22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara6°C

GEMİSÖKÜM YEŞİL OLACAK

ALİAĞA HABER – İzmir’in Aliağa İlçesi’nde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin tek gemi söküm alanı olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri uluslar arası DİVEST projesi ortaklarını ağırladı.

Gemisöküm Yeşil Olacak

04 Ekim 2009 Pazar 14:32

ALİAĞA GEMİ SÖKÜM TESİSLERİ "YEŞİL GEMİ SÖKÜM" OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

DİVEST PROJESİ ORTAKLARI GEMİ SÖKÜM DE İNCELEMELERDE BULUNDU.

GEMİ SÖKÜM TESİSLERİ ÇEVRE VE İŞÇİ SAĞLIĞI KONUSUNDAKİ İLERLEMELERİNİ DİVEST PROJESİ ORTAKLARINA ANLATTI.

ALİAĞA HABER – İzmir"in Aliağa İlçesi"nde faaliyet gösteren ve Türkiye"nin tek gemi söküm alanı olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri uluslar arası DİVEST projesi ortaklarını ağırladı. Avrupa Topluluğu 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen DIVEST (Dismantling of Vessels with Enhanced Safety and Technology - Gemi Sökümü Endüstrisinde Temiz Çevre ve Güvenli İş Odaklı Çalışma Koşulları İçin “Risk – Ekonomik Değer” Bütünleşik Yaklaşımı” adlı uluslararası Projenin 4. toplantısı 30 Eylül 2009 tarihinde İzmir"de Dokuz Eylül Üniversitesinde düzenlenmişti. Projeye destek veren ülkelerin temsilcilerinin katılımı ile bugün Aliağa da incelemelerde bulunan 30 kişilik heyete önce Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonunda brifing verildi. İskoçya"nın Glasgov Üniversitesi Tarafından başlatılan projenin ortakları arasında Almanya, Hollanda, Yunanistan, İngiltere, Hindistan, İsveç ve Türkiye de var. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Bertaraf Ünitesi Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker tarafından verilen brifing de Aliağa da gerçekleşen gemi söküm işlemlerinin işleyişi bu çalışmalar esnasında işçi ve çevre sağlığı konusunda yapılanlar ile tehlikeli atıkların tespitinden sökülmesine ve bertaraf edilmesine kadara süren aşamalar özel bir sunum ile anlatıldı. Çevre ve Orman Bakanlığından Çevre Yönetimi Genel Merkezi Atık Yönetimi Dairesi Tehlikeli Atık Şube Müdürü Betül Doğru da Gemi Söküm Bölgesi"nde yapılan çalışmaları anlattı. Gemi söküm çalışmalarını başından sonuna kadar sıkı takip ettiklerini söylediği konuşmasında Türkiye de sektörün ilerleme adına istekli olduğunu ifade ederek, Aliağa Gemi Söküm Tesislerinin geldiği noktanın geçmişe göre çok daha iyi olduğunu belirtti.
Temel amacı “Risklere duyarlı olup, onları hızlı algılayan ve ekonomik olarak canlı olan sorumlu bir “yeşil gemi sökümü” endüstrisine, gerek işçi sağlığı ve iş güvenliğinin, gerekse çevresel ve ekonomik gerekliliklerin yenilikçi yönetimi yoluyla ulaşmak” olarak belirlenen projenin Aliağa boyutunu incelemek üzere gelen heyet brifingin ardından Söküm Bölgesine geçti.

