25 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • Ankara-1°C

GEMİSANDER’E ZİYARETÇİ AKINI

Aliağa Gemi Söküm Tesisleri Hong Kong Sözleşmesi ve Gemi Geri Dönüşümü konulu saha çalışması’na ev sahipliği yaptı. Gemilerin Çevreye Duyarlı Şekilde Geri Dönüşümüne İlişkin 11-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında

Gemisander’e Ziyaretçi Akını

24 Ekim 2009 Cumartesi 17:45

ALİAĞA GEMİ SÖKÜM TESİSLERİ DÜNYA ÖLÇEĞİNDE İNCELENMEYE DEVAM EDİYOR.

 

HONG KONG SÖZLEŞMESİ GEREĞİ ALİAĞA"YA GELEN HEYET SAHA ÇALIŞMASI YAPTI.

 

BAŞKAN ADEM ŞİMŞEK “ TÜRKİYE OLARAK SÖZLEŞMEDE YER ALAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRDİĞİMİZİ BU TOPLANTILAR İLE GÖSTERİYORUZ.”

 

 

Aliağa Gemi Söküm Tesisleri Hong Kong Sözleşmesi ve Gemi Geri Dönüşümü konulu saha çalışması"na ev sahipliği yaptı. Gemilerin Çevreye Duyarlı Şekilde Geri Dönüşümüne İlişkin 11-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında Hong Kong/Çin"de gerçekleştirilen diplomatik konferansta imzalanan Uluslararası Sözleşmede, Türkiye"nin bu sözleşmeyi, Madde 16 ve paragraf 2,2 hükümlerine bağlı olarak hükümetçe kabulü ve TBMM"nin onay şartı ile imzalamasının ardından ilk ziyaret Aliağa"ya yapıldı. Uluslar arası Denizcilik Örgütü (IMO) bünyesinde Gemilerin Çevreye Duyarlı Şekilde Geri Dönüşümü ile ilgili çalışmalar kapsamında İzmir"de sektörün de katkılarıyla, Sözleşmeyi tamamlayıcı nitelikte olan rehber taslaklarının ele alınacağı, Basel Sözleşmesi ile Gemi Geri Dönüşümü Sözleşmesinin uyumunun ele alınacağı, sözleşmenin yürürlüğe girme koşullarının değerlendirileceği ve Türkiye"nin Sözleşmeyi onaylaması ve sonrasındaki muhtemel gelişmelerin ele alınacağı saha çalışmasına, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Uluslararası Denizcilik Örgütü Deniz Çevresi Bölümü uygulama uzmanı Nikos Mikelis, Norveç Denizcilik İdaresi Baş Danışmanı jens Koefoed, Uluslararası Deniz Ticaret Odası yetkilisi John Stawpert, Basel Konvansiyonu Sekreteryası Program Memuru Dadan Wardhana, Avrupa Denizcilik Güvenliği Ajansı Hukuk Memuru Dr. Malgorzata Nesterowicz, Çevre ve Orman Bakanlığı Kimya Mühendisi Ülkü Ertürk, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa veTersaneler Genel Müdürlüğü Denizcilik Uzman Yardımcısı Burak Kemerci, Japonya Kara Altyapı Taşımacılık ve Turizm Bakanlığı Gemi İnşa Bölümü Uluslararası ilişkiler Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Takahiro Kijima, Amerika Birleşik Devletleri Denizcilik İdaresi yetkilisi Kris Gilson ve Türkiye Gemi Geri Dönüşümcüleri Derneği Dış ilişkiler Sorumlusu Dimitri Ayvatoğlu, Aliağa Liman Başkanı A.Turgay Okur  katıldı. 

24 Ekim 2009 tarihinde İzmir de gerçekleştirilecek olan toplantı öncesi Aliağa Gemi Söküm Tesislerini ziyaret eden heyet burada incelemelerde bulundu. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği saha çalışması öncesinde heyete Aliağa Ticaret Odası"nda bir sunum yaptı. Yapılan sunumda Aliağa Gemi Söküm Tesislerinin çevre ve insane sağlığı açısından yaptığı uygulamalar ve tehlikeli atıkların bertarafı konular katılımcı heyete anlatıldı.

Sunumun ardından Aliağa Gemi Söküm Tesislerine geçen heyet burada gemi söküm çalışmalarını yakından inceledi.

 

DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI GEMİ İNŞA VE TERSANELER GENEL MÜDÜRÜ YAŞAR DURAN AYTAŞ     TÜRKİYE DÜNYA"DA GEMİ SÖKÜM YAPILAN YERLER ARASINDA EN İYİ NOKTADA.”

