TÜRKİYE’DE BALIK TETİŞTİRİCİLİĞİ ARTIYOR
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi -Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre son 60 yılda dünyada üretilen büyük ve küçük baş hayvan ile su ürünleri üretimi aynı seviyeye geldi.
09 Mayıs 2014 Cuma 21:22
TÜRKİYE’DE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTIYOR
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre son 60 yılda dünyada üretilen büyük ve küçük baş hayvan ile su ürünleri üretimi aynı seviyeye geldi.
2. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı Boat İzmir fuarı kapsamında düzenlenen “Su Ürünleri Avcılığı ve Yetiştiriciliği: Sorunlar-Çözüm Önerileri” konulu panelde, bu alanda ülkede gerçekleştirilen yatırımlar, sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.
İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye’de son 25 yılda balık yetiştiriciliğinin 10 milyon tondan 66 milyon tona ulaştığını söyledi.
Dünyada tüketilen su ürünlerinin yarısının avcılık, diğer yarısının ise yetiştiricilik yöntemi ile yapıldığını anlatan Öztürk, Çin’in tek başına dünyada su ürünü üretiminin % 60’ını gerçekleştirdiğini ve 40 milyon ton üretim yaptığını belirtti.
Türkiye’nin su ürünleri üretimi ve tüketiminde son 10 yılda 650 bin ton seviyesinde stabil kaldığını, yapılan ihracatın ton bazında 3 kat arttığını kaydeden Öztürk, “İthalat ise ton bazında 3 kat, dolar bazında ise 10 kat artmıştır. Ülkemizde iç tüketim ise ortalama yıllık 500 bin ton seviyesindedir. Son 10 yılda toplam su ürünleri üretimini incelediğimizde; deniz avcılığı kaynaklı üretim bir düşüş ivmesinde iken, yetiştiricilik % 9 seviyelerinden % 32 seviyelerine ulaşmıştır. Yani su ürünlerimizde temin yolu olarak en önemli payı yetiştiricilik almaya başlamıştır” diye konuştu.
TÜRKİYE, ALABALIK ÜRETİMİNDE AVRUPA’DA LİDER
Konuşmasında ülkede yapılan balık üretimine de değinen Öztürk, Türkiye’nin alabalık üretiminde Avrupa’da lider, çipura üretiminde ise Yunanistan'dan sonra Avrupa’da ikinci sırada yer aldığını vurguladı.
Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:“İzmir’de avcılık ruhsatına sahip 2.177 adet tekne ve gerçek kişi ruhsatına sahip 22.210 kişi bulunmaktadır. Ülkemiz genelinde denizlerimizde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı sayısı açısından birinci sırada olan İzmir’de 2.177 adet balıkçı teknesinden 19 adedi dip trolü, 45 adedi gırgır takımı, 37 adedi gırgır ve trol takımı olmak üzere 101 adet tekne endüstriyel balıkçılık yapmaktadır. Diğer 2.076 tekne ise uzatma ağları, paragat vs. yöntemlerle kıyı balıkçılığı icra etmektedir. Ege Denizi’nde çıkartılan balığın % 16’sı İzmir’e aittir. Güçlü bir balıkçılık filosuna sahip olan İzmir, Türkiye balıkçılık filosunun % 13’üne tekabül etmektedir. İzmir’de balıkçıların üye olduğu 44 adet su ürünleri kooperatifi ve bunların bir üst birliği bulunmaktadır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.