• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 10 °C

Osmanlı modası kına gecelerinin vazgeçilmezi

Osmanlı modası kına gecelerinin vazgeçilmezi
Orta Asya’dan bugüne kadar gelen özellikle toy dediğimiz düğünlerde düğün öncesi kına geceleri yapılırdı.
OSMANLI MODASI KINA GECELERİNİN VAZGEÇİLMEZİ OLDU
 
Orta Asya’dan bugüne kadar gelen özellikle toy dediğimiz düğünlerde düğün öncesi kına geceleri yapılırdı. Bugüne kadar gelen bu gelenek Anadolu kültürünün bir parçası olarak Osmanlı’da da haremlik selamlık olarak uygulandı. Erkekler bir salonda toplanıp kısır gecesi, kadınlar başka bir salonda toplanarak kına gecesi yapılagelen gelenekler Anadolu’dan büyük kentlere göçle kent kültürüne de kına geceleri olarak girmiş oldu. 
 
 Gelinin baba evinde kalacağı son gece yapılan kına gecesi aynı zamanda en duygu yüklü zamanı kapsar. Hüzünlü, yanık bir ezgiyle söylenen ağıtlar, bu eğlence gecesinin olmazsa olmazıdır. Geleneksel yapının yoğun yaşandığı bölgelerde hala eski önemini korumaktadır. Kına yakmak eski İslam geleneklerindendir. ‘Vatana kurban olsun’ diye askere gidecek olan gence ve Allah’a kurban olsun diye kurbanlık koyuna yakılan kına, konu gelin olunca farklı anlamlar taşımaktadır. Kimi kınayı ‘Cennet Sıvası’ olarak kabul edip, sevap sayarken kimi de kınasız gelinin cennete gidemeyeceğine inanır. Ama pek çok Anadolu yöresinde kına aslında bakireliği diğer bir deyişle bekareti simgeler.
 
EKONOMİYE KATKI SAĞLADI
Kına gecesinde geleneksel Türk motifleri ile işlenmiş Anadolu kostümleri ile kına yakılarak  genç kızların düğün hazırlanması olarak kültürümüze yerleşti. Son yıllarda televizyondaki dizilerden etkilenerek Osmanlı kostümleri ve bindallılar moda olarak gelinlikler kadar gelin kızların kaçınılmazı olmazsa olmazı haline gelmişlerdir. Bugün Osmanlı kostümleri, bindallılarla süslenmektedir. İzmir’de tekstil ve modanın merkezi Mimar Kemalettin Moda Merkezi yüzlerce, binlerce gelinlikle beraber Bindallı ve kaftan üreten, Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesine ihraç ederek ülkemize hem ekonomik olarak artı değer katmıştır. Hem de bu sektörde yüzlerce insanın iş olanağı ve ekonomik katkı sağlamıştır. Ve de geleneklerin ve kültürlerin yaşatılmasında büyük bir rol oynamaktadır. Sonuçta baktığımızda Orta Asya’dan bugüne kadar gelenek olan, toyların ve düğünlerin vazgeçilmezi olan kaftanlarla bindallılar çeşit çeşit renk harmonisiyle moda dünyasına renk katmıştır.
 
HARUN CİCİ OSMANLI KOSTÜMLERİYLE SAÇI BÜTÜNLEŞTİRDİ 
Dünyaca ünlü saç tasarımcısı Harun Cici Mimar Kemalettin Moda Merkezi’nde kaftan, bindallı ve kınalık üreten pek çok firmaya katalog, tanıtım, defile yaparak saçlarda da Osmanlı dönemini modasını kostümlerle bütünleştirdi. Harun Cici’nin zanaatı sanata çeviren yeteneği yurt içinde ve yurt dışında dikkatleri üzerinde topladı. Ukrayna’ da yaptığı “Çocuk gelinlere hayır” tiyatro şovunda kına gecesi konseptiyle Osmanlı kostümlerini ve kına gecesi geleneğini dünyaya tanıtı. Cici’nin sergilediği üstün performans dünyanın pek çok ülkesinde bu şovu yapması isteklerini beraberinde getirdi. Cici, Saraybosna, Kosova, Yunanistan gibi ülkelerde yaptığı tanıtımlarla kına gecesi geleneğimizi ve ulusal değerlerimizi dünyaya tanıttı.  Harun Cici kına gecelerinin de son yıllarda popüler hale geldiğini de hatırlatarak, “Kınalık diye tabir edilen bindallılar, kaftanlar, yani Osmanlı modası tekrar gündemde” ifadesini kullandı.
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14