“Yerli üretim Gücümüzle Konyalı Sanayicilerin Üretimlerine Destek Olacağız”
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, Konya’nın son 30 yıldaki hamlesiyle sanayinin birçok alanında kendi kendine yetebilen bir şehir haline geldiğini belirterek; “Türkiye’nin alanında tek üreticisi Petkim’in iç pazar satışları içerisinde Konya yüzde 5 paya sahip. Bunu daha da arttırmaya ve yerli üretimle Konyalı sanayicilere destek olmaya kararlıyız” dedi.
Türkiye petrokimya sektörünün tek hammadde üreticisi PETKİM, Konya’daki sanayicilerle 17 Haziran 2014 tarihinde bir araya geldi. PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut’un katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, müşteri ve piyasa odaklı bir yaklaşım içinde faaliyet gösteren PETKİM’in yeni proje ve hedefleri paylaşıldı.
Sadettin Korkut: “PETKİM’i geleceğe taşıyacak yenilikleri hızla hayata geçiyoruz”
Toplantıda konuşan PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, başta Mevlana olmak üzere yetiştirdiği birçok insanla namı Türkiye’nin dışına taşan Konya’nın son 20 – 30 yılda ortaya koyduğu sanayi hamlesiyle Türkiye’nin kendi kendine yetebilen şehirlerinden biri haline geldiğini belirtti. Konya’nın otomotiv yan sanayi, gıda, makina, boya, kimya, inşaat, kâğıt, ambalaj, mobilya gibi alanlarda üretim yapan şirketlere ev sahipliği yaptığını kaydeden Sadettin Korkut, şunları dile getirdi:
“Genelde tek tip yatırımlarla gelişen şehirlerin aksine tamamlayıcı bir modelle sanayileşen Konya’da PETKİM’in olmaması düşünülemez. Bu fabrikaların pek çoğu PETKİM’in ürettiği hammaddeleri kullanıyor. Türkiye’nin alanında tek üreticisi PETKİM’in iç pazar satışları içerisinde Konya yüzde 5 düzeyinde paya sahip. Bunu daha da arttırmaya ve yerli üretimle sizlerin üretimlerine destek olmaya kararlıyız. Bu desteği sürdürülebilir hale getirmek amacıyla PETKİM’i geleceğe taşıyacak yenilikleri hızla hayata geçiyoruz. Yeniliklerimizi hayata geçirirken birlikte çalışma gücümüzü arttıracak iki önemli konuda; vade farklarında hem Türk Lirası hem de döviz bazında indirimler ile temdit, yani erteleme ve gecikme faizlerinde müşterilerimiz lehine değişikliklerle uzun ömürlü bir iş ortaklığı hedefliyoruz. Piyasaya duyarlı, rekabetçi fiyat sunabilen, etkin satış ve satış sonrası hizmet sağlayabilen, üretimden gelen gücünü paylaşan ve hepsinden önemlisi müşterisiyle uzun vadeli stratejik işbirliğine dayalı hareket eden bir PETKİM olarak Konyalılarla el ele büyümeye devam edeceğiz.”
“Ekip olarak sizleri daha iyi dinleyip, anlayıp birlikte daha iyi işler yapmaya hazırız”
Piyasanın beklentilerini karşılamak adına yeni ürünler geliştirip lansmanlara imza attıklarını, gelecek dönemde sanayiciler ve sektörel sivil toplum örgütlerimizle aynı mesafede olarak el ele, kol kola çalışarak birlikte kazanacaklarını vurgulayan Sadettin Korkut; “PETKİM sizlerindir, PETKİM hepimizindir. Bizler ekip olarak sizleri daha iyi dinleyip, anlayıp birlikte daha iyi işler yapmaya hazırız” dedi.
Bir yandan piyasada güçlerini arttırmaya çalışırken bir yandan da yatırımlarla bunu desteklemeye hazırlandıklarını kaydeden Sadettin Korkut, şöyle devam etti:
“2023 yılı için pazar payımızı yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. PETKİM’in pazar payını yüzde 25’ten 40’a çıkarmak, bugünkü mevcut 3,2 milyon tonluk üretim kapasitesini yaklaşık iki kat artırarak 6 milyon tona çıkarmak demek. Üretim artışını karşılayacak yeni yatırımlar ve tesislerimizde yapacağımız maksimizasyonlar için hammaddemiz olan naftada güvenilirliğe ihtiyacımız var. PETKİM Yarımadası’nda çalışmaları hızla devam eden STAR Rafinerisi bu yönüyle bizim için hayati önem taşıyor. Yaklaşık 3,3 milyar dolarlık kredi finansmanı için dünyadan 23 finans kuruluş ile imza attığımız STAR Rafinerisi’nin, 2017 yılı sonunda devreye girmesiyle lojistik, stok maliyeti ve kalite kayıpları sıfır noktasına ineceği için müthiş bir ivme yakalayabilecek ve yeni yatırımları yapabilmek için kendimizde daha fazla cesaret bulacağız. PETKİM’in ana hissedarı olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) belirlediği ve ‘Value-Site’ adını verdiği heyecan verici yatırım projeksiyonu ile içinde bulunduğumuz PETKİM Yarımadası Türkiye’nin en önemli üretim ve enerji üslerinden biri haline geliyor. Yılsonunda bitecek Etilen ve PTA fabrikaları kapasite artışı yatırımlarıyla üretim kapasitesini yıllık 3,2 milyon tondan, 3,6 milyon tona çıkaracak olan PETKİM, gelecek yıl içinde faaliyete geçecek Konteyner Limanı ile lojistik alanında gelir elde etmeye başlayacak. İlk fazı 2015 yılı içinde üretime başlayacak Rüzgar Elektrik Santrali’yle (RES) de şirket, enerji verimliliği ve çeşitliliğini arttıracak.”
“PETKİM Yarımadası’nın Avrupa’nın en büyük üretim üslerinden biri olacak”
“PETKİM’de artış gösteren her 1 gramlık üretim, 1 gramlık ithalatın azalması anlamına geliyor” diyen Sadettin Korkut, SOCAR Türkiye’nin PETKİM Yarımadası için çizdiği “Rafineri – Petrokimya – Enerji – Lojistik Entegrasyonu”nu hedefleyen vizyon gerçekleştiğinde, PETKİM Yarımadası’nın Avrupa’nın en büyük üretim üslerinden biri olacağını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği “500 Milyar Dolar İhracat ve 1 Trilyon Dolar Dış Ticaret Hacmi” hedefini yürekten destekliyoruz. 500 milyar dolarlık hedef içerisinde 5 milyar doları PETKİM ve SOCAR Türkiye’nin diğer yatırımları olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki ülkemiz bir birim üretirken 3 birim ithalat yapıyor. Ülkemizde PETKİM’in dışında maalesef yerli hammadde üreticisi yok. Keşke 2-3 PETKİM daha yapılabilseydi ve ülkemizin yaratacağı katma değer, yurt dışına gitmeseydi. Yani bu noktada keşke başka PETKİMLER olsa, katma değer zinciri Türkiye’den başlayıp çoğunluğu Türkiye’de kalsa diyoruz.”
PETKİM Akademi’ye de değinen Sadettin Korkut, sektörel bazda kuruluşların teknik – kalite – üretim -bakım yapılanmalarına uygun usta, ustabaşı, formen, teknisyen, mühendis, uzman, yönetici gibi pozisyonların eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek; “Konya’da faaliyet gösteren Torku Şeker’e de eğitimler verdik. Kısa sure içinde farklı şehirlerden 40’a yakın sanayi işletmemize eğitim sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.