24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara0°C

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE BAYRAM HAVASI

Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek,

Denizcilik Sektöründe Bayram Havası

24 Mart 2015 Salı 23:55

ALİAĞALI DENİZCİLERDEN SİYASİ PARTİLERE TEŞEKKÜR
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden torba kanuna Ak Parti, CHP ve MHP’nin sürpriz ittifakıyla eklenen bir madde Aliağa’da faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerini sevindirdi.
 
DENİZCİLİK SEKTÖRÜ İKTİDAR İLE MUHALEFETİ BİRLEŞTİRDİ
Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Torba Tasarısı görüşmelerinde ortak bir önergeye imza attı. Türkiye’de yeni gemi inşasını teşvik etmek amacıyla TBMM gündemine getirilen önerge, denizcilik sektöründe bayram havası yarattı. Neredeyse hemen her konuda ters düşen iktidar ile muhalefeti birleştiren önergeye göre; Türk denizcilik sektöründe ekonomik ömrünü tamamlayan ticari gemilerin hurdaya çıkarılması ve yeni gemi yapımı teşvik edilecek.
 
ESKİSİNİ HURDAYA AYIRIP YENİ GEMİ YAPANA TEŞVİK
Devlet, mevcut gemisini hurdaya ayırmak suretiyle, gemisini yenilemek isteyen armatörleri destekleyecek. Yeni inşa edilen yerli gemilere; hurdaya ayrılma fiyatını aşmayacak seviyede yüzde 35 oranında destek verilecek. Ancak bu desteği kabul eden gemi sahipleri; yeni gemilerini Türkiye’de inşa ettirmek, azami 3 yıl içince tamamlamak ve yine en az beş yıl boyunca gemisini hiç kimseye satmadan Türk bayrağı altında işletilmek zorunda kalacak. Teşvik şartlarına uyulmadığı takdirde ise verilen teşvik geri alınacak.
 
GERİ DÖNÜŞÜMCÜLERDEN TEŞEKKÜR
İktidarın ve muhalefetin ittifakıyla TBMM’de gündeme getirilen önergenin yasalaşmasıyla Türk denizcilik sektörünün derin bir nefes alacağını belirten Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, “Başta emeği geçenler olmak üzere söz konusu önergeye destek veren tüm siyasi partilerimize şahsım ve temsil ettiğim camia adına teşekkür ediyorum” dedi.
 
269 ADET TÜRK GEMİSİ EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLADI 
Emsal dünya ülkelerine göre Türkiye’de ticari gemi filosunun son derece yaşlı olduğuna dikkat çeken Başkan Şimşek, Türkiye denizlerinin gayri faal durumda olan eski gemiler ile adeta çöplüğe dönüştüğünü, şu anda ekonomik ömrünü tamamlamış 269 adet Türk gemisinin yenilenemediği için çalıştırılamadığını, özellikle son dönemde medyada ‘hayalet gemiler’ olarak gündeme gelen bu gemilerin tehlike saçtığını ve bu nedenle de torba tasarı görüşmelerinde gündeme getirilen önergenin sevindirici olduğunu söyledi.
 
SEKTÖRÜN DÜNYADAKİ İMAJI GÜÇLENECEK
Ekonomik ömrünü tamamlayan gemilerin hurdaya ayrılması ve yerine yeni modern gemilerin inşa edilerek Türk denizcilik filosunun gençleştirilmesiyle Türkiye’nin denizcilik dünyasında ki imajının da güçleneceğini ve büyük prestij kazanacağını kaydeden Başkan Şimşek, şöyle konuştu: “Gemi Geri Dönüşümde lider olan ülkemizin yeni gemi yapımında geri kalması bizleri üzüyordu. Çünkü Aliağa’da ki gemi geri dönüşüm tesislerimize gelen gemilerin yüzde 99,9’u yabancı ülkelerden geliyor. İşte bu tabloda Türk armatörlerin yeni gemi yapımında ne kadar geri kaldığının en büyük göstergesidir”
 
TÜRK DENİZCİLİK SEKTÖRÜ ÇIKIŞA GEÇECEK
TBMM gündemine taşınan önergenin Denizcilik sektörünün geleceği açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Başkan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendisini yeterince yenileyemediği için geri kalan Türk denizcilik sektörünün dünyada yeniden söz sahibi olması için gerçekten ciddi bir çıkışa ihtiyacı vardı. Bu noktada arzuladığımız çıkışın TBMM’ye sunulan önergenin yasalaşmasıyla yakalanacağına inanıyoruz. Bu gelişme sadece sektör adına değil, Türkiye'nin global düzeyde prestij kazanması açısından da çok sevindiricidir”
 
MİLLİ EKONOMİ GÜÇLENECEK
Denizcilik sektörüne dar bir pencereden bakılmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, “Türk denizcilik filosunun güçlenmesi ülkemizin de deniz taşımacılığında, istihdamda, ihracatta ve geri dönüşümde dolayısıyla milli ekonomide güçlenmesi demektir. Kendi sektörümüzden örnek vermek gerekirse; önergenin yasalaşmasıyla birlikte şuanda; Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerimizde istihdam edilen kişi sayısı ikiye katlanarak 2200 kişiye ulaşacak. Bu nedenle de denizcilik sektörünün daha nice reformlara, devrim niteliği taşıyan dev adımlara ihtiyacı vardır. Bu anlamda Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “En güzel coğrafî vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük millî ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözