21 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara15°C

SOYER: "2030’DA İZMİR İKLİM NÖTR ŞEHİR OLA­CAK"

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer, Ege Sa­na­yi­ci ve İşin­san­la­rı Der­ne­ği (ESİAD), Ro­tary In­ter­na­ti­onal ve ESRAG iş­bir­li­ğiy­le dü­zen­le­nen İklim Krizi zir­ve­si­ne ka­tıl­dı.

Soyer: "2030’da İzmir iklim nötr şehir ola­cak"

28 Nisan 2023 Cuma 13:52

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer, İklim Krizi zir­ve­si­ne ka­tı­la­rak di­renç­li kent ya­rat­ma­nın öne­mi­ne de­ğin­di. Baş­kan Soyer, “2030’da İzmir, iklim nötr bir şehir ola­cak. Zor ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz ama ya­pa­ca­ğız. Bizim başka bir ön­ce­li­ği­miz ola­maz” dedi.

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer, Ege Sa­na­yi­ci ve İşin­san­la­rı Der­ne­ği (ESİAD), Ro­tary In­ter­na­ti­onal ve ESRAG iş­bir­li­ğiy­le dü­zen­le­nen İklim Krizi zir­ve­si­ne ka­tıl­dı. ESİAD mer­ke­zin­de­ki top­lan­tı­da ko­nu­şan Baş­kan Tunç Soyer, “Bizim 4 buçuk mil­yar yıl­lık bir ge­ze­ge­ni­miz var ve artık hasta. Son 50 yılda 1,2 de­re­ce ısın­mış. Dep­rem, sel, tsu­na­mi ol­du­ğun­da şa­şı­rı­yo­ruz. Hal­bu­ki o has­ta­lık be­lir­ti­le­ri. Önce has­ta­lık be­lir­ti­le­riy­le kar­şı­la­şı­yo­ruz. Hiç­bi­ri­mi­zin hasta bir ge­ze­gen­de sağ­lık­lı olma ih­ti­ma­li yok. Bu ge­ze­gen sağ­lı­ğı­na ka­vuş­ma­dan tek tek bi­rey­ler ola­rak sağ­lık­lı ol­ma­mı­za imkan yok. Ve ma­ale­sef has­ta­lı­ğın be­lir­ti­le­ri­ni en yoğun gös­ter­di­ği yer Ak­de­niz Hav­za­sı. Çok daha faz­la­sıy­la kar­şı­la­şa­ca­ğız ma­ale­sef. Daha çok sel­ler, taş­kın­lar, tsu­na­mi­ler, hor­tum­lar gö­re­ce­ğiz. Bu ne­den­le ön­ce­li­ği­mi­zi di­renç­li kent ya­rat­ma­ya ayır­mak mec­bu­ri­ye­tin­de­yiz. Bi­rin­ci ön­ce­li­ği­miz, sa­de­ce yerel yö­ne­tim ola­rak değil mer­ke­zi oto­ri­te ve sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı an­la­mın­da da bu olmak zo­run­da” dedi.

“Çevre Ba­kan­lı­ğı’nın adını de­ğiş­tir­mek mec­bu­ri­ye­tin­de­yiz”
Önem­li ya­nıl­gı­la­rı­mız­dan bi­ri­si­nin de do­ğa­yı çevre ola­rak tarif etmek ol­du­ğu­nu be­lir­ten Baş­kan Soyer, “Önce di­li­mi­zi de­ğiş­tir­me­miz ge­re­ki­yor. Çevre ne demek? Mer­ke­zi­ne ken­di­ni­zi koy­du­ğu­nuz bir şey. Adına çevre mü­dür­lü­ğü, ba­kan­lı­ğı di­yo­ruz ama as­lın­da do­ğa­yı kas­te­di­yo­ruz. Ama mer­ke­zin­de bizim ol­du­ğu­muz bir doğa. Bir kere önce bunu de­ğiş­tir­mek zo­run­da­yız. Biz bu do­ğa­nın ne mer­ke­zin­de­yiz ne üs­tün­de­yiz ne ona ha­ki­miz. Biz onun par­ça­sı­yız sa­de­ce. Biz dı­şa­rı­da­ki ağaç gibi nefes alıp verip ya­şa­yan bir can­lı­yız. O do­ğa­nın bir par­ça­sı­yız, onun üze­rin­de bir şey de­ği­liz. Bu yüz­den Çevre Ba­kan­lı­ğı’nın adını de­ğiş­tir­mek mec­bu­ri­ye­tin­de­yiz” diye ko­nuş­tu.

