23 Kasım 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C

PETKİM ALİAĞA RÜZGAR ENERJİSİ SANTARALİ

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Petkim, yaklaşık 55 milyon Euro anahtar teslim kontrat bedeliyle Rüzgâr Elektrik Santrali kurmak için Alstom’la anlaştı. Toplam kurulu gücü 51 MW olacak ve ilk fazı tamamlandığında Petkim’in elektrik üretim kapasitesini yüzde 12 ar

Petkim Aliağa Rüzgar Enerjisi santarali

29 Mart 2014 Cumartesi 12:03

Petkim Aliağa Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni Alstom İnşa Edecek
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Petkim, yaklaşık 55 milyon Euro anahtar teslim kontrat bedeliyle Rüzgâr Elektrik Santrali kurmak için Alstom’la anlaştı. Toplam kurulu gücü 51 MW olacak ve ilk fazı tamamlandığında Petkim’in elektrik üretim kapasitesini yüzde 12 artıracak Petkim RES’in ilk fazı 2015 yılında tamamlanacak.
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz; “SOCAR Türkiye olarak başta Petkim olmak üzere tüm faaliyet alanlarımızda ve gelecek yatırımlarımızda yenilenebilir enerjinin önemine inanıyor, bu inancımızın bir yansıması olarak da Petkim Yarımadası’nda Petkim RES yatırımına imza atıyoruz. İlk fazı 27 MW ve ikinci fazı da 24 MW olacak olan Petkim RES, Petkim Yarımadası’ndaki enerji ihtiyacımıza yapacağı katkıdan öte hem bölgenin temiz enerjiye olan ihtiyacına hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunacak. Yatırım kapsamında en önemli adımlardan biri olan tedarikçi konusunu, alanında profesyonel bir bakış açısına sahip Alstom ile çözümlemiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin; “Petkim Rüzgar Santrali için kullanacağımız ECO110  türbinlerinin, sahanın rüzgar hızı ile mükemmel uyumu sayesinde santralden maksimum verimi alabileceğiz. Petkim gibi Türkiye’nin en önemli petrokimya tesisine bu rüzgar türbinlerimizle enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz” dedi.
Petkim, SOCAR Türkiye’nin “Petkim – Value Site 2023” vizyonu doğrultusunda “Rafineri – Petrokimya – Enerji – Lojistik Entegrasyonu” kapsamında gerçekleştireceği Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı için Alstom ile anahtar teslimi bir anlaşma imzaladı. Petkim Aliağa’da düzenlenen imza törenine SOCAR Türkiye ile Alstom Türkiye’nin üst düzey yöneticileri katılırken imzaları SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Alstom Power Rüzgâr İşkolu Proje Direktörü Laurent Verdier ve Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin attı.
Anahtar teslim kontrat bedeli yaklaşık 55 milyon Euro olan 51 MW’lık kurulu güce sahip Petkim RES, İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’na inşa edilecek ve tesislerin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yer tutacak. Yarımadanın yenilenebilir enerji kaynağı olacak olan Petkim RES’in ilk fazı, 2015 yılında ve ikinci fazı da 2016’da işletmeye alınarak yatırım tamamlanacak.
Kenan Yavuz: “Petkim RES, yenilenebilir enerjiye verdiğimiz önemin göstergesi ve entegre değer zincirimizin önemli bir adımı”
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında “Petkim Value – Site” vizyonu çerçevesinde ‘Türkiye’nin Enerjisi’ olmayı hedefleyen SOCAR Türkiye’nin, Petkim Yarımadası’ndaki yatırımlarını birer birer hayata geçireceğini dile getiren SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz; “Enerji üretimimizi çeşitlendirecek Petkim RES, uzun vadeli yatırım planlarımız sonucunda oluşturmak istediğimiz entegre değer zincirinin önemli bir halkasını temsil ediyor. SOCAR Türkiye olarak başta Petkim olmak üzere tüm faaliyet alanlarımızda ve gelecek yatırımlarımızda yenilenebilir enerjinin önemine inanıyor, bu inancımızın bir yansıması olarak da Petkim Yarımadası’nda Petkim RES yatırımına imza atıyoruz. Ülkemizin enerji stratejisinin en başında gelen yenilenebilir enerjiye destek konusunda SOCAR Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Yaklaşık 55 milyon Euro yatırım bedeliyle ilk fazı 27 MW ve ikinci fazı da 24 MW olacak olan Petkim RES, Petkim Yarımadası’ndaki enerji ihtiyacımıza yapacağı katkıdan öte hem bölgenin temiz enerjiye olan ihtiyacına hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunacak. Yatırım kapsamında en önemli adımlardan biri olan tedarikçi konusunu alanında profesyonel bir bakış açısına sahip Alstom ile çözümlemiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. SOCAR Türkiye olarak Alstom’a rüzgar enerjisi alanındaki bilgi ve deneyimlerini Petkim RES’e yansıtacak olmalarından ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.
