DÜNYANIN İLK AKILLI KÖYÜNÜ AYDIN’DA KURACAK
Vodafone, Türkiye’deki 10. yılında, Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında kırsal alana yönelik kalkınma seferberliği başlatarak, tüm dünyaya ilham verecek yeni bir yatırımı hayata geçirmek için düğmeye bastı.
04 Ağustos 2016 Perşembe 16:04
DÜNYANIN İLK AKILLI KÖYÜNÜ AYDIN’DA KURACAK
Vodafone, Türkiye’deki 10. yılında, Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında kırsal alana yönelik kalkınma seferberliği başlatarak, tüm dünyaya ilham verecek yeni bir yatırımı hayata geçirmek için düğmeye bastı. Vodafone Türkiye, “4bucakG” stratejisi doğrultusunda, iş ortağı TABİT ile birlikte Vodafone Çiftçi Kulübü’nden sonra tüm ülkelere örnek olacak, dünyanın ilk akıllı köyünü Aydın’da kuracak.
Modern sera uygulamalarından toprak analiz laboratuvarına, modern meyvecilik alanından hayvancılık çözümlerine kadar uçtan uca dijital teknolojilerle donatılacak olan Vodafone Akıllı Köy ile sürdürülebilir verimlilik artışının sağlanmasının yanı sıra köyden kente göçün azaltılması da hedefleniyor. Vodafone Akıllı Köy’ün ayrıca, model olarak domino etkisiyle yayılması, böylece kırsal alanda başlatılan Dijital Kalkınma Seferberliği’nin Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye ulaşması da hedefler arasında bulunuyor. Toplam 298 dönüm arazide kurulacak Vodafone Akıllı Köy için 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırım yapılacak.
Vodafone, Türkiye’deki 10. yılında yatırımlarına Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında kırsal alanda başlattığı kalkınma seferberliği ile devam ediyor. Türkiye’de tarımın dijitalleşmesine öncülük ederek kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefleyen Vodafone, 2009 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın himayesinde çiftçilere odaklı ilk sosyal iş modeli olarak hayata geçirdiği ve bugün itibariyle 6 Vodafone ülkesinde daha kullanılan Vodafone Çiftçi Kulübü programının ardından, dünyanın ve Türkiye’nin ilk akıllı köyünü Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Kasaplar Köyü’nde kuracak. Vodafone Türkiye ve TABİT ortaklığında çiftçilerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olma hedefiyle hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy projesine 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırım yapılacak.
Toplam 298 dönüm arazide kurulacak olan Vodafone Akıllı Köy’de, modern sera uygulamalarından toplu sağım ve süt soğutma sistemine, su ve gübre yönetim merkezinden toprak analiz laboratuvarlarına kadar çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak pek çok bölüm bulunacak. Vodafone Akıllı Köy’ün hem Türkiye’deki diğer köyler hem de diğer Vodafone ülkeleri için model oluşturması hedefleniyor. Çiftçiliği tercih edilen bir meslek haline getirerek köyden kente göçü azaltması beklenen Vodafone Akıllı Köy projesi, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ve TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
GÖKHAN ÖĞÜT: “YATIRIMLARIMIZA AYNI HIZ VE KARARLILIKLA DEVAM EDİYORUZ”
Türkiye’nin uçtan uca dijital dönüşüm ile kalkınmasını desteklemek üzere yatırımlarına aynı hız ve kararlılıkla devam ettiklerini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, şunları söyledi:
“Vodafone olarak, Dijital Dönüşüm vizyonumuzla önce bireyleri dijitalleştirmeye başladık. Sonra haneleri, kurumları ve hatta şehirleri dijitalleştirmeye odaklandık. Şimdi de ‘4bucakG’ gücümüzle ülkemizin dijital kalkınma seferberliğine köylerimizle devam ediyoruz. Türk tarımının ekonomik büyüklük olarak dünyadaki sıralamasını değiştirmeyi bir sorumluluk olarak benimsiyor ve tarımda verimlilik artışına katkı sağlayacak projeler yapılmasını destekliyoruz. Bu kapsamda, iş ortağımız TABİT ile birlikte 2009 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın himayesinde Vodafone Çiftçi Kulübü’nü hayata geçirdik. Bugün itibariyle 6 Vodafone ülkesinde daha kullanılan bu programla dünyada 3 milyon, Türkiye'de 1,4 milyon çiftçiye ulaştık. Şimdi de sadece Türkiye’nin değil dünyanın uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyünü Aydın’da kuruyoruz. Yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilecek Vodafone Akıllı Köy’e stratejik ortak olarak destek veriyoruz. Bu desteğimiz, ülkemizin Dijital Dönüşümünü tetikleyeceği gibi, Vodafone’un Türkiye’deki 10. yılına damga vuracak projelerden biri olacak. Vodafone Akıllı Köy, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunacak.”
“VODAFONE AKILLI KÖY DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK”
Vodafone Akıllı Köy projesiyle çiftçilerin ekonomik, çevresel ve sosyal gelişimine, dolayısıyla kırsal alanda sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyleyen Öğüt, şöyle devam etti:
“Vodafone Akıllı Köy, halihazırda 62 milyar dolar seviyesinde olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyuyor. Bu projeyle, 2 yıl sonra hane başına yılda yaklaşık 40 bin TL gelir artışı hedefliyoruz. Diğer yandan, burada kuracağımız akıllı sistemler sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayabileceğiz. En az teknolojik katkı kadar önem verdiğimiz bir diğer hedefimiz ise sosyal gelişim. Kırsalda refah düzeyini artırmak istiyoruz. Çocuklar, gençler ve kadınlar için sosyalleşme ve eğitim programlarımız olacak. Vodafone Akıllı Köy projesiyle, çiftçiliği tercih edilen bir meslek haline getireceğimize ve köyden kente göçü azaltabileceğimize inanıyoruz. Burada kuracağımız modelin hem Türkiye’deki diğer köyler hem de diğer Vodafone ülkelerine örnek olacağını düşünüyoruz. Vodafone Akıllı Köy’deki modelin tüm Anadolu’ya domino etkisiyle yayılmasını, böylece kırsal alanda başlattığımız Dijital Kalkınma Seferberliği’nin Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye ulaşmasını hedefliyoruz.”
“4BUCAKG İLE ÇİFTÇİLERİMİZİN HER AN HER YERDE DİJİTAL DÜNYAYA BAĞLANMASINI SAĞLAYACAĞIZ”
Vodafone Akıllı Köy’de ilk iş olarak dijital altyapıyı kuracaklarını ifade eden Öğüt, şunları kaydetti: “Vodafone Akıllı Köy’de ilk olarak ‘4bucakG’ ile çiftçilerimizin her an her yerde dijital dünyaya kesintisiz ve yüksek hızla bağlanabilmesini sağlayacağız. İkinci yapacağımız iş, akıllı uygulamaları hayata geçirmek olacak. Bu kapsamda, çözüm ortaklarımızla geliştireceğimiz Akıllı Tarım Uygulamaları ile yüksek verimlilik sağlayacağız. Akıllı Ev Çözümleri ile çiftçimizin hayatını kolaylaştıracağız. Akıllı Cihazlar ile de bilgiye anında erişim sağlayacağız. Diğer yandan, Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte Vodafone Akıllı Köy’ün sosyal gelişimine de destek olacağız. Buna göre, kırsal alana yönelik mesleki eğitimler vereceğiz ve ‘Vodafone Önce Kadın’ vizyonumuz doğrultusunda Kadın Teknoloji Eğitim Merkezi kuracağız. Kadın Teknoloji Eğitim Merkezi ile köydeki tüm kadınlarımız teknolojik okuryazarlığa erişecek. Ayrıca, çocuklara kodlama eğitimi vereceğiz. Bu çocuklar, ileride tarım teknolojisine yönelik kendi kodlarını yazabilecekler.”
TÜLİN AKIN: “VODAFONE AKILLI KÖY KIRSAL KALKINMADA ÖRNEK OLACAK”
TABİT ve Vodafone’un 7 yıllık işbirliğinin ardından dijital seferberlikle kırsal kalkınma için milat sayılabilecek bir adım atarak bu kez Vodafone Akıllı Köy Projesi’nde güçlerini buluşturduklarını vurgulayan TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, şöyle konuştu:
“Biz yıllardır köyleri dolaşarak çiftçinin yaşadığı sorunları yerinde tespit ediyor, çiftçilerin iletişim araçlarını kullanarak tarımsal faaliyetleri için ihtiyaç duydukları bilgi ve finansal desteğe ulaşabilmesini sağlayacak çözümler geliştiriyoruz. Tüm bu çalışmaları yaparken gördük ki sorunlara sadece çözüm getirmek yetmiyor. Vodafone Akıllı Köy Projesi işte böyle bir noktada doğdu. Kırsal hayatın her aşamasında çiftçilerin yaşadığı sorunların önüne geçecek ve dijital dönüşümü başlatmak için kalıcı örnek teşkil edecek bir platforma duyulan ihtiyaç, Vodafone Akıllı Köy’ün ortaya çıkmasına vesile oldu.”
Vodafone Akıllı Köy’de tarım ve hayvancılık alanında çiftçinin günlük operasyonlarını büyük oranda hafifleten, onlara maliyet, zaman ve verim avantajı sağlayan gelişmiş IoT (Nesnelerin İnterneti) uygulamalarının kullanılacağına değinen Akın, şöyle devam etti:
“Vodafone Akıllı Köy sayesinde çiftçiler yeni üretim tekniklerinin kullanıldığı alanlarda inceleme yapabilecek ve planlanan teknikleri ve teknolojileri birebir uygulayabilecek. Somut çalışmalar ve örnekler ile çiftçilerin bakış açısında ve bilgi birikiminde etkin bir değişim sağlayabileceğiz. Kırsal alanda adeta çığır açacak olan Vodafone Akıllı Köy’ün, Türkiye’nin geleceği için yeni bir dönem başlatacağına dair inancımız tam. Vodafone Akıllı Köy’ün diğer köylere de örnek olmasını, bir model olarak Anadolu’ya domino etkisiyle yayılmasını hedefliyoruz. Amacımız tarımda yeni bir evrensel düşünme ve davranma biçimi oluşturmak. Vodafone başta olmak üzere Vodafone Akıllı Köy Projesi’ne destek veren çiftçilere, kamu kurumlarına ve yerel yöneticilere projeye olan inançları ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz.”
Toplantıda Kasaplar Köyü ile canlı bağlantı kurularak TABİT Genel Müdürü Coşkun Yıldırım ve çiftçilerle de sohbet edildi.
YENİ NESİL KIRSAL YAŞAM MODELİ KURULACAK
Aile çiftçiliğini teknolojik tarımla buluşturan yeni nesil kırsal yaşam modelinin bir örneğini sunacak olan Vodafone Akıllı Köy, kırsal yaşamda teknoloji destekli sosyal gelişim ve inovasyonu destekleyecek. Arazi ve köye ait mera ile birlikte toplam 298 dönüm alana kurulacak köyde, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu, soğuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera (otlak) alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar ile birlikte izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesisleri gibi bölümler olacak.
ÇİFTÇİNİN GELİRİ HER YIL 40 BİN TL ARTACAK
Toplam 10 yıllık bir proje olacak Vodafone Akıllı Köy’de 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor. Bitkisel üretim maliyetlerinde %20, hayvancılık maliyetlerinde %22 tasarrufun yanı sıra hayvancılıkta %30 gelir artışı, toplam üretimde ise %10’luk artışın öngörüldüğü Vodafone Akıllı Köy projesiyle, 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin TL artacağı tahmin ediliyor. Tarımsal sulamada en az %20 tasarrufun hedeflendiği projeyle, yanlış ilaçlama ve gübrelemeden oluşan toprak ve su kirliliğinin de önüne geçilecek.
NESNELERİN İNTERNETİ UYGULAMALARI DEVREYE ALINACAK
Türkiye’nin ilk teknoloji uygulama köyü olma özelliğini taşıyan Vodafone Akıllı Köy’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar akıllı hale gelecek, tüm faaliyetlerde otomasyon sistemleri ve ölçümler mobil cihazlar üzerinden yönetilecek ve nitelikli veri tek merkezde toplanacak. Vodafone Akıllı Köy’de sulama otomasyonu, sera otomasyonu, gübre yönetim otomasyonu, kümes otomasyonu, don otomasyonu, süt otomasyonu, arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile çiftçilerin hayatı önemli ölçüde kolaylaştırılacak.
SOSYALLEŞME VE EĞİTİM PROGRAMLARI DÜZENLENECEK
Vodafone Akıllı Köy’de eğlenme, öğrenme ve sosyalleşme faktörlerini bir arada tutabilecek programlar da hızla devreye alınacak. Çiftçiler, çocuklar, gençler ve kadınlar için “yaşayarak öğrenme kamplarının” yapılmasının hedeflendiği köyde, Yetişkin Çiftçi Eğitim Programı, Mesleki Deneyim Paylaşım Kampı, Genç ve Çocuk Çiftçiler Kampı, Doğa ve Doğal Yaşam Kampı ve Tarım Teknolojileri Zirvesi gibi etkinlikler düzenlenecek. Vodafone Akıllı Köy, yurtiçi ve yurtdışından çiftçi, öğrenci ve ailelerin de ziyaretine açık olacak.
VODAFONE ÇİFTÇİ KULÜBÜ, 1,4 MİLYON ÇİFTÇİYE ULAŞTI
Vodafone Türkiye’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın himayesinde, Tarım ve Kredi Kooperatifleri’nin işbirliğiyle 2009 yılında hayata geçirdiği Vodafone Çiftçi Kulübü programı ile bugüne kadar dünyada 3 milyon, Türkiye’de 1,4 milyon çiftçiye ulaşıldı. Türkiye’de 890 bin üyesi bulunan program, 6 Vodafone ülkesinde (Mısır, Hindistan, Gana, Kenya, Tanzanya, Yeni Zelanda) daha kullanılıyor. Program kapsamında yer alan Çiftçi Haber Paketi ile 88 ürün çeşidine ve 957 ilçeye özel içerikler sunuluyor. Diğer yandan, bugüne kadar Çiftçi Haber Paketi üzerinden 1,1 milyon farklı içerik paylaşılırken, 871 milyon SMS gönderildi. Çiftçi İlan Servisi üzerinden 38 bin ilan gönderimi yapıldı. Vodafone Çiftçi Eğitim Tırı ile 495 ilçe/köy ziyaret edildi ve 9 milyon kişiye ulaşıldı. Vodafone Çiftçi Kılavuzu mobil uygulaması 16 bin kullanıcı tarafından indirildi. Çiftçi Sağlığı paketinden ise 32 bini aşkın çiftçi yararlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.