23 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara10°C

PETKİM LİMANI İÇİN DEV İMZA

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ SOCAR Türkiye’nin Petkim Yarımadası için belirlediği ‘Value-Site-2023’vizyonunun en önemli adımlarından biri olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımı için imzalar atıldı.

Petkim Limanı İçin DEV İMZA

22 Şubat 2013 Cuma 17:54

PETKİM KONTEYNER LİMANI İÇİN TARİHİ İMZA…

PETKİM LİMANI’NDA BAŞLANGIÇ KAPASİTESİ 1,5 MİLYON TEU, NİHAİ KAPASİTESİ İSE 4 MİLYON TEU POTANSİYELİNİ TEMSİL EDEN YATIRIMIN UZUN SÜRELİ İŞLETME İMZALARI ATILDI.

KONTEYNER TERMİNAL İŞLETMECİLİĞİNDE DÜNYA DEVİ APM TERMİNALS İLE YAPILAN ANLAŞMA SAYESİNDE TÜRKİYE LİMANLARINDA YENİ BİR ÇIĞIR AÇILIYOR…

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ SOCAR Türkiye’nin Petkim Yarımadası için belirlediği ‘Value-Site-2023’vizyonunun en önemli adımlarından biri olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımı için imzalar atıldı.  Petkim’in % 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık A.Ş ve Hollanda’nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde dünya lideri olan APM Terminals şirketi arasında, konteyner limanının APM tarafından işletilmesi için uzun süreli işletme anlaşması imzalandı. Taraflar arasında 13 Şubat 2012 tarihinde nihai anlaşma imzalanmak üzere bir ön anlaşma imzalanmıştı. Bugün düzenlenen törenle imzalanan anlaşmaya, Petkim ve Petlim adına SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli; APM Terminal İşletmeleri A.Ş. ve APMT BV adına ise Birleşme ve Satın Almalar Direktörü Theo Dersigni koydu.

11.000 TEU KAPASİTELİ GEMİLERİN YANAŞABİLECEĞİ İLK LİMAN OLACAK

Petkim Yarımadası’nın, “Türkiye’nin en kapsamlı kümelenme örneği olma” hedefinin en önemli lojistik adımlarından biri olan Petkim Konteyner Limanı yatırımının ilk fazının 2015 yılında, ikinci fazının ise 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor.  Altyapı ve inşaat yatırımları Petlim, makina ve ekipman yatırımları ise APM Terminals tarafından yapılacak projede, Petlim’in yapacağı yatırım bedelinin 300 milyon dolar civarında olacağı öngörülüyor. Petkim Konteyner Limanı 28 yıl süre ile APM Terminals tarafından işletilecek. 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile Petkim Konteyner Limanı, Türkiye’de 11.000 TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olma özelliği taşıyacak. Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtaracak, ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve liman kapasitesi yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlara çözüm sağlayacak. SOCAR Türkiye’nin Petkim Yarımadası için belirlediği “Rafineri-Petrokimya-Lojistik-Enerji Entegrasyonu” vizyonunun “Lojistik” adımını oluşturan Petkim Konteyner Limanı’nın kapasitesi, Alsancak Limanı’nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak.  Yıllık 1,5 milyon TEU kapasiteli liman, toplam 48 hektar lojistik destek sahasına sahip olacak.

”VALUE-SITE” VİZYONUMUZ ÇERÇEVESİNDE LOJİSTİK TARAFTA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK…”

İmza töreninde Petkim Yarımadası için belirledikleri “Value-Site” vizyonunun lojistik ayağında çok önemli bir adım attıklarının altını çizen Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev yaptığı değerlendirmede, “Biz Petkim Yarımadası için vizyonumuzu Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu olarak tanımladık. STAR Rafinerisi inşaatımıza 25 Ekim 2011’de gerçekleşen tören ile başladık, rafineride alt yapı çalışmalarının neredeyse %70’ini tamamladık.  Petkim bünyesinde yeni ürün ve kapasite artışı yatırımlarımız bir yandan devam ediyor. Rafinerimiz başta olmak üzere yeni yatırımlarımızın artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bir dünya devi ile yaptığımız bu işbirliği ile Value-Site vizyonumuz çerçevesinde lojistik tarafta çok önemli bir adım attık. Lojistik hedeflerimize doğru ilerlerken konteyner limanı işletmeciliğinde dünya lideri APM Terminals ile işbirliği yaparak bugün burada uzun süreli bir işletme anlaşması imzalayarak, limanımızda konteyner operasyonlarını başlatmak üzere ilk adımı atıyoruz. Petkim konteyner limanı Türkiye limancılık tarihinde çığır açacak. Bu proje kaybedenin olmadığı bir projedir. APM Terminals’e ve küresel terminal operasyonlarındaki önemli tecrübelerine hoş geldiniz diyor, bu işbirliğinin ülkelerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 “SEKTÖRÜNDE DÜNYA DEVİ BİR FİRMA İLE BİRLİKTE YOLA ÇIKIYORUZ.”