Adil Tekin: “Petkim gibi Türkiye’nin en önemli tesisine enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz”
Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin projeyle ilgili olarak: “Petkim Rüzgar Santrali için kullanacağımız Alstom ECO100 platformunda yer alan ECO110 türbinleri, sahanın rüzgar hızı ile mükemmel bir uyum sağlıyor, bu uyum sayesinde santralden maksimum verimi alabileceğiz. Petkim gibi Türkiye’nin en önemli petrokimya tesisine bu rüzgar türbinlerimizle enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz” dedi.
İlk fazda 27 MW, İkinci fazda 24 MW
Santral için her biri 3 MW gücünde Alstom ECO110[1] türbinleri kullanılacak. İki fazda anahtar teslimi olarak inşa edilecek santral için dokuz adet türbin aracılığı ile 27 MW (9 x 3 MW), ikinci fazında ise sekiz adet türbin aracılığı ile 24 MW (8 x 3 MW) güç elde edilecek. Santral tamamlandığında yaklaşık 200 GWh enerji üretebilecek. Anahtar teslimi RES Projesi olarak inşa edilecek olan santralin tüm inşaat, tedarik ve mühendislik çalışmalarını yürütecek olan Alstom, ayrıca santrale 15 yıl boyunca servis ve bakım hizmeti de sunacak. Alstom daha önce Petkim Aliağa Kojenerasyon Santrali için buhar türbini temin etmişti.  
SOCAR Türkiye Enerji A.Ş.
 Dünyanın en köklü petrol şirketlerinden biri olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi - SOCAR, 30 Mayıs 2008 tarihinden itibaren SOCAR Turkey Enerji A.Ş. adıyla Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmektedir. SOCAR Türkiye, Petkim Yarımadası üzerinde planlanan ve yürütülen yatırımlarla katma değeri yüksek ürünlerin yurt içinde üretilmesini sağlayarak, ülkemizde üretimin ve ihracatın dışa bağımlılığının azaltılmasını hedeflenmektedir. Grubumuz; PETKİM ‘Value-Site 2023’ vizyonuyla Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nunu uygulamaya dönüştürerek ham petrol ile başlayan ve nihai ürünle biten katma değer zincirini hayata geçirerek, Petkim Yarımadası’nı Avrupa’nın en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirecektir.
•25 Ekim 2011’de Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projesi ünvanını kazanan ve ülkemizde şimdiye kadar tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olarak tarihe geçen STAR Rafinerisi’nin temel atma töreni gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında 10 milyon ton hampetrol işleme kapasitesiyle faaliyete geçmesi planlanan STAR Rafinerisi, ülkemizin ithalatla karşıladığı ürünlerde her yıl milyarlarca dolarlık döviz tasarrufu sağlayacaktır.
•Yine entegrasyon kapsamında 2015’te bitirilmesi planlanan Petkim Konteyner Liman projesi için 13 Şubat 2012’de dünyanın önde gelen konteyner limanı işletmeciliği yapan APM Terminals ile limanın işletilmesi için anlaşma imzalanmıştır.
•Value-Site yatırımlarının enerji ayağını oluşturacak santral çalışmalarını ise SOCAR POWER Enerji Yatırımları A.Ş. hızla sürdürmektedir.
•Ayrıca, ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin de sonuna kadar kullanması gerektiği düşüncesiyle 51 MW kapasiteli rüzgâr enerjisi santrali kurulacaktır.
•2012 Haziran ayında, Azerbaycan ve Türkiye arasında hükümetlerarası imzaların atıldığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı - TANAP, Türkiye’nin dünya coğrafyasında bir enerji koridoru olması yolunda bugüne kadar atılan en stratejik adımlardan biridir.
SOCAR Türkiye olarak hedefimiz gelecek beş yıl içinde 15 milyar dolar ciro ile Türkiye’nin üç büyük holdinginden biri olmak ve 2023 yılına kadar Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nu tamamlayarak Türkiye'nin en büyük üretim gücü haline gelmektir.

PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş
Petkim, 60´ı aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayiinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi konumunda. Petkim’i fabrikalarında ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında yer alıyor. Ayrıca ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi için de İzmir Aliağa’da üretiliyor. Petkim, halen İstanbul Sanayi Odası'nın ‘500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ sıralamasında 11'inci; Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ‘En Çok İhracat Yapan 1000 Firma’ sıralamasında 19'uncu sırada yer alıyor. Petkim, 2013 yılını 270 milyon TL brüt, 49 milyon TL net kâr rakamlarıyla tamamladı. Şirketin net satış rakamı 4 milyar 159 milyon TL ile bir önceki yıla yaklaşırken 2012 yılına göre brüt kâr artışı yüzde 232’ye ulaştı. Petkim geçen yıl 38 ülkeye 816 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
 
Alstom Hakkında
Alstom; enerji üretimi, enerji iletimi ve raylı ulaşım sistemleri ve rayüstü araç alanlarında global bir liderdir, yenilikçi ve çevreyle dost teknolojiler konusunda çıtayı belirleyen kurumdur. Alstom, dünyadaki en hızlı trenin yanı sıra, en yüksek kapasiteli otomatik metro sistemini üretmektedir.  Hidro ve nükleer enerji, doğalgaz, kömür ve rüzgar enerjisini de içeren çok çeşitli enerji kaynaklarına yönelik anahtar teslimi enerji santrali çözümleri ve ilişkili hizmetler tedarik etmenin yanı sıra Alstom, enerji iletimi için akıllı şebeke odaklı, geniş bir yelpazeye sahip çözümler de sunmaktadır. Yaklaşık 100 ülkede 93.000 çalışana istihdam sağlayan grup 2012/2013 döneminde 20 milyar Euro’nun üzerinde satış yaptı ve yaklaşık 24 milyar Euro tutarında sipariş aldı.
Alstom Türkiye Hakkında  
Türkiye'de 1950'li yıllarda faaliyet göstermeye başlayan Alstom, Türkiye'nin enerji ve ulaşım altyapısına önemli katkılar sağlamıştır.  Grubun, geniş bir yelpazeye yayılmış yakıtları kapsayan enerji santralleri referansları arasında; 320 MW gücündeki Çan Linyit Santrali, 1.340 MW gücündeki Afşin Elbistan A Linyit Santrali, 1.120 MW güce sahip Trakya (Hamitabat) Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali bulunmaktadır. Alstom, ülkenin en büyük hidroelektrik santrali olan Atatürk Barajı dahil olmak üzere, Türkiye'nin kurulu güç üretim kapasitesinin %50'sinden fazlasına temel ekipmanlar temin etmiştir. Alstom, TEİAŞ'nin kurulu iletim ürünlerinin yaklaşık %50'sini tedarik etmiş ve İstanbul’un ilk modern metro hattının (Taksim-Levent) inşaatı, TCDD ve İstanbul tramvayı için 460 adet lokomotif teslimatı gibi önemli demiryolu projelerini başarıyla gerçekleştirmiştir. Alstom, Türkiye'de ticaret, mühendislik, hizmet ve imalat alanlarında istihdam ettiği yaklaşık 1.200 çalışanıyla, güç üretimi ve güç iletimi alanlarında tüm bölge çapında anahtar teslimi iletim projelerini yönetme kapasitesine sahip, sosyal ve ekonomik katkı sağlayan bir şirkettir. Alstom Grid, Gebze fabrikasındaki üretiminin %85'ini ihraç etmektedir ve en büyük 500 ulusal şirket sıralamasında her zaman ilk 100’de yer almaktadır.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.