lisanslı, 20’si lisanslı 34 araştırmacı ve 6 teknisyenle birlikte 40 personel görev yapacak. Ar-Ge Merkezi, ürün ve proses geliştirme, enerji tasarrufu, maliyet düşürme ve çevre faaliyetleri kapsamında güçlü bir cihaz ve ekipman altyapısıyla Türk sanayisine hizmet verecek.
İNŞAATLAR İLERLİYOR
Petkim Aliağa Kompleksi’nde konukların bir başka durağı STAR Rafinerisi inşaat sahası oldu. 5.6 milyar Dolar maliyete ulaşması beklenen dev projede son durum incelendi. 2017’de devreye girmesi planlanan STAR Rafinerisi, Türkiye’nin 1984’ten sonra üretime geçecek ilk rafinerisi olma özelliğini taşıyacak.
İnşaatı devam eden Petkim Limanı’nı da ziyaret eden konuklara, 2015 yaz aylarında tamamlanması planlanan proje hakkında bilgi verildi. Petlim Konteyner Terminali, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar Dolar ihracat, 1 trilyon Dolar dış ticaret hedefine ulaşmasına çok önemli katkı sağlayacak. Liman, Türkiye’nin üçüncü büyük ve Ege Denizi’nin ise en büyük limanı olacak.
Petkim HAKKINDA:
TPAO öncülüğünde 3 Nisan 1965 yılında kurulan Petkim Petrokimya A.Ş., uzun yıllar Yarımca Kompleksi’nde faaliyet gösterdi. İkinci kompleksin İzmir Aliağa’da kurulması kararlaştırılınca Aliağa Yarımadası’na adım atıldı. En modern teknolojiyle kurulan ve 1985 yılında işletmeye giren Aliağa Kompleksi, 30 Mayıs 2008’de özelleştirilerek SOCAR Türkiye’ye geçti. 60’tan fazla petrokimyasal ürün yelpazesiyle alanında Türkiye’nin tek hammadde üreticisi olan Petkim, Türk sanayisinin en gözde kuruluşlarından biridir. İnsana saygılı, çevreye duyarlı üretim teknolojisiyle, ekonomik, kültürel, sosyal hayata yaptığı katkılarla Türkiye’ye değer katmaya devam etmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.