05 Ocak 2025
  • İstanbul6°C
  • Ankara6°C

KAR YAĞIŞLARI ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ

Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kar yağışlarının üreticiyi sevindirdiğini bildirerek, “bek

Kar Yağışları Üreticiyi Sevindirdi

22 Ocak 2016 Cuma 10:38

KAR YAĞIŞLARI ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kar yağışlarının üreticiyi sevindirdiğini bildirerek, “beklenen yağış ülke genelinde Ocak ayında geldi. Ocak ayının ilk günlerinden itibaren ülke genelinde yağmur ve kar şeklinde gerçekleşen yağışlar, kış kuraklığını ortadan kaldırdı” dedi.
 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ekim ayında başlayan 2015-2016 yılı tarımsal üretim ve pazarlama döneminde, başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bir grup sebzelerin ekimlerinin tamamlandığını belirtti. 
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ekim-Kasım-Aralık 2015 döneminde kümülatif yağışların genel olarak normalden ve geçen yıl yağışından az olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Kümülatif yağış ortalaması 138,3 milimetre (mm), normali 198,2 mm, geçen yılın aynı dönem ortalaması ise 195,7 mm’dir. Kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 30,2, geçen yıla göre ise yüzde 29,3 azalma meydana geldi.
 
Ekim, Kasım, Aralık aylarında kümülatif olarak normale göre yağış azalması yüzde 60,8 ile en fazla Akdeniz Bölgesinde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 50,3 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 46,9 ile Ege Bölgesi, yüzde 35,6 ile Marmara Bölgesi, yüzde 27,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 5,8 azalmayla Doğu Anadolu Bölgesi izledi. 
 
Kuru tarımın yaygın olduğu İç Anadolu Bölgesinde Ekim ayında yağışların normalin yüzde 31,4 üzerinde gerçekleşirken, Kasım ayında yüzde 72,3, Aralık ayında yüzde 81,4 azalması, hububat ekiminin yoğun olarak yapıldığı bu bölgede ve yağışların azaldığı diğer bölgelerde sıkıntı oluşturmuştu.”
 
KASIM VE ARALIK’TA BEKLENEN YAĞIŞ ALINAMAMIŞTI
Üreticinin hububat ekilişinin ardından Kasım ve Aralık aylarında beklenen yağış alamadığını bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Beklenen yağış ülke genelinde Ocak ayında geldi. Ocak ayının ilk günlerinden itibaren ülke genelinde yağmur ve kar şeklinde gerçekleşen yağışlar, kış kuraklığını ortadan kaldırdı. Özellikle kar yağışı hububat için oldukça faydalı oldu. 8-10 santimetreden az olmamak üzere yağan kar ekili alanların üzerinde adeta ince bir hava tabakası bırakarak, sıcaklık sıfır derece (0°C) olacak şekilde ekili alanları yorgan gibi örtmüştür. Bu kar örtüsü, hem toprağın sıcaklığını koruyacak hem de toprağı nemli tutarak, ekili alanların donması konusundaki endişeleri giderecektir. 
 
Kışın yağan ve toprak üzerinde kalan kar, yavaş yavaş eriyerek, adeta ‘damla sulama’ etkisi gösterecek şekilde toprağa karışmaktadır. Böylece toprakta yeterli nem sağlarken, yazın olabilecek kuraklığa karşı bitkileri adeta sigorta etmektedir. 
 
Aslında son günlerde ülkemizde gerçekleşen kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkilese de tarımla yakından ilgisi olan kesimlerin ifadelerinden, çiftçilerimizin yaşadığı sevinç anlaşılmaktadır. Özellikle İç Anadolu bölgemizde Kasım-Aralık aylarında tarlasına hububat eken çiftçimiz, yağışların yetersiz olması nedeniyle hububatın çürümesinden ve gelişememesinden endişe ediyordu. Ocak ayı kar yağışları tarım alanlarımızı kuraklığa karşı sigortası oldu.”
 
DON, HORTUM VE FIRTINA ZARARLARI
Kar yağışı çiftçileri sevindirirken 30 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında don riskinin gerçekleştiği Akdeniz Bölgesi’nde narenciye ürünlerinde zarar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “don zararı yaşayan çiftçilerimiz afetten etkilenmiş olsa da yaşanan don, ülke üretim rekoltesini önemli düzeyde azaltacak boyuta ulaşmamıştır.  Ayrıca, 17 Ocak 2016 tarihinde Antalya il ve ilçelerini etkileyen hortum ve fırtına, Merkez ilçede 250-300 dekar, Demre ilçesinde 700 dekar alanda cam ve plastik seralarda tesisata zarar verirken, sera içinde yetiştirilen domates ağırlıklı olmak üzere yeşillik, biber, patlıcan gibi ürünlerin zarar görmesine neden olmuştur” dedi. 
 
Bayraktar, yağışların özellikle kuru tarımın hakim olduğu alanlarda hasat dönemine kadar normalleri ve üzerinde olması ve afetlerin yaşanmadığı bir yıl en büyük temennileri olduğunu bildirdi. / EGE BASIN GRUBU
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.