 

 Hong Kong ta yapılan konferanstan sonra düzenlenen bu tür toplantıların ve saha çalışmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş Türkiye"nin Gemi Söküm Sektörü"nde çok ileri aşamalara geldiğini söyleyerek “ Çevreye duyarlı gemi söktüğümüzü, çevre ve insan sağlığı ve iş güvenliğine verdiğimiz önemi göstermek için buradayız. Yönetmelik çalışmalarına zemin hazırlamak için çeşitli ülkelerin temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunuyoruz. Aliağa yılda 198 Bin Ton kapasiteye çıkmıştı. Bugün geldiğimiz noktada ise yılın ilk 10 ayı içerisinde 250 Bin Ton, yıl sonuna kadar ise bu rakam 400 Bin Ton civarına gelmiş olacaktır. Bu rekor bir seviyedir. Genelde dışarıdan ithal gemiler sökülüyor. Dünya da plaj da söküm yapan yerler var. Standartlar açısından bakıldığında en iyi ülke Türkiye diyebiliriz. Bunları göstermemiz ve anlatmamız gerekiyor. Biz bunu Hong Kong"da anlattık. Türkiye"nin diğer ülkelerden farklı olduğunu ve çevreye duyarlı bir söküm yaptığını o toplantıda ve her yerde vurguladık. Buraya gelen heyetede bunu gösteriyoruz. Buraya Dünyanın her tarafından gelen yetkilierin böyle bir söküm ortamını beklemediklerini gördüm. Bu bizi çok sevindiriyor. Bu işle ilgilenen ve çalışmaları bu aşamalara getiren başta dernek başkanımız olmak üzere tüm gemi söküm camiasını kutluyorum.” Dedi. 

 

GEMİ SÖKÜM SANAYİCİLERİ DERNEK BAŞKANI ADEM ŞİMŞEK “ ALİAĞA GEMİ SÖKÜM SEKTÖRÜNÜN YEŞİL SEKTÖR OLDUĞUNU İSPAT ETTİK.”

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek Hong Kong ta imza altına alınan sözleşmenin bir takım yaptırımları ve standartlarının olduğunu ifade ederek bu yaptırımları Aliağa Gemi Söküm Bölgesi olarak yerine getirdiklerini göstermek için saha çalışması yaptıklarını söyledi. Başkan Adem Şimşek şöyle konuştu; “ Bu sözleşmede alınan kararlardan biri olan saha çalışmasını Dünya da ilk kez Aliağa da başlattık. Burada Dünya"nın bir çok ülkesinden gelen yetkililere gemi söküm çalışmalarımızı anlattık. Kaç yaşında gemilerin söküldüğü, tehlikeli atıkların nasıl bertaraf edildiği, çevresel etkilere nasıl dikkat ettiğimizi ve işçi sağlığı konusunda yaptığımız uygulamaları yerinde gösterdik. Çok memnun kaldılar. Kapılarımızı açtık ve incelemelerine bilgi sahibi olmalarına imkan sağladık. Söküm çalışmalarımızı daha ne kadar iyi duruma getirebileceğimizi, İMO" nun kriterlerine daha ne kadar yaklaşabileceğimizi tartışıyoruz. 24 Kasım tarihinde İzmir de yapılacak geniş katılımlı toplantıda da bu konuları irdeleyeceğiz. Yüksek standartları yakalama konusunda yardımcı oldukları takdirde bizde bunu daha iyi yapacağımızı söyledik. Dünya da 160 ülke bu Hong Kong ta imzalanan uluslar arası anlaşmaya imza koydu, ama dünya da 5 tane ülke gemi sökümü yapıyor. Bunlar Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin ve Türkiye.  Biz bu ülkelerin en üstündeyiz. Burada bulunan heyette bunu ifade etti. Biz gemi söküm sektörü olarak yeşil bir sektör olduğumuzu kendilerine ispat ettik. Şu an dünyada yaşan kriz yüzünden yüzde 80 kapasite ile çalışıyoruz. Türkiye"nin bu sektörde gelişme göstermesi ve bunun yerinde görülmesi bizim iş hacmimizin artmasına da katkı koyacak. Fabrikalara verdiğimiz yüzde 10"luk kapasitemizi yüzde 35" lere kadar çıkarabileceğiz. Bu aynı zamanda Türkiye ekonomisine de yansıyacak, aynı zamanda prestij açısından da önemli bir noktaya geleceğiz. Avrupa da bu prestiji zaten yakaladık.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.