PETKİM'DEN YENİ LOGO
ALİAĞA VİDEO HABER / 30 Mayıs 2008 tarihinde özelleştirme süreci tamamlanan ve SOCAR & TURCAS ortaklığında yaklaşık iki yılı geride bırakan Petkim, kurumsal kimliğini yenilerken, dönüşümün en önemli ayağını 45 yıldır kullanılan logonun değişmesi oluşturdu
26 Mart 2010 Cuma 20:40
PETKİM"DEN YENİ LOGO YENİ HEDEFLER
SOCAR & TURCAS ENERJİ CEO'SU VE PETKİM YÖNETİM KURULU ÜYESİ KENAN YAVUZ: PETKİM'İ BİR DÜNYA ŞİRKETİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
ALİAĞA VİDEO HABER / 30 Mayıs 2008 tarihinde özelleştirme süreci tamamlanan ve SOCAR & TURCAS ortaklığında yaklaşık iki yılı geride bırakan Petkim, kurumsal kimliğini yenilerken, dönüşümün en önemli ayağını 45 yıldır kullanılan logonun değişmesi oluşturdu..
Petkim"in 2009 yılı finansal sonuçları ile SOCAR & TURCAS Grubu'nun yatırım stratejilerinin paylaşıldığı toplantı bugün Conrad İstanbul Oteli'nde gerçekleştirildi.
SOCAR ve TURCAS gruplarının üst düzey yetkilileri ile Petkim yöneticilerinin katıldığı toplantıya yazılı ve görsel basının temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.
Toplantıda konuşan SOCAR & TURCAS Enerji CEO"su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, stratejik ortak olan Türkiye ile Azerbaycan"ın kardeşliğinin, ekonomik alandaki en büyük temsilcisi olmaktan gurur duyduklarını belirtti.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARINDAN BİRİ
Ortaklığın, hammadde kaynağı ile pazarı birleştiren muhteşem bir sinerjiyi de beraberinde getirdiğini sözlerine ekleyen Kenan Yavuz, 2015 yılına kadar Petkim Yarımadası'na yapacakları 5 milyar doların üzerindeki yatırımla, şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacaklarını kaydetti.
Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonunu sağlayacak bu yatırım tutarının, "Cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapılacak en büyük yatırımlarından biri" olduğunun altını çizen Yavuz, hedeflerini, "2018 yılında yurt içi pazar payını yüzde 40'a ulaştırmak ve yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiyi istihdam eder hale getirmek" şeklinde açıkladı.
RAFİNERİ İLE 1.500 İLE 2.000 ARASINDA EK İSTİHDAM SAĞLANACAK
Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk de, 33 yıldır personeli olduğu şirketin, 45. yılında pek çok atılımın içinde ve peşinde olduğunu belirtti.
SOCAR & TURCAS ortaklığının gündemine aldığı yatırım demeti içinde en önemli payı, yaklaşık 4.5 milyar dolar yatırımla inşa edilecek Petrokimya Rafinerisi'nin alacağını vurgulayan Hayati Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu rafineriyi Petkim'in ana hissedarı olan SOCAR & TURCAS ortaklığı yapacak.. Aliağa Kompleksinde yaklaşık 1.350 dönüm arazimizi SOCAR & TURCAS Rafineri A.Ş şirketine tahsis ettik. En zorlu etaplardan biri olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayı alındı. EPDK lisansının alınmasının ardından yatırıma başlanacak. Bir yılı aşkın süredir arkadaşlarım proje üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Sanki yarın EPDK lisansı alacakmışız gibi.. Rafineride yer alacak on ünite için beş ayrı lisansör firma ile lisans satın alınması ve mühendislik çalışması yapılması konularında sürdürülen görüşmeler, mart ayı başında sonuçlandı. Sözleşmeler imzalanarak yürürlüğe girdi. Dünyadaki en son teknolojinin uygulanacağı projede, işlerinin en iyisi şirketlerle çalışıyoruz.
Bu rafineri, petrokimya sanayisinin ana hammaddeleri Nafta ve LPG'yi üretecek. Bugün Türkiye'de kapasite ve üretim fazlalığı olan benzini hiç üretmeyecek. 1.500 ilâ 2.000 arasında ek istihdam sağlayacağız.. Yıllık kapasitesi 10 milyon ton olacak."