“Kurda, kuşa, aşa”
De­mok­ra­si­yi de ye­ni­den tarif etmek ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Baş­kan Soyer, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü: “Do­ğa­nın hak­la­rı­nı, do­ğa­nın hu­ku­ku­nun üs­tün­lü­ğü­nü de temel insan hak­la­rıy­la bir­lik­te an­la­ma­ya baş­la­mak mec­bu­ri­ye­tin­de­yiz. Ana­do­lu’da tohum ser­per­ken kurda kuşa aşa denir. Bunun ma­te­ma­ti­ği var. Ata­la­rı­mız iki do­ğa­ya bir bana demiş. Sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ğin ma­te­ma­tik­sel for­mü­lü­nü 2 do­ğa­ya 1 in­sa­na diye tarif etmiş. Önce kurda, kuşa sonra aşa demiş. Bizim dün­ya­yı ye­ni­den keş­fet­me­ye ih­ti­ya­cı­mız yok, önce geç­mi­şi, ata­la­rı­mı­zı, o kadim kül­tü­rün bize bı­rak­tı­ğı mi­ra­sı an­la­ma mec­bu­ri­ye­ti­miz var.”

“Eko­no­mi ve eko­lo­ji­yi bir­lik­te dü­şün­me­li­yiz”
377 şehir ara­sın­dan Av­ru­pa Bir­li­ği’nin İklim Nötr ve Akıl­lı Şe­hir­ler Mis­yo­nu’na Tür­ki­ye’de se­çi­len iki şe­hir­den bi­ri­nin İzmir ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Baş­kan Soyer, “2030’da İzmir, iklim nötr bir şehir ola­cak. Zor ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz ama ya­pa­ca­ğız. Bizim başka bir ön­ce­li­ği­miz ola­maz. 15-21 Mart ta­rih­le­ri ara­sın­da İzmir’de göğ­sü­mü­zü ka­bar­tan bir kong­re dü­zen­le­dik. İkinci Yüz­yı­lın İkti­sat Kong­re­si’ne ev sa­hip­li­ği yap­tık. Çok önem­li bir tes­pit vardı. Eko­no­mi ve eko­lo­ji ara­sın­da­ki iliş­ki bir ses uyu­mun­dan iba­ret değil. Eko­no­mi ve eko­lo­ji­nin bir­lik­te dü­şü­nül­me­si gerek. Bence o tes­pit İkti­sat Kong­re­si’nin en önem­li çık­tı­la­rın­dan bi­riy­di. Ay­dın­lık bir ülke inşa ede­cek­sek eko­no­mi ve eko­lo­ji­nin iç içe geç­me­si­ni, bir­bi­riy­le uyum­lu bir ge­lecek ta­sar­la­ma­sı­nı mec­bur gö­rü­yo­ruz. Başka ça­re­miz yok” dedi.

“İkinci bir Mus­ta­fa Kemal Ata­türk bek­le­me­yin”
Otu­ru­ma ka­tı­lan genç­le­re hitap eden Baş­kan Soyer, “Bu dö­nü­şü­mü genç­le­ri­mi­zin ba­şa­ra­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum. Bizim ne­sil­le­ri­miz iyi bir sınav ver­me­di genç­ler. Ama siz bu dün­ya­nın en be­re­ket­li top­rak­la­rın­da çok daha iyi bir ya­şa­mı hak edi­yor­su­nuz. Bunu de­ğiş­tir­mek sizin eli­niz­de. İkinci bir Mus­ta­fa Kemal Ata­türk bek­le­me­yin. Siz o gücü ya­ra­ta­cak­sı­nız, siz el ele ve­re­cek­si­niz. Bizim umu­du­muz sizde. 1923 ku­şa­ğı bu top­rak­la­ra cum­hu­ri­ye­ti ge­tir­miş. Siz de ikin­ci yüz­yı­lın­da cum­hu­ri­ye­ti de­mok­ra­siy­le taç­lan­dı­ra­cak­sı­nız. Bugün şi­ka­yet et­ti­ği­niz ne varsa ta­ma­mı de­mok­ra­si­nin ol­ma­ma­sın­dan. Ve çözüm ola­rak dü­şün­dü­ğü­nüz ne varsa de­mok­ra­siy­le sağ­la­na­cak” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