Hollanda devi APM Terminals ile uzun süreli işletme anlaşması imzalanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye’de liman kapasitesinin aynı oranda artamadığını belirterek, bu önemli yatırımla başta Ege ve Akdeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin liman kapasitesine, dolayısıyla dış ticaret hacmine çok önemli bir ivme kazandıracaklarının altını çizdi. Petkim Limanı’nın geliştirilmesi, daha ekonomik olarak işletilebilmesi ve Türkiye’nin en büyük entegre limanı hâline getirmek amacıyla Petlim Limancılık Ticaret A.Ş.’yi kurduklarını anımsatan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir yandan yarımadamızın bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yatırımlar yaparken, APMT ile uzun süreli bir işletme anlaşması imzalayarak, limanımızda konteyner operasyonlarını başlatmak üzere ilk adımı atıyoruz. Liman ve lojistik yatırımlarımız ile ülkemizin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa’yı ülkemizin en büyük entegre lojistik merkezi olma noktasına taşımayı hedefliyoruz. Nemrut Limanlar Bölgesi, Türkiye’nin Avrupa’ya en yakın noktası konumunda. Ayrıca Akdeniz ile Ege’nin birleştiği yerde, Türkiye’nin sanayi merkezinde bulunuyor. Biz Petkim Limanı’nı Alsancak Limanı da dahil bölgenin en büyük entegre limanı ve lojistik merkezi haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız yatırım, Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi’nin de dünyanın sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak. Projemizi tümüyle dış kaynak ile gerçekleştireceğiz, Petkim’in öz kaynak yapısına dayalı bir nakit harcama öngörmüyoruz.

 “NEMRUT KÖRFEZİNİ TÜRKİYE’YE KAZANDIRIYORUZ.”

            Yavuz, Petkim Konteyner Limanı ve bölgede yapılacak diğer liman yatırımlarının ülke ekonomisine canlılık getireceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:  “Başlangıçta 1,5Milyon TEU elleçleme kapasitesi, bölgenin ihtiyaçları ile paralel bir şekilde 4 milyon TEU'ya kadar çıkabilecektir, bunun anlamı ise; bölgenin 2025 yılına kadar olan ihtiyacını karşılayacak bir kapasite yaratıyoruz. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde 11.000 TEU kapasiteli konteyner gemilerinin rahatlıkla yanaşabileceği ve ülkemizde demiryolu, otoyol ve karayoluna entegre en büyük liman olacak. Nemrut körfezini ülkemize kazandırmanın ve bölgenin potansiyelini Petkim ile birlikte ortaya çıkarmanın gayreti içindeyiz. İhracatçı firmalarımıza ciddi maliyet avantajı sağlayacağız. Vizyonumuzun önemli bir parçasını daha hayata geçirmenin ve ülkemize verdiğimiz sözleri yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz.”

 “TÜRKİYE’DEKİ İLK İŞBİRLİĞİMİZ”

APM Birleşme ve Satın Almalar Direktörü Theo Dersigni ise, Türkiye’nin sürekli büyüme gösteren çok önemli bir pazar olduğunu vurguladı. “Bu önemli pazara alanında kendini kanıtlamış, kuvvetli ve saygın bir iş ortağı olan SOCAR ile birlikte girmekten dolayı çok mutluyuz. Yaptığımız işbirliğinin uzun seneler boyunca devam edeceğini umuyoruz” diyen Dersigni, Petkim Konteyner Limanı’nın Türkiye’deki ilk işbirlikleri olmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. Petkim Limanı’nın lojistik konumu, pazarlara ulaşılabilirliği ve doğal su derinliği özellikleri ile Türkiye’nin önde gelen limanlarından biri olma özelliklerine sahip olduğunu ifade eden Dersigni, bu işbirliğinin kendilerine büyük heyecan verdiğini belirterek, “Petkim Limanı’nı Türkiye’nin ve bölgenin ekonomik büyümesine sürekli katkı sağlayan bir işletme yapısına dönüştürmek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

