25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-3°C

TÜRKİYE BALIKÇILARI BODRUM'DA

Hasan Eser / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) tarafından düzenlenen; 1.Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu ya

Türkiye Balıkçıları Bodrum'da

05 Mayıs 2014 Pazartesi 11:28

1.TÜRKİYE BALIKÇILIĞININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMPOZYUMU

Hasan Eser  

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) tarafından düzenlenen; 1.Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu yapılan açılış töreniyle başladı.

Muğla’nın Bodrum İlçesine bağlı Turgutreis Beldesinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt ,Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürü Durali Koçak, Milli Birlik Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, yaptı. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Özkaya, 3 gün sürecek olan sempozyumda balıkçılık sektörü adına tüm sorunların masaya yatırılacağını belirterek,şunları söyledi:“Denizlerimizde 16.500’e yakın tekne reisi ve 40 bine yakın tayfa halkımıza balık yedirmek kendisinin ve yanında çalışanların gelirini elde etmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için gecesini gündüzüne katarak çalışmakta, herkes evinde sıcak yatağında uyurken balıkçılarımız o soğukta karda kış da denizde avcılık yapmaktadır. Böylesine zorlu şartlarda çalışmalarına rağmen kıyı balıkçısından endüstriyel balıkçısına kadar yakalamış oldukları balıklardan para kazanamamakta her geçen gün borç yükü artmakta neredeyse kendi teknelerinde emanetçi durumuna düşmektedirler.Balıkçılık faaliyetlerimizin devamı elbette ekosistemin sürdürülebilir devamına bağlıdır.  Günümüz Türkiye’nde ekosistemin sürdürülebilirliği kadar önemli ikinci bir husus daha vardır. Büyük zorluklarla avladığımız balıkların pazara arzındaki dengenin sağlanması ve bunun sonucu olarak elde edilen gelirlerin adil paylaşımıdır.  Ancak o zaman, denize çıkan her reisimiz aldığı risklerin ve yaptığı yatırımların ve de harcadığı emeğin karşılığını almaya başladığında, sezon sonunda gönül rahatlığı ile şükrettiğin de ortak çıkarlarımız konusunda olumlu ilerlemeler sağlamış olacağız.Bu toplantı hakkında şimdiden söyleyebileceğim en önemli şey, bunca ekonomik sıkıntıya ve yoğunluğa rağmen Türkiye balıkçısı burada toplanmayı başarmışsa sorunların kollektif çözümü konusunda da bir niyet ve iş birliği zemini var demektir.Balıkçılarımızın sorunlarının çözümü ve desteklenmesi için alınmış kararlara baktığımızda Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün kurulması,1milyar 59 milyon 163 TL ÖTV’siz mazot desteği, Filodan 364 adet tekne balıkçılıktan çekilmesi ve 529 adedinin ise alınacak olması,bunların karşılığında balıkçılarımıza 62 milyon 82 bin TL ödenmesi gibi kararların alınmasında ve hayata geçirilmesinde talimat veren, emeği geçen herkese tüm balıkçılar adına teşekkür ediyorum.Ancak 30 metre üstü tekne fiyatları tekrar gözden geçirilmeli cazip hale getirilerek makul sayıya gelinceye kadar geri alımlara devam edilmelidir, İl müdürlüklerinde balıkçılık şube müdürlükleri de kısa sürede kurulmalıdır.

Bütün dünyada korunması için özel dikkat gösterilen kıyı balıkçılığımız ne yazık ki her geçen gün biraz daha yok olmakta ve bu geleneksel kültürümüz yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Bu sempozyum’un önemli tartışma konularından birisi küçük ölçekli geleneksel kıyı balıkçılığı ve içinde bulunduğu sorunlardır. Hiç şüphesiz gerek panelistler gerekse katılımcılar sorunları ve olası çözümler konusunda ki görüşlerini bizlerle paylaşacaklar. Ben  bu toplantıdan çıkacak sonuçların, balıkçılarımız, kooperatiflerimiz ve merkezi balıkçılık otoritemiz olan Genel Müdürlüğümüz tarafından dikkate alınacağı ve gereğinin yapılacağını ümit ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Vahdet Ünal’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde ‘Kıyı Balıkçılığının Sorunları Ve Çözüm Önerileri’ konuşuldu. 3 gün sürecek olan sempozyum da Balıkçılıkta Kota Uygulamasına Geçiş, Gırgır Ve Trol Avcılığında Usul Ve Esaslarının Değerlendirilmesi, Su Ürünleri Kooperatifçiliği ve Sorunları  başlığı altında bir çok panel, söyleşi ve sunumlar gerçekleştirilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.