Üretimin önündeki en önemli engelin enerji fiyatları olduğunu söyleyen Öztürk, enerjiye yılda 320 milyon dolar harcayan Petkim'in Aliağa'da değil Amerika"da kurulu olması halinde bu maliyetin yüzde 30-35, Ortadoğu'da kurulu olması halinde ise yüzde 80 düşeceğine dikkat çekti. Petkim'in yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı da desteklediğini hatırlatan Öztürk, Aliağa Kompleksi içinde 47.5 MW gücünde Rüzgâr enerji santralı kurmak için çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
PETKİM'İN 2009 KARNESİ
Net satışlar: 2.057.459 bin TL.
Brüt üretim: 2.956.800 ton
Net kâr: 114.035 bin TL.
İhracat: (60 ülkeye) 347 milyon USD
İstihdam (Yılsonu) 2421
2009 yılı kapasite kullanım oranı: % 91
Yatırım tutarı: 69.858 bin TL.
İSO 500 (2008) sıralaması: 15"inci
Yurt içindeki pazar payı: % 26
RAKAMLARLA PETKİM
3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Kocaeli'deki Yarımca Kompleksi'nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.
Petkim'in ikinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da işletmeye açıldı.
Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Petrokimya A.Ş'ye geçti.
50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumunda olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Petkim, ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üretiyor.
31 Aralık 2009 tarihli finansal sonuçlara göre geçen yıl 114.035 bin TL net kâr elde etti.
PETKİM"İN YENİ LOGOSUNUN ÖYKÜSÜ
Petkim"in Brandista Ajansı tarafından tasarlanan yeni logosu yaklaşık bir yıllık çalışmanın ürünü.. SOCAR & TURCAS ortaklığında yepyeni bir dinamizm kazanan Petkim"in yeni yüzünü yansıtan logo, üç hakim renkten oluşuyor.
Yeşil; çevreye ve gezegene saygıyı; huzur, barış ve işbirliği arzusunu;
Kırmızı; yapılan işe duyulan tutkuyu, dinamizmi ve enerjiyi;
Mavi; ciddiyeti, akıllı ve soğukkanlı duruşu, özgüveni ve yenilikçiliği simgeliyor..
Brandista Ajansı"nın Başkanı ve Kreativ Direktörü Bahadır Bayrıl, yeni logo ve kurumsal kimlik değişimi çalışmasında, Petkim"in bölgesel ve küresel oyuncu olma hedefinin yanı sıra özdeğerlerinin de ifade edilmesi ilkesini göz önünde tuttuklarını söyledi. Üç rengin işaret ettiği anlam dünyasını dinamik bir tarzda birbirine bağlayan üç boyutlu şeklin, "P" harfiyle akılda kalıcılık özelliği taşıdığına dikkat çeken Bayrıl, şu değerlendirmeyi yaptı: Kendine has, "unique", ayrıştırıcı bir biçimde yazılan bu "P" harfi kurumsal kimliğimizin ve değerlerimizin yoğunlaşmış ve yalınlaştırılmış bir simgesidir. Bu haliyle de kurumsal kimliğimizi taşımamız, damgasını vurmamız gereken her yerde uygulanabilme, kullanılabilme üstünlüğü ve kolaylığı sunmaktadır. Logomuzun tamamlayıcı unsuru olan Petkim yazısında kullandığımız font ise hem yenilikçi hem de modern bir tarzı yansıtmaktadır. Güncellenmiştir, güçlenmiştir, renkli ve modern bir hâl almıştır.
Petkim'de yaşanan değişimi; kararlı, zevkli ve etkileyici bir biçimde dışa vurmaktadır.
Logonun tasarım aşamasında uzun bir araştırma dönemi geçirdiklerini, dünyadaki benzer kurumları inceleyerek, örnek vakaları derinlemesine analiz ettikleri bilgisini veren Bahadır Bayrıl, elde edilen bulguların yorumlanıp grafik unsurlara aktarılmasının yoğun bir süreç gerektirdiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.