25 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara-1°C

SENDİKACILAR SORUNLARI TARTIŞTI

ALİAĞA HABER / PETKİM Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesinin 8. Olağan Genel Kurulu geç saatlere kadar sendikalaşma, özelleştirme, 4-C ve toplu iş sözleşmeleri tartışmalarına sahne oldu.

Sendikacılar Sorunları Tartıştı

21 Aralık 2009 Pazartesi 23:00

PETROL-İŞ SENDİKASI ALİAĞA ŞUBESİ 8. OLAĞAN GENEL KURULU SENDİKALAŞMA, ÖZELLEŞTİRMELER, 4-C VE TOPLU SÖZLEŞME TARTIŞMALARINA SAHNE OLDU.

PETKİM Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesinin 8. Olağan Genel Kurulu geç saatlere kadar sendikalaşma, özelleştirme, 4-C ve toplu iş sözleşmeleri tartışmalarına sahne oldu. Geçmiş yönetime bu konularda yüklenen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Yeni Başkanı İsmail Doğan ve ekibi ile delegeler yönetimin bu konularda başarısız politikalar ürettiğini ve bunun sonucunda da işçilerin mağdur edildiğini öne sürdüler.

Başkan Adayı İsmail Doğan, Yeni yönetimin Mali Sekreter Adayı Cemal Topçu, PETKİM İş Yeri Baş Temsilcisi Halil Taş ve yönetim karşıtı delegelerin konuşmalarında yönetimin 4 yıllık süreçte aciz kaldığı ve olumsuz sonuçlar alınmasının baş sorumlusu olduğuna yönelik eleştiriler salonda zaman zaman tartışmalara ve ikili diyaloglar yaşanmasına sebep oldu. Eleştiriler sadece Aliağa yönetimine değil Petrol-İş Sendikası Genel Merkezine de yönelerek, genel merkezin de yaşananlara seyirci kaldığı yüksek sesle seslendirildi. Yapılan eleştirilere karşı Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Kusay, Mali Sekreter Adalet Kul, eski Şube Başkanı ve şimdi Genel Merkez Mali Sekreteri olan İbrahim Doğangül ve yönetim yanlısı delegeler karşılık verdi. Salonu dolduran delegeler ve işçiler bu konuşmalar esnasında sık sık seslerinin dozunu yükselterek karşılıklı ithamlar yaptılar. İkili diyaloglar ve suçlamalar karşısında Divan Başkanlığını yürüten Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın araya girerek sükunet çağrısı yaptı ve genç işçilere kötü örnek oluşturduklarını söyledi.

Yoğun tartışmalar ve uzun konuşmalardan sonra gece geç saatlerde başlayan seçimde ise PETKİM İş Yeri Baş Temsilcisi İsmail Doğan 200 delegeden 130 delegenin oyunu alarak başkan seçildi. Eski yönetim bir bakıma PETKİM ve TÜPRAŞ özelleştirmeleri, 4-C ve toplu iş sözleşmeleri süreçlerinin getirdiği durumun kurbanı oldu. 8. Olağan Genel Kurula katılım ise yoğundu. Genel Kurula Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Merkez Sekreteri Mustafa Çavdar, Genel Merkez Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, Örgüt Sekreteri Nimetullah Sözen, Yönetim Sekreteri Mehmet Güray, Petrol-İş Denetleme Kurulu Üyesi Yusuf Ziya Kahyaoğlu, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, PETKİM Genel Müdür Yardımcısı Hatice Kaygın, Aliağa Eski Belediye Başkanı Hakkı Ulkü, TÜRK-İŞ Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı ile Petrol-İş Sendikasının Türkiye de ki tüm şubeleri ve bölgedeki tüm sendikaların başkan, yönetici, temsilcileri ile delegeler ve işçiler katıldı.

Genel Kurulun açılışında bir konuşma yapan ve aynı zamanda Genel Kurulun Divan Başkanlığını yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Türkiye de çok önemli sorunların olduğunu ve bunlardan en önemlisinin ise işsizlik ve yoksulluk olduğunu söyledi. Türkiye"nin güncel olarak en önemli sorununun ise toplumsal barış olduğunu dile getiren Öztaşkın demokratik kültürün yerleşmemesinin bunun en önemli sebebi olduğunu belirtti.

MUSTAFA ÖZTAŞKIN “ HÜKÜMET KENDİ SENDİKAL ANLAYIŞINI KABUL ETTİRMEK İSTİYOR.”

