NİTRAT GÜBRESİNE ALTERNATİF KONUŞULDU
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Beslenmesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, Söke’de pamuk üreticilerine nitratlı gübrenin satışının yasaklanmasının ardından, bunların yerine kullanılabilecek azotlu gübreler ve konuyla ilgili problem ve çözüm önerileri konusunda Söke Ziraat Odası Konferans Salonunda konferans verdi.
Konferansa Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Söke Ziraat Odası yöneticileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
YASAK SADECE ÜLKEMİZDE DEĞİL, ABD VE İSVEÇ GİBİ ÜLKELERDE DE YASAK
Prof. Dr. Mehmet Aydın, Türkiye’de patlayıcıya konu olan gübrenin satışının yasaklandığını belirterek şu ana kadar piyasadaki 64 bin ton nitratlı gübrenin toplatıldığını ve kalan gübrelerin de toplatılacağını söyledi. Prof. Dr. Aydın, bu kapsamda dağıtımı ve satışı yasaklanan gübrelerin % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat, % 33 amonyum nitrat, potasyum nitrat, kalsiyum nitrat ve sodyum nitrat gübreleri olduğunu açıkladı. Bu gübrelerin terör olaylarında kullanıldığını, yasağın sadece ülkemizde değil, ABD ve İsveç gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra Pakistan, Afganistan ve Ortadoğu ülkelerinde de yasaklanma kararları alındığını aktararak alternatif gübre miktarında sıkıntı yaşanabileceğine işaret etti.
ÜRE GÜBRESİNİN FİYATINDA ARZU EDİLMEYEN ARTIŞLAR OLMASI MUHTEMELDİR
Prof. Dr. Mehmet Aydın, yasaklama kapsamına alınan 5 azotlu gübrenin 2012 yılı toplam satış miktarının yaklaşık 1 milyon 922 bin ton civarında olduğunu, azot olarak 567 bin 650 ton civarında olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Aydın “Buna karşın bunlara alternatif olabilecek dağıtımı serbest olan azotlu gübreler (üre ve amonyum sülfat gübrelerinin) ise aynı yıldaki toplam satış miktarları yaklaşık 780 000 ton civarında olup saf azot olarak ise 354 000 tona denk geldiği görülmektedir. Yani çiftçilerimiz azotlu gübreleri önceki yıllardaki ile benzer dozlarda kullandıklarında, gübre tedarikçilerinin şu an satışı serbest olan üre ve amonyum sülfatı yine aynı miktarda bulundurmaları, ilave olarak bunun % 160 daha fazlasını da yasaklanan gübrelerin yerine satışa sunabilmeleri gerekmektedir. Bu ise yoğun gübre tüketiminin olduğu bu günlerde pek mümkün gibi görünmemektedir. Ayrıca darlık nedeniyle özellikle üre gübresinin fiyatında arzu edilmeyen artışlar olması muhtemeldir.” dedi
ALTERNATİF YAPRAKTAN ÜRE VEYA TİCARİ FORMULASYONLU AZOTLU GÜBRELER
Söke çiftçinin ana gelir kaynağının pamuk olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, azotlu gübrelerden amonyum nitrat (%33 N) gübresinin bölge tarımı için en uygun üst gübre çeşidi olduğunu, satışının durdurulmuş olmasının bölge tarımını olumsuz etkileyeceğini belirterek, amonyum nitrat gübresi nedeniyle yaşanabilecek sıkıntılara çözüm olabilecek alternatifin ise yapraktan üre veya ticari formulasyonlu azotlu gübreler olduğunu anlattı.
NİTRATLI GÜBRELERİN DAĞITIMI KONTROLLÜ KOŞULLARDA YAPILABİLİR
Ziraat Odası yönetimi, çiftçiler ve il tarım müdürlüğü çalışanlarının dinamik bir sistem kurarak kullanacakları nitratlı gübreleri terör örgütlerinin erişmesine müsaade etmeyeceklerini siyasi iradeye anlatmaları durumunda yasaklamanın daha erken kalkacağına inandığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Aydın “ÇKS’ye dayalı olarak nitratlı gübrelerin dağıtımı kontrollü koşullarda yapılabilir.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.