25 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • Ankara-1°C

GIDA GÜVENLİĞİ İNOVASYONU

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Tüketici bilincinin artışına paralel olarak 21. Yüzyılın en önemli olgularından biri haline gelen gıda güvenliği ve izlenebilirlik konusunda Ege İhracatçı Birlikleri çok başarılı bir projeye imza attı.

Gıda Güvenliği İnovasyonu

03 Temmuz 2011 Pazar 21:56

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ GIDA GÜVENLİĞİ İNOVASYONUNU TANITTI

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ"NDEN TÜRKİYE"DE BİR İLK : GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN İZLENEBİLİRLİK

TARLADAN SOFRAYA İZLENEBİLİRLİK BİR TIK KADAR YAKININIZDA
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Tüketici bilincinin artışına paralel olarak 21. Yüzyılın en önemli olgularından biri haline gelen gıda güvenliği ve izlenebilirlik konusunda Ege İhracatçı Birlikleri çok başarılı bir projeye imza attı. Gıda güvenliğinin izlenebilirliği internet ortamına taşınıyor. Tüketicilerin, güvenli gıdaya ulaşmaları bir tık ötelerinde olacak.
Ege İhracatçı Birlikleri koordinatörlüğünde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve İzmir Ziraat Odası ortaklığı ile İzmir Kalkınma Ajansı Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi”nde tarladan sofraya gıda ürünlerinin izlenebilirliği ile ilgili bir yazılım programı geliştirildi ve tarımsal ürünlerin güvenilirliğinin internet üzerinden takibine olanak sağlandı.
“İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi”nin kapanış toplantısında planlama ve çalışma yöntemleri hakkında değerlendirme yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Proje kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri"nin hazırladığı ve Türkiye"de bir ilk olan gıdadan sofraya tam izlenebilirlik yazılımı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkmenoğlu şunları söyledi: “Proje süresince gerçekleştirdiğimiz faaliyetlere ek olarak Türkiye"de bir ilk olan ve tam izlenebilirliğin sağlanmasına yönelik “İnternet Tabanlı Gıda İzlenebilirliği Sistemi” ni geliştirdik. Gıda güvenliği için yaptığımız önemli inovasyonlardan olan bu sistemi çiftlik ve işletmede kullanılmak üzere 2 modülde hazırladık. Sistem üzerinden çiftçi ve işletmeler ürünlerini izleyebilecekler, tüketiciler ve ithalatçılar ise ürünleri çiftçisine kadar takip etme imkanı bulabilecekler. Sistemimiz, İzmir"de yoğun biçimde üretimi gerçekleştirilen meyve ve sebzelerin, ekim aşamasından tüketiciye ulaşana dek izlenmesini sağlayacaktır. Yani bu sistem ile çiftçilerimiz, tarım danışmanlarımız ve ihracatçılarımız tarımsal ürünlerinin izlenebilirliğini kolaylıkla sağlayabileceklerdir” şeklinde konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri olarak rekabetin inovasyonla geliştirilebileceğine inandıklarını anlatan Türkmenoğlu şunları söyledi: “Bu nedenle, firmalarımız için kısa vadeli kazanımların yanı sıra uzun vadeli stratejik alanlara yenilikçi yaklaşımlarla müdahale etmeye gayret ediyoruz. Zira, bizler küresel pazarda rekabet eden firmalar olarak her zaman 2 adım ilerisini düşünmek durumundayız. Birbirini tamamlayan projeler ile hedef odaklı çalışmak zorundayız. Bu çerçevede, gıda güvenliğinin ve sürdürülebilir gıda üretiminin gün geçtikçe önem kazandığı günümüzde, firmalarımıza yönelik izlenebilirlik altyapısını kurmak en önemli önceliklerimizden biriydi. Bu altyapıyı oluşturmak için bütüncül bir yaklaşım ile adım adım ilerdik.”
57 ZİRAAT MÜHENDİSİNE EĞİTİM VERİLDİ 40 TANESİ PROJE BİTMEDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADI
İhracatçı firmaların ziraat mühendisi istihdamına ihtiyaç duyduğunu ancak istedikleri kriterlerde saha deneyimine sahip adaylara ulaşmakta zorluk çektiklerine işaret eden Türkmenoğlu, “Bu nedenle, projemiz kapsamında 500 aday arasından seçtiğimiz 57 ziraat mühendisimize 3 ay boyunca teorik ve pratik eğitim verdik.  Yetiştirdiğimiz ekip izlenebilirlik altyapısını kendi bünyelerinde kurmak isteyen tarımsal işletmeler ve tarımsal ürün ihracatçılarına teknik destek sağlayabilecek. Daha şimdiden 57 adayımızın 40"ı fiilen işletmelerimizde çalışmaya başladı. Ne kadar iyi bir altyapı oluşturursanız oluşturun, altyapıyı kuracak, yürütecek ve kontrol edecek personel olmadan o altyapının başarılı olması mümkün değildir. Buna ek olarak, Türkiye"de bir ilke imza attık. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde kurduğumuz model bir paketleme tesisi ve izlenebilirlik altyapısı ile, uygulama ve araştırma merkezi altyapısını geliştirdik. Firmalarımızın sezon öncesi personellerinin eğitim alabileceği, yeni üretim metotlarının denebileceği,  tam izlenebilirliğin sağlandığı yapıyı oluşturduk ” dedi.
Konuşmasının devamında “izlenebilirlik sistemini kurduk, nitelikli eleman yetiştirdik ve uygulama merkezini geliştirdik. Yeter mi yetmez” diyen Türkmenoğlu sözlerini “Bizler için bu sistemin yaşaması büyük önem arz ediyor. O nedenle yazılımın firmalara adaptasyonu için KOSGEB ile; adaptasyon maliyeti her ne kadar çok küçük de olsa kredilendirilebilmesi için bankalarla görüşmelerimize başladık. İşletmelerimizin bu süreçte finansal kaynağa daha kolay ulaşabilmesi için de danışmanlık altyapısını geliştiriyoruz. Destek mekanizmasını bütüncül yaklaşım ile sağlıyoruz” şeklinde noktalandırdı.
Çiftçilerin ücretsiz olarak kullanabileceği sistem 6 Temmuz 2011 Çarşamba gününden itibaren www.etarim.org internet adresinden kullanılabilecek.
Açılış konuşmalarından sonra İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi Koordinatörü Ekin Taşkın, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Uygun Aksoy, Doç. Dr. Fatih Şen, Dr. M. Kadri Bozokalfa, İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi Uzmanı Çağlayan Karataş, Yazılım Uzmanı Adem Kocal projenin aşamaları hakkında sunumlar yaptılar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.