PETKİM’İN YAPMAYI PLANLADIĞI 200 MİLYON TL TUTARINDAKİ YATIRIMLAR “STRATEJİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ” KAPSAMINA ALINDI.
PETKİM GENEL MÜDÜRÜ SADETTİN KORKUT: “STRATEJİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ, YATIRIMLARIMIZA İVME KAZANDIRACAK SON DERECE ÖNEMLİ BİR DESTEKTİR”
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ 2012 yılı haziran ayında TBMM’de kabul edilen yeni Teşvik Yasası ile mevzuata ilk kez giren “Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi” uygulaması, yerli üretimi destekleyici ve cari açığı azaltıcı yatırımları önceliğe alan projeler ile devam ediyor. Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’nin 5 Aralık 2012 tarihinde STAR Rafinerisi yatırımı için SOCAR Türkiye’ye verilmesinin ardından, Petkim'in toplam kapasitesini %13 artıracak temel kimyasallar için planlanan yatırımları için “Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi” aldı.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, şirketin "Petrokimya Ürünleri Kapasite Artışı ve Yeni Ürün Üretimi Projesi” kapsamında Etilen ve Saf Tereftalik Asit (PTA) fabrikaları için planlanan kapasite artışı yatırımlarının, Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi sayesinde hayata geçirilmesinin kolaylaşacağını söyledi. Yatırımlar tamamlandığında Etilen Fabrikası’nın yıllık kapasitesinin %13 artarken, PTA Fabrikası’nın yıllık kapasitesi ise 70 bin tondan 105 bin tona yükseleceği bilgisini veren Korkut, bu yatırımlarla birlikte Petkim'in yıllık toplam üretim kapasitesinin 3.2 milyon tondan 3.5 milyon tona yükseleceğini ve bu yatırımların üretim maliyetlerini düşüreceğini kaydetti.
Petkim’in bu yatırım projeleri için Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne 7 Kasım 2012 tarihinde başvuru yaptığını, iki aydan daha az sürede Teşvik Belgesi’nin alındığını hatırlatan Korkut, “Bu kadar kısa bir sürede bürokratik sürecin sonlanması ülkemiz ekonomisi için de umut vericidir. Bürokrasimiz, geçmişle kıyaslanmayacak ölçüde hızlı çalışmaktadır. Başta Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan olmak üzere, tüm Ekonomi Bakanlığı bürokratlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Petkim, STAR Rafinerisi’nin ardından ülkemizin ikinci Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldı. Petkim Yarımadası’nı ülkemizin en büyük üretim üssü haline getirme yolunda çok önemli bir destek. Biz de bu desteğin bilinci ile gayretlerimizi artırıyoruz. Bu teşvik ile finansman maliyetimiz ile birlikte yatırım maliyetlerimizi ve vergi oranlarımızı düşürmüş olacağız. Bu teşvik maddi getirilerinin yanı sıra, Petkim’e olan desteği ifade etmesi açısından da son derece önemlidir, bu destek heyecanımızı artırıyor." dedi.
BİZE DUYULAN GÜVENİ VE VERİLEN DESTEĞİ BOŞA ÇIKARMAYACAĞIZ”
SOCAR'ın Petkim Yarımadası’nda sürdürdüğü STAR Rafinerisi yatırımın ardından, Petkim’in iki projesinin daha Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi kapsamına alındığına dikkat çeken Sadettin Korkut, kimya sektörünün Türkiye’nin en çok ithalat yapan sektörlerinin başında geldiğini anımsattı. Yerli üretimi, istihdamı, katma değeri ve refahı Türkiye sınırları içinde bırakacak projelerin Petkim Yarımadası’nda birer birer hayata geçeceğine dikkat çeken Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimya sektörü, ülke olarak bugün ithal ettiğimiz pek çok ürünü yerli üretebilir. Bunun için yeterli teknolojimiz ve insan kaynağımız var. Yeni Teşvik Yasası ülkemizin rekabet gücünü artıracak ara malı üretimine odaklı, ihracat ve istihdamı öncelleyen bir yapılanma üzerine inşa edilmiş bir teşvik sistemidir. Girdi Tedarik Sistemi Projesi ile (GİTES) sektörlerimizin sorunları en ince ayrıntısına kadar masaya yatırılmıştı. Şimdi uygulamada da aynı başarının yakalandığını görmek, üretime gönül vermiş bizleri çok mutlu ediyor. Yatırımlarımızı en kısa sürede tamamlayarak, bize duyulan güveni ve verilen desteği boşa çıkarmamanın gururunu yaşayacağız”
TEŞVİK KAPSAMINDA NELER YER ALIYOR?
Petkim’in "Petrokimya Ürünleri Kapasite Artışı ve Yeni Ürün Üretimi Projesi” kapsamında alınan Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’nin 4 yıl olan süresi uzatma hakkı ile birlikte toplam 6 yılı kapsıyor. Teşvik belgesinin alınması ile 7 yıl süre ile Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, 50 milyon TL’ye kadar Faiz Desteği, yüzde 90 oranında Vergi İndirimi, yüzde 50 oranında Yatırıma Katkı Oranı, bütün ve makine ve teçhizatlar için KDV istisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti imkânı tanınıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.