25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-2°C

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI TBMM GÜNDEMİNDE

Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / CHP’li Susam, en son 37 göçmenin bulunduğu teknenin batmasının ardından ‘Göçmen Kaçakçılığı’ konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Göçmen Kaçakçılığı TBMM gündeminde

14 Temmuz 2014 Pazartesi 03:23

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI TBMM GÜNDEMİNDE
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
CHP’li Susam, en son 37 göçmenin bulunduğu teknenin batmasının ardından ‘Göçmen Kaçakçılığı’ konusunu Meclis gündemine taşıdı.
 
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Türkiye’den Avrupa’ya yasa dışı yollarla geçiş denemelerinin giderek arttığını söyledi. Göçmen kaçakçılığı yapan yasa dışı organizasyonlarla daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Susam, Meclis’te konuyu incelemek ve ilave tedbirler almak için bir komisyon kurulmasını önerdi. 
 
Ege denizinde önceki gün 37 mültecinin bindiği teknenin batması ve sadece 13 kişinin kurtarılabilmesinin ardından konuyu Meclis gündemine taşıyan Susam, “Türkiye, uzun süredir, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde yaşanan savaşlardan ya da yoksulluktan kaçan mültecilerin gelişmiş ülkelere en önemli yasa dışı geçiş yollarından biri noktasında. Avrupa’ya en yakın geçiş noktası olan Ege Denizi’nde son bir yılda göçmen kaçakçılığı yapan dokuz tekne batmış, bu kazalarda aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu 120 mülteci yaşamını yitirdi” dedi. 
 
Yarım milyar dolarlık pazar
Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 2013 yılı başından bu yana 423 baskın düzenleyerek 11 bin kaçak göçmeni ve onları kaçırmaya çalışan yüzün üzerinde umut tacirini yakaladığını hatırlatan Susam, “Emniyet verilerine göre yılda yarım milyar dolarlık hacme yaklaşan bir kaçak göçmen ticareti bulunuyor. Bu büyüklükte bir alan terör örgütlerinin ve yasa dışı organizasyonların iştahını kabartmaktadır. Kendi ülkelerinde zor durumda kalan ve daha iyi bir gelecek umuduyla başka ülkelere gitmek isteyen mültecilerin dramı içimizi acıtıyor. Ancak onların umudunu sömüren fırsatçıların kar hırsı, göçmenlerle birlikte hareket eden terörist unsurlar ve suça bulaşmış kişilerin varlığı; göçmen kaçakçılığını daha ciddi önlemler alınması gereken bir konu noktasına getirmektedir” diye konuştu.
 
Tekneye binmeden yakalanmalı
Ülkemizde organize göçmen kaçakçılığının giderek daha yoğun biçimde yapıldığını ve adeta bir meslek haline dönüştüğünü öne süren CHP’li vekil, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yasa dışı organizasyonlar kentlerin en bilinen semtlerinde bürolar açıp, mültecilerle aleni görüşmeler yaparak kendilerine pazar oluşturuyor. 
Göçmen kaçakçılığı kıyı ve sınır güvenliğini sağlamanın yanı sıra bu organizasyonları çökertmekle mümkün olabilir. Yasadışı organizasyonlar göçmenleri aldatmadan, birikimlerini ellerinden almadan, onları belki de yaşamlarını kaybedecekleri teknelere bindirmeden önce göçmen kaçakçılığına müdahale edilmelidir. 
 
Yasal altyapıyı güçlendirmek
Verdiğimiz önergeyle Meclis çatısı altında bir komisyon kurarak umuda yolculukta yaşamların sönmesini önlemek, uluslar arası terörizm ve suç organizasyonlarına engel olmak amacıyla daha etkin mücadele etmenin yöntemlerini araştırmayı amaçladık. 
Bu komisyon bizim gibi transit göçmen kaçakçılığının yoğun olarak bulunduğu diğer ülkelerdeki mücadele yöntemlerini ve yasal altyapılarını inceleyecek, kaçakçılıkla mücadelede alınabilecek ilave önlemleri belirleyecek, erken müdahale tedbirlerini oluşturacak ve cezaların yeteri kadar caydırıcı olup olmadığını inceleyecek.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.