“Çok de­ğer­li bir be­le­di­ye baş­ka­nı­mız var”
Mo­de­ra­tör­lü­ğü­nü Na­tu­ral Ro­tary Ku­lü­bü Baş­ka­nı Mel­tem Onay’ın üst­len­di­ği bu­luş­ma­da ko­nu­şan ESİAD Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sibel Zorlu, iklim krizi ne­de­niy­le ku­rak­lık, gı­da­ya ula­şım, göç, insan ha­re­ket­li­li­ği ve kay­nak­la­rın tü­ken­me­si so­run­la­rıy­la karşı kar­şı­ya ka­lı­na­ca­ğı­nı be­lir­te­rek “İklim de­ği­şik­li­ği­ne uyum sağ­la­ma­mız ge­re­ki­yor. Bun­lar­la nasıl başa çı­ka­ca­ğız de­di­ği­miz anda ilk başta ener­ji ko­nu­su kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Gediz ve Men­de­res hav­za­la­rın­da yüzde 50 su kaybı var. Di­renç­li bir şehre ka­vuş­ma­yı dört gözle bek­li­yo­ruz. Çok de­ğer­li bir be­le­di­ye baş­ka­nı­mız var. Tüm ça­lış­ma­lar sür­dü­rü­le­bi­lir­lik ve iklim eylem plan­la­rı al­tın­da ge­li­şi­yor. Bu zir­ve­den çı­ka­cak bil­di­ri­ler ise hem İngi­liz­ce hem Türk­çe ola­rak ku­rum­lar­la pay­la­şı­la­cak. Tunç Baş­kan’ın ön­der­li­ğin­de baş­la­yan İklim Nötr ve Akıl­lı Şe­hir­ler ça­lış­ma­sı­na des­tek ve katkı ver­di­ği­mi­ze ina­nı­yo­ruz. Bir­lik­te bu­ra­da ol­mak­tan do­la­yı çok mut­lu­luk du­yu­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

“İzmir’i kut­lu­yo­rum”
2440 Bölge Gu­ver­nö­rü Ayda Öze­ren pa­ne­lin ve­rim­li­li­ği­ne dik­kat çe­ker­ken ESRAG Zone 21 Baş­ka­nı Şafak Özsoy da İzmir’de ve yurt dı­şın­da ha­ya­ta ge­çi­ri­len temiz şehir ça­lış­ma­la­rın­dan ör­nek­ler verdi. İzmir’de önem­li he­def­ler ko­nul­du­ğu­nu ve bu yönde adım­lar atıl­dı­ğı­nı ifade eden Özsoy, “İzmir’i bu nok­ta­da kut­lu­yo­rum” diye ko­nuş­tu.
İnsan­lı­ğın son yıl­lar­da de­va­sa prob­lem­ler ya­şa­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan 2440 Bölge Çevre Ko­mi­te Baş­ka­nı İsmail Gök­han Çıtak ise uzun va­de­li çö­züm­ler üre­til­me­si ge­rek­ti­ği­ne vurgu yaptı.

Reh­ber ki­tap­çık ya­yım­la­na­cak
Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) Sür­dü­rü­le­bi­lir­lik İlke­le­ri doğ­rul­tu­sun­da, 17’nci madde dik­ka­te alı­na­rak, “Ortak He­def­ler İçin İş Bir­lik­le­ri” kap­sa­mın­da konu baş­lık­la­rıy­la il­gi­li tüm pay­daş­la­rın bir araya ge­ti­ri­le­rek bir plat­form oluş­tu­rul­ma­sı da he­def­le­ni­yor. Ay­rı­ca 2030 yı­lın­da “İklim Nötr Şe­hir­ler” pro­je­si­ne kat­kı­da bu­lu­na­cak “Reh­ber Ki­tap­çık” da ya­yım­la­na­cak.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.