Türkiye de barışı hâkim kılmak adına 22 Bin Petol-İş üyesinin her şeyini ortaya koyması gerektiğini ifade eden Mustafa Öztaşkın Hükümetin sendikalar konusunda saldırgan bir tutum içerisinde olduğunu iddia ederek şöyle konuştu; “ Türkiye de emeğe karşı bir tutum var. En önemli işletmelerimiz ve fabrikalarımız özelleştirilmiştir. Her geçen gün elimizde kalan son kazanımlarımızda alınmaya çalışılmaktadır. Ya bizden yana olacaksınız ya da yok olup gideceksiniz diyorlar. 4-C denilen bir şey var. Statüsü nedir belli değil. Özelleştirme mağduru ve bu statüde çalışan 18-19 Bin üyemiz var. Tekel işçilerinin mücadelesi önemlidir ve bu mücadele 4-C nin statüsünün değiştirilmesi için önemli olacaktır.”

MUSTAFA ÖZTAŞKIN “ YÖNETİMLERİ DEĞİŞTİRMEK İLE SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ”

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Türkiye de çok şeyi bilen yöneticiler yerine kurumsallaşmaya, planlamaya önem veren gelişime açık yöneticiler olması gerektiğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Türkiye sendikal hareketinin en önemli sorunu değişim ve gelişim politikalarını özümseyememiş olmasıdır. Yönetim değiştirmekle sorunlar çözülmez. Çözüm kafaların değiştirilmesidir. Değişen şartlara uygun yeni stratejiler ve politikalar uygulanabilmelidir. Sendikal hareketin içerisinde bulunduğu en önemli sorun budur. Konfederasyonlar, sendikalar hiçbir şart öne sürmeden birleşmelidir. İş kolumuzda 260 bin işçi var ama 22 Bin üyemiz var.”

BAŞKAN ADAYI İSMAİL DOĞAN “ KENAN YAVUZ BU ÖRGÜTÜ HEP KANDIRDI, YÖNETİM İŞVERENİN TARAFINI TUTTU.”

8. Olağan Genel Kurulda başkan adayı olan PETKİM İş Yeri Baş Temsilcisi İsmail Doğan da sendika ile PETKİM de tanıştığını söyleyerek 4 yıl boyunca yönetimde bulunanların başarısız olduklarını ve işçiyi koruma yerine işveren yanlısı bir tutum sergilediklerini iddia ederek, “ İşçi sınıfı mücadelesinin yüz metre koşusu değil maraton olduğunu burada öğrendim. 25 yıllık işçilik hayatımda hiç kimse benim para için burada olmak istediğimi söyleyemez. 4-C konusunda mevcut yönetim başarılı olamamış ve gücünü gösterememiştir. Özelleştirmelerden dolayı işten çıkarılanlardan ders alsaydık belki daha az kayıpla bu süreci atlatırdık. Her yerde 4-C mağduru işçi arkadaşlarımızı görüyoruz.  Vicdanımız gerçekten sızlıyor. Elimizden geleni yaptık ama durduramadık demeyi isterdik ama bunu bile diyemiyoruz. Kenan Yavuz bu örgütü her zaman kandırdı. Yönetimimiz ise yaptığı uygulamalar, yapılamayan eylemler ile adeta işverenin yanında oldu. Ben 4 şube başkanı ve 5-6 tane de baş temsilci gördüm ama hiç bu kadar ciddi anlamda zedelenme yaşanan bir süreç yaşamadım. Birlik olamadık, koordineli olamadık ve sonunda hem özelleştirmelerde hem 4-C de ve hem de toplu iş görüşmelerinde yenildik. Bunun sorumlusu 4 yıl boyunca şubeyi yönetemeyen yönetimdir” dedi.

İSMAİL DOĞAN “ BU FABRİKALAR BENDEN SORULUR DİYENLERE İNAT ÇOK ÇALIŞTIK.”

Özel sektör karşısında mutlaka birlik içerisinde olmak gerektiğini sözlerine ekleyen İsmail Doğan “ Ben birlik olmamız gerektiğini söyledim. Genel Kurul öncesi ön seçim yapmamız gerektiğini söyledim ama dinletemedim. Ön seçim sonucunda kim çıkarsa arkasında duracağım dedim ama olmadı. Bu fabrikalar benden sorulur diyenlere inat karıncalar gibi çok çalıştık, tırnaklarımız ile kazıya kazıya çalıştık. Ben Baş Temsilcilikte yaşanan bu süreçleri ve işçi sınıfının geldiği bu durumu unutmadım. 25 yıllık iş hayatım boyunca alnım ak dolaştım. Kimse bana bu işe talip olmamın nedeninin para olduğunu söyleyemez. 4-C konusunda, PETKİM ve TÜPRAŞ"ın özelleştirme süreçlerinde yönetimi yanımızda göremedik. Biz eylem yapalım dedik yönetim şimdi olmaz dedi. 4-C için Salih Aydın"ın işçilere yönelik yazısını PETKİM"in şimdiki üst düzey yöneticisi Kenan Yavuz çok beğenmiş çünkü o yazıda aslında işçilere 4-C" yi kabul edin deniliyordu. İşçilerimizi sokağa atmışız. Biz bu arkadaşların İlkokul, Ortaokul mezunu olup olmadığına bakamayız. Özelleştirmelerden dolayı işten çıkarılanlardan ders alamadık.” Diye konuştu. 

