MAVİ DİL HASTALIĞI İÇİN AŞI ÇAĞRISI
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Mavi Dil hastalığına karşı küçükbaş hayvan yetiştiricilerini aşı yaptırmaları konusunda uyardı. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
29 Ocak 2015 Perşembe 11:55
MAVİ DİL İÇİN AŞI ÇAĞRISI...
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Mavi Dil hastalığına karşı küçükbaş hayvan yetiştiricilerini aşı yaptırmaları konusunda uyardı.
Koyun ve keçi yetiştiricilerini maddi kayba uğratan Mavi Dil hastalığının tek doz aşı ile bertaraf edilebildiğini ifade eden İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, hayvanlarını aşılatmak isteyenlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl-İlçe Müdürlüklerine başvurmalarının yeterli olacağını söyledi. Bakanlık tarafından yapılacak müracaatlar doğrultusunda aşı tedarik edileceğini hatırlatan Türer, yetiştiricilerin mağduriyet yaşamamaları için konu hakkında İzmir çapında bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini kaydetti.
EN ETKİN ÇÖZÜM AŞI
Mavi dil hastalığı ile mücadelede en etkin ve ekonomik çözümün aşılama olduğunu belirten İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Yeliz Coşkun ise hastalığın anaç hayvanlarda ölümden çok yavru atma ve kuzu ölümü şeklinde ekonomik zarara yol açtığını kaydetti. Coşkun; ‘‘Mavi dil, özellikle koyunlarda görülen sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmının hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır.’’ dedi.
Hastalığın tipik belirtilerinin aniden 40-42 dereceye varan ateşlenme olduğunu ve ateşin ardından dudak emme hareketlerinin görüldüğünü belirten Coşkun, ‘‘Bu belirtiler neticesinde hayvanların dil bölgesinde mavileşme, önce sulu sonra irinli burun akıntısı, ağızda ve burun girişinde ülser ve kabuklu yaralar sonucu solunum güçlüğü ve yem alınımının durması, yapağıda kırılma ve dökülme, deride kırmızılıklar ve genç hayvanlarda ishal bulgularının görülmesi hastalığın başladığının belirtileridir.’’ şeklinde konuştu.Coşkun; bu tür hastalık belirtileri görüldüğünde çiftçilerin bir an önce görev yapan konu uzmanlarına başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatarak, erken teşhisin tedavide büyük avantaj sağladığını söyledi. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.