23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara11°C

ENGELLİ SPORCULARIN SORUNLARI

HASAN ESER/ alfativi/ demokrat foça gazetesi/ Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, engelli sporcuların ve spor yapmak isteyen engelli vatandaşların spor tesislerinde karşılaştığı sorunlarını TBMM gündemine taş

Engelli Sporcuların Sorunları

18 Eylül 2012 Salı 23:59

MHP İZMİR MİLLETVEKİLİ TANRIKULU, ENGELLİ SPORCULARIN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 
 
 ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI SPORA YÖNLENDİRMEK İÇİN NE YAPACAKSINIZ?
 
 HASAN ESER/ alfativi/ demokrat foça gazetesi/  
  
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, engelli sporcuların ve spor yapmak isteyen engelli vatandaşların spor tesislerinde karşılaştığı sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. MHP’li Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
  Önergesinde engelli sporculara destek olunmasını isteyen Tanrıkulu, Bakan Kılıç’a “Engelli vatandaşlarımızı spora yönlendirmek için herhangi bir kampanya yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.
  Tanrıkulu, önergesine ilişkin yaptığı açıklamada; engelli sporculardan oluşan Türkiye Paralimpik Oyunlar Takımı’nın Londra 2012 Paralimpik Oyunları’nda biri altın, beşi gümüş ve dördü bronz olmak üzere 10 madalya kazanarak zor şartlar altında, tamamen spora vermiş oldukları değerle başarılı olduklarına dikkat çekti.
  59’uncu Hükümet Dönemi'nde kabul edilen 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu’nun Geçici 2 ve Geçici 3. Maddeleri gereğince; 07 Temmuz 2012’ye kadar, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin engelli vatandaşların toplumsal yaşama tam, eşit ve etkin katılımları ile hizmetlerden diğer bireylerle eşit biçimde faydalanmalarını sağlayacak tüm fiziki düzenlemelerin yapılmasına hükmedildiğini anımsatan Tanrıkulu, "Buna rağmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Haziran 2012’de 6353 Sayılı Kanun’un görüşmeleri sırasında AKP tarafından verilen önerge ile 5378 Sayılı Özürlüler Kanun’un Geçici 2 ve Geçici 3. maddelerinin süresi 1 yılı kanun marifetiyle, 2 yılı da ilgili bakanlık eliyle olmak üzere 3 yıl daha erişebilirlik standartlarının uygulanması ertelenmiş, engelli vatandaşlarımız evlerine mahkûm edilmiştir” diye konuştu. 
 Tanrıkulu, spora gönül veren, hatta bu uğurda engelli spor kulüpleri kuran birçok engelli vatandaşımızın, bugün bırakın spor salonlarında spor yapmayı, kendileri için gerekli düzenlemeler yapılmadığı için seyirci olarak dahi bu salonlara giremediğini bildirdi. Engelli vatandaşlarımızın mahallerindeki spor alanlarında kendileri için yapılmış spor aletleri bulamadığını belirten Tanrıkulu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "hatta bu spor alanlarına dahi bin bir güçlükle gitmektedirler.Engelli vatandaşlarımıza yönelik mevcut zihniyet değişmedikçe, bizlerin bu konuda gerçekleştirdiği çalışmalarla ancak adım adım yol almaktayız. Oysa gelişmiş ülkelere baktığımızda engelli vatandaşlarımız, yaşamın her alanında yerlerini kolaylıkla almaktadır. Bu yüzden Gençlik ve Spor Bakanlığı biran önce her mahalleye engelli vatandaşlarımız için spor alanları oluşturmanın önünü açacak uygulamaları devreye koymalıdır.”
  Engelli spor kulüplerinin bütün ihtiyaçlarının ve spor müsabakalarında gerekli olacak her türlü kolaylığın Bakanlık tarafından karşılanması gerektiğini savunan Tanrıkulu, şunları söyledi:“Bahsetmiş olduğum bu destekler engelli sporcularımıza sağlandığında, görülecektir ki; sadece paralimpik oyunlarında değil, her türlü engelli spor müsabakalarında başarıyı yakalayan birçok engelli sporcumuz olacaktır.”
 
  CEVAP BEKLEYEN SORULAR
  Toplumun her kesiminin bu konuya duyarlı olması gerektiğini  belirterek engelli sporculara destek olunmasını isteyen Tanrıkulu, Bakan Kılıç’a şu soruları yöneltti: "Ülkemizde kaç tane engelli spor kulübü vardır? Bakanlığınız bu kulüplerimize maddi ve manevi hangi katkıları sunmaktadır?, 2007 yılından bu yana hangi engelli spor kulübümüze, hangi yardımlar yapılmıştır?, İzmir’de kaç tane engelli spor kulübümüz vardır? Bu kulüplerimizin eksik ve ihtiyaçları Bakanlığınız tarafından belirlenmiş midir? Belirlendiyse bu eksik ve ihtiyaçlar nelerdir, bugüne kadar ne kadarı giderilmiştir?, İzmir’de ilçe bazında bulunan kapalı spor salonlarının, engelli sporcularımızın kullanabilmesi için gerekli düzenleme yapılmış mıdır? Bu salonlar hangileridir? Yapılmadıysa, ne zaman yapılacaktır? Salon bazında eksikler nelerdir?,Ülkemizdeki kapalı spor salonlarının engelli vatandaşımız ve sporcularımızın, engelsiz bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli düzenlemeler ne zaman bitirilecektir? Bu düzenlemeler nelerdir?, Bakanlık olarak sporcu olmak ve spor yapmak isteyen engelli vatandaşlarımıza yönelik; il bazında, hangi çalışmaları hangi tarihte yapacaksınız?, Engelli vatandaşlarımızı spora yönlendirmek için herhangi bir kampanya yapmayı düşünüyor musunuz?”
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.