ŞUBE BAŞKANI SALİH MEHMET AYDIN “ ÖZELLEŞTİRMELER SÜRECİNDE ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPTIK.”

8. Olağan Genel Kurulda tekrar başkan adayı olan M. Salih Aydın İsmail Doğan ve ekibinin yaptığı konuşmalar da eleştirilerin başarısız oldukları yönünde yoğunlaşmasına tepki göstererek şöyle konuştu; “ 2008 ve 2009 yıllarında son 80 yılın en ağır krizlerinden birini yaşıyoruz. Dünya da 50 milyon insan işsiz kalmıştır. Ülkemiz de krizin etkilerini derinden yaşamaktadır. Resmi rakamlara göre yüzde 17"lere varan bir işsizlik ortamı bize göre yüzde 29"lar seviyesindedir. Ak parti sendikaların örgütlenmesini engellediği gibi sendikaları ve işçileri zor durumda bırakmaktadır. Artık bu olumsuzluklara dur demenin zamanı gelmiştir. Biz yönetim olarak özelleştirme süreçlerinde elimizden ne geliyor ise yaptık. Asla boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Ya hep beraber bu yapılanlara boyun eğecek ya da hep beraber direnmeye devam edeceğiz ve bu gidişe dur diyeceğiz. Gün direnme günüdür, örgütlenme günüdür.”

SALİH MEHMET AYDIN “ SÜRECİ EN ZOR YAŞAYAN BENDİM.”

Eski Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül"ün İstanbul"a Genel Merkeze gitmesinden sonra boşalan koltuğa kimsenin talip olmadığını ifade eden Salih Mehmet Aydın “ Bu koltuğa bu zor süreçte ben talip oldum. Zorlukları göğüsleyen ben ve yönetimim oldu. Biz sendikayı yüz üstü bırakmadık. Bu zor görevi bile bile üstlendim. Sendikamızda başkanlık tartışmaları 1,5 dakikada bitti ama mali sekreterlik tartışmaları 15 gün sürdü. Özelleştirme kapıya dayanmış, toplu sözleşmeler arkadan geliyor, sıkıntılar büyüyor ve kongre yapma durumumuz yok. Eylemleri genel merkez ile koordineli yaptık ya da yapmadık. Fayda yerine zarar getirecek bir eylem söz konusu ise yapmama kararı aldık. Bir daha eylem yapamama durumu varsa o eylemi yapamazsınız. Bizler bu konularda aldığımız eğitimler neyi gerektiriyorsa onu yaptık.” Dedi

SALİH MEHMET AYDIN “ ÖZELLEŞTİRMELER SONRASI TRAVMALAR YAŞANIR.”

Her özelleştirmeden sonra işçiler üzerinde travmalar yaşanacağını sözlerine ekleyen Salih Mehmet Aydın şöyle konuştu; “ Bu travmalar Aliağa da da yaşandı. Aliağa da, İzmir de, Türkiye de eylemler yaptık. Özelleştirme kötüdür dedik. Kötü şeyler yaşanacağını görüyorduk ve yaşandı. Özelleştirmelerin kriz ile birlikte gelmesi şansızlıktı. Sanki hiç çaba göstermemişiz gibi konuşuyorlar. Türkiye şartlarında en iyi toplu sözleşmeyi yaptık. Hep sizlerle birlikte olduk ve paylaştık. İşçilerimiz ile tek tek konuştuk, bilgi aldık, düşüncelerini sorduk. Duran bir fabrika da eylem yapmak akıllıca değildi yapmadık. Eylemler açısından tıkanmıştık ve sendika olarak elimiz kolumuz bağlanmıştı ama ne yaptıysak birlikte yaptık. Yaptığımız eylemler de de 4-C ve özelleştirmelerin olumsuzlukları yansıdı. İş yerlerinin kapılarında 4-C için yaptığımız açıklamalardan başka bir şey de yapamadık. Toplu sözleşmede başarılı olduk ama özelleştirmelerde ve 4-C de başarılı olamadık. Bu başarısız diye nitelendirilen konularda çok çaba sarf ettik, hep sizlerin görüşleri doğrultusunda hareket ettik ama olmadı. Biz bir taraftan kavga verirken diğer taraftan yönetim karşıtı protesto yapan arkadaşlarımız ile uğraştık. Biz isteseydik bu arkadaşları disiplin kuruluna sevk ederdik ama yapmadık. Yaşanan tüm olumsuzlukları yuttuk, içimize attık. Bizim sendikal anlayışımız içerisinde arkadan hançerlemek yok. Sınıfsal mücadelem bir yerlerden talimat alıp iş yapmama müsaade etmez. Alnım ak yüzüm ak.”

İBRAHİM DOĞANGÜL “AK PARTİYE KIZDIK ALTERNATİFİNİ KOYAMADIK. ÖZELLEŞTİRMELERİ DURDURAMAYABİLİRİZ DEDİK.”

Aliağa da PETKİM ve TÜPRAŞ özelleştirmelerine karşı hem kendi zamanında hem de Genel Merkez bünyesinde aslanlar gibi direndiklerini söyleyen Genel Merkez Mali Sekreteri İbrahim Doğangül 1987 yılında PETKİM"in özelleştirme sürecinin başladığını söyleyerek şöyle konuştu; “ Aradan tam 22 yıl geçmiş. Biz yaptığımız eylemler ile iki kez ihalelerin yürütmesini durdurduk. Türkiye de bir çok kuruluş özelleştirildi. Biz özelleştirmeyi durduramayabiliriz dedik. Şayet halkımız bize destek verirse tek yol bu olabilirdi ama olmadı. Hatayı biraz kendimizde aramamız lazım. Halkımıza tam olarak anlatamadık. Hepimiz aynı zamanda seçmeniz. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Aliağa"dan AK Partiye yüzde 22 oranında oy çıktı. İzmit te yüzde 68 oranında Ak Parti oy aldı. Siz Ak Partiye kızıyorsanız alternatifini koyacaktınız. Özelleştirmeyin diyorsanız bunu yapacaksınız.” Dedi.

DOĞANGÜL “ 4- C SİYASİ BİR KONU VE TAŞERONLAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇIYOR.”

“Eylem yapmadan teslim olduk diyen arkadaşlar var” diye konuşan İbrahim Doğangül şöyle konuştu;  “ Bu ne demek. Bunu anlamak mümkün değil. Sadece eylemlerimiz ile 82 saatlik bir filmi tanıtım yapılsın diye gönderdik. Biz eylemlerimizi hep bir strateji yaparak belirledik. Ne yapabiliriz, araç gereçlerimiz ne olacak, eylem amacımız ne ve hedefimize en iyi nasıl ulaşabiliriz bunları planladık. Sesimizi duymayan kalmadı. Bir şeyleri eleştirirken meseleleri ortaya düzgün koymalıyız. Sonsuz eylem olamaz. 4-C konusunda yaşadığımız tecrübeler bunun çok kötü bir şey olduğunu gösterdi ve bunu anlatma ihtiyacı hissettik. Bugün Tekel işçileri 4-C" nin koşullarının iyileştirilmesi için mücadele ediyor. Biz de gitmek istemeyen hiçbir arkadaşımızı zorlayamazsınız aksi takdirde PETKİM"i başınıza yıkarız dedik. Eminim ki 4-C de ortadan kalkacak ve 4-C ye giden arkadaşlarımız da gerçek statülerine kavuşacaklar. Bütün yönetimler anamızdan emdiğimizi burnumuzdan getirdiler. İşçi çıkarmaya çalıştılar. 4-C siyasi bir konu ve sendikalaşmayı bitirerek taşeron sistemine yönelik bir uygulama. Bunu düzeltmek ise yapacağımız mücadeleler ile bizlerin elinde.”

Özelleştirme süreci, 4-C ve Toplu İş Sözleşmelerinin damgasını vurduğu konuşmalar nedeni akşam saatlerine kadar süren genel kurulda oy verme işlemi gece geç saatlere kadar devam etti. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi 8.Olağan Genel Kurulunda konuşmalar kısmında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Divan Başkanı Mustafa Öztaşkın"ın müdahaleleri ile sakinleşen delegeler daha sonra İlçe Seçim Kurulu ve Hükümet Komiseri nezaretinde oy kullandı. Kullanılan oylar sonucunda 200 delegeden 130 delegenin oyunu alan İsmail Doğan başkan seçildi. Salih Mehmet Aydın ise delegelerden 50 oy alabildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.