VALUE-SITE 2023 VİZYONUNUN LOJİSTİK ADIMI: PETKİM LİMANI

Petkim Konteyner Limanı başlangıçta 1,5 Milyon TEU ve potansiyeli ile 4 Milyon TEU olan konteyner elleçleme kapasitesi Ege Bölgesi'nin en büyük entegre limanı olacak.  % 100 Petkim iştiraki olan Petlim Limancılık A.Ş. tarafından yapılacak yatırımın ilk fazı 2015 yılında, ikinci fazı 2016 yılında tamamlanacak. İnşaat aşamasında 500, işletme döneminde ise 260 kişiye sürekli istihdam sağlanacak. Konteyner terminal işletmeciliğinde dünyanın lider kuruluşu APM Terminals ile yapılan stratejik işbirliği ile Petkim Limanı,  Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık %50 daha fazla başlangıç kapasitesine sahip olacak. Petkim Konteyner Limanı tamamlandığında; Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde 11.000 TEU kapasiteli konteyner gemilerinin rahatlıkla yanaşabileceği tek liman olacak.  Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak. İzmir-Çanakkale Karayolunun yanında oluşturulacak geri hizmet sahası, mevcut demiryoluna entegre edilecek. Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektar olmak üzere toplam 48 hektar lojistik saha yapılacak. Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak konteyner ve genel kargo limanı projesi ile pazar talebine bağlı olarak kapasite 4 Milyon TEU'ya kadar çıkarılabilecek.

PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş

Nisan 1965 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kurulan Petkim’in ilk kompleksi 1970 yılında işletmeye açıldı. İkinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da devreye alındı. Petkim Petrokimya Holding AŞ’nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & Turcas Enerji AŞ’ye (STEAŞ) geçti. STEAŞ’deki yüzde 25’lik Turcas Petrol hissesinin Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR)  tarafından satın alınmasının ardından, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren şirketin ticari unvanı SOCAR Turkey Enerji A.Ş olarak değişti.50´yi aşan ürün yelpazesiyle bugün sanayimizin vazgeçilmez bir petrokimyasal hammadde üreticisi olan Petkim’in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil, ilaç, boya sektörlerinin önemli girdileri... Petkim halen İstanbul Sanayi Odası'nın "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 12'inci;  Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "En Çok İhracat Yapan 1000 Firma" sıralamasında 17’inci; Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan "Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu" ve “En Çok İhracat Yapan Firmalar” sıralamasında ise 2'inci sırada yer alıyor.

PETLİM LİMANCILIK TİCARET A.Ş.

Petlim Limancılık Ticaret A.Ş., Petkim Limanı'nı Türkiye'nin en büyük limanlarından biri haline getirmek amacıyla Kasım 2010 tarihinde Petkim'in % 100 iştiraki ile  kuruldu. "Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik” Entegrasyonu'na dayanan 'Value-Site' projesinin en önemli halkalarından "Lojistik" adımı olan Petkim Konteyner Limanı, elleçleme kapasitesini artırarak Petkim Yarımadası'nın bugünkü ve gelecekteki lojistik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gerekli yatırımları yapıyor. Lojistik destek alanında büyümek ve limanda konteyner operasyonlarını başlatmak için de konteyner terminal işletmeciliğinde dünyanın lider kuruluşu APM Terminals ile işbirliği yapıyor. 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile ülkemizde 11.000 TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olma özelliği taşıyacak olan konteyner limanı, Aliağa ve Nemrut Körfezi’ni 1,5 Milyon TEU başlangıç kapasitesiyle bölgenin en büyük entegre lojistik merkezlerinden biri olma noktasına taşıyacak.

Petkim Konteyner Limanı, uluslararası standartlarda, son teknolojiye sahip zengin ekipman parkı ile müşterilerine kaliteli hizmet sunacak.

APM TERMINALS

Global terminal ağı işletmeciliği yapan APM Terminals, limanları ve iç karasal altyapı yatırımları ile % 90'lara ulaşan uluslararası deniz yolu ticaretinin büyümesine önemli derecede katkı sağlıyor. Uluslararası ticaret, büyüyen ekonomik çarkı ile istihdamı sağlayarak ve ekonomileri kalkındırarak dünyanın her yerinde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltiyor. Merkezi, Hollanda'nın The Hague kentinde bulunan APM Terminals, dizayn, inşaat, liman yönetimi ve operasyonları, iç karasal servisleri ile 40 ülkede 160 değişik lokasyonu ile toplam 70 limanda global ağ servisi ile hizmet veriyor. APM Terminals'ın bağlı bulunduğu, ulaşım ve enerji sektörlerine odaklı, merkezi Kopenhag-Danimarka’da bulunan A.P. Moller-Maersk Grubu 2011'de 60,2 Milyar Dolar ciro ile 130 ülkede 117.000 personel istihdam ediyor. Basın fotoğrafları www.apmterminalsphotos.com sitesinden temin edebilir ve www.apmterminals.com

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.