BAŞKAN ADEM ŞİMŞEK “ TÜRKİYE GEMİ SÖKÜMDE DÜNYANIN EN İYİSİYİZ.”
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek Dünya da yapılan gemi söküm çalışmalarının kalitesi kıyaslandığında Türkiye"nin en iyiler arasına gireceğini ifade ederek “ İskoçya"nın Başkenti Glascow da bulunan University Scotland of Strategy üniversitesi başta olmak üzere diğer üniversitelerle birlikte bu projeye dahil olduk. Türkiye de de Dokuz Eylül Üniversitesi proje ortaklarından. Yaklaşık 8 aydan beri yaptığımız çalışmalarla projeyi bu noktaya kadar getirdik. Sivil Toplum Örgütlerine şu mesajı vermek istiyoruz. Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde işimizi çok iyi yapıyoruz. İMO, BASEL, İLO standartlarını takip edip kendimizi geliştiriyoruz.” Dedi.
ADEM ŞİMŞEK “ KAPIMIZ HERKESE AÇIK”
Dernek Başkanı Adem Şimşek gemi söküm olarak sakladıkları ve çekindikleri hiçbir şey olmadığını ifade ederek “ Kapımız herkese açık. Artık Dünya"nın her tarafında ilgi ile takip edilen bir noktaya geldik. Bugün de dahil olduğumuz DİVEST projesi ortaklarının yetkililerine kendimizi anlatıyoruz. Çevre Bakanlığımızın, Ulaştırma Bakanlığımızın, Denizcilik Müsteşarlığımızın ve  İl Çevre Müdürlüğümüzün, bizlere duyduğu güveni boşa çıkarmadan çalışıyoruz. Sağ olsunlar onların denetimleri, yön göstermeleri de bize itici güç oluyor. Bu günlere gelmemizde emekleri çok oldu. DİVEST projesi ile de bu çalışmaları uluslar arası boyutta ve kriterlerde nasıl yapacağımızı konuşuyor ve tartışıyoruz. Projenin ana hedefi de bu zaten. Türkiye de Gemi Söküm çalışmalarının bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese Tüm Gemi Söküm Camiası ve Yönetim Kurulum adına çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.
DOÇ.DR. GÖKDENİZ NEŞER “TÜRKİYE"NİN GEMİ SÖKÜM SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMESİ HERKESİ ETKİLEDİ.”
DİVEST Projesinin Üniversite olarak ortağı konumundaki Dokuz Eylül Üniversitesi Tekne Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr. Gökdeniz Neşer “ Aliağa Gemi Söküm Tesisleri bizim uluslar arası rekabette itici gücümüz. Türkiye"nin çevre ve insan sağlığına verdiği önemin önemli göstergelerinden bir olan bu alan bizim için de çok önemli.” Diyerek şöyle konuştu;     “ Bu konular uluslar arası camianın en hassas konuları. Çevre ve insan sağlığı gelişmişlik ölçüsü olarak değerlendirilebilecek bir kriter. Türkiye olarak bu konuda güzel uygulamaları hayata geçirmek bu sektörde de bizim uluslar arası rekabette ön plana çıkmamızı sağlıyor. Türkiye"nin bu anlamda başarısı aynı zamanda Avrupa"nın da başarısı olacaktır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda önemli oranda bir ilerleme sağlandı. Elimizde çok geniş ve olumlu bir veri arşivi var. Yapılan ölçümler ve araştırmalar hem bu sektörde hem de diğer sektörlerde ve endüstrilerde ki çevre ve işçi sağlığı değerlerine büyük farklar atacak şekilde ilerliyor. Bu projeye katabileceğimiz ve verebileceğimiz güzel katkılar var. Küresel ölçekte yaşanan bu rekabet ortamında ülkemizin de rekabetçi olması ve iyi bir yerde olmasını arzuluyoruz. Türkiye de ve doğal olarak Aliağa da ki Gemi Söküm Faaliyetleri diğer ülkelere nazaran son derece yüksek bir ivme yakalamış durumda. Hem çevre hem de işçi sağlığı konusunda yapılanlar tüm Dünya"nın ilgisini çekiyor. Bizde bundan büyük mutluluk duyuyoruz.” Dedi.

 Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek: “ Sektörde yaşan gelişmeleri an be an takip ederek kendimizi yeniliyoruz. Biz işimizi gerçekten çok iyi yapıyoruz.”


 Doç. Dr. Gökdeniz Neşer: “Türkiye de ve doğal olarak Aliağa da ki Gemi Söküm Faaliyetleri diğer ülkelere nazaran son derece yüksek bir ivme yakalamış durumda. Hem çevre hem de işçi sağlığı konusunda yapılanlar tüm Dünya"nın ilgisini çekiyor.”

 

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Merkezi Atık Yönetimi Dairesi Tehlikeli Atık Şube Müdürü Betül Doğru: “Aliağa Gemi Söküm Tesislerinin geldiği nokta geçmişe oranla büyük fark gösteriyor.”


 Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek DİVEST projesi kapsamında Aliağa"ya gelen sektör temsilcilerine tesislerin bulunduğu alanda  süküm çalışmaları hakkında  bilgiler verdi, gelinen noktayı anlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.