22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara6°C

İZMİR'DE HAVA KİRLİLİĞİ HORTLADI

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / Makine Mühendisi Güngör Kaya, ‘Son aylarda İzmir’de bazı ilçelerde hava kirliliği sınırlarının aşıldığını belirterek, ‘En kısa zamanda kalıcı önlemler alınmazsa eğer İzmir yeniden 1990‘lı yıllarda yaşadığ

İzmir'de hava Kirliliği Hortladı

21 Aralık 2011 Çarşamba 20:05

Güngör Kaya: "Önlem Alınmazsa İzmir'de  Hava Kirliliği Yeniden Hortlayabilir"

 ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / Makine Mühendisi Güngör Kaya, ‘Son aylarda İzmir’de bazı ilçelerde hava kirliliği sınırlarının aşıldığını belirterek, ‘En kısa zamanda kalıcı önlemler alınmazsa eğer İzmir yeniden 1990‘lı yıllarda yaşadığı kronik hava kirliliği sorunuyla karşı karşıya kalabilir’ dedi.

Sorun Kalitesiz Kömürler

Son bir aydır İzmir’de özellikle akşam saatlerinde kentin bir çok ilçesinde sis ve keskin bir kömür kokusu hissedilmeye başlandığı ifade eden Makine Mühendisi Kaya, ‘Ne yazık ki hava kirliliği değerleri İzmir’in bazı ilçelerinde halk sağlığını tehlikeye sokacak sınırları zorlamaktadır. Bu durum o bölgede yaşayan halkımızın bölgelerinde çevreci yakıt doğalgaz şebekesi olmasına rağmen doğalgazı tercih etmemesinden ve bedava dağıtılan çok kalitesiz kömürleri kullanıyor olmasından kaynaklanıyor’ dedi.

Kükürt Oranı Çok Önemli

Kaya, ‘İyi kalite bir kömürde kükürt oranı çok önemlidir. Kömür yanarken açığa çıkan kükürt, özellikle insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden bir gazdır. Bu nedenle kükürt oranı en düşük kömür çevre ve insan sağlığı açısından en iyi kömürdür. Yapılan araştırmalara göre bedava dağıtılan kömürlerin büyük çoğunluğunun kükürt oranı yüzde çok yüksektir. Bu kömürlerin çok fazla kullanılıyor olmasından dolayı hep birlikte zehirleniyoruz. Yani, halkımız bedava kömürü kullanarak yaptığı tasarrufla, hem kendisinin hem de çevresindekilerin sağlığını kaybetmesine sebep olma ihtimalini yaratıyor’ uyarısında bulundu.

 

Herkesin Çevreye Karşı Sorumluluğu Var

Makine Mühendisi Kaya, ‘Çevreyi korumanın en önemli noktası, insanların kirletici olmayan üretim ve tüketim davranışlarıdır. Dünyada yaşayan herkesin, çevreyi korumada görev ve sorumluluğu olduğu unutulmamalıdır’ saptamasında bulunduğu açıklamasını şöyle sürdürdü;

Kirlenmenin %50’si Bacalardan Kaynaklanıyor

Atmosferik kirlenmenin iki kaynağı vardır. Birincisi, ferdi (ev bacaları, motorlu araçlar); ikincisi de endüstriyeldir. Özellikle şehir merkezlerindeki kirlenmenin %50'si ev bacalarından ve motorlu araçların egzozlarından çıkan dumanlardan oluşmakta ve daha çok burada yaşayan halkın sağlığını büyük oranda etkilemektedir. Bunun için;

 

1- Çevre problemlerine yol açacak üretimlere ve yakıtların kullanımı son verilmelidir

2- Kaçak ve kalitesiz kömür ile yanlış kalorifer yakışından kaynaklanan hava kirliliğini önlemek için yapılan denetimler sıklaştırılmalıdır.

3- Bacaların yıllık bakım, onarım, baca gazı ölçümleri mutlaka yapılmalıdır.

4-Her türlü doğal kaynaklar verimli kullanılmalıdır.

5- Boş araziler ağaçlandırılmalıdır.

6- Çevre mevzuatı mutlaka geliştirilmeli ve tatbik edilmelidir.

7- Öncelikle büyük şehirlerimizde motorlu kara taşıtların tescili ve mesken yapımı belli bir plana konulmalı ve gerekirse sınırlandırılmalıdır.

8- Endüstriyel ürünlerin ve atıklarının yeniden kullanımına mümkün kılacak teknolojiler geliştirmelidir

9- Çevre ve çevreyi koruma şuuru yerleştirilmeli ve dünyamızın korunmasının gereğini anlatan eğitimlere her türlü iletişim araçları ile yer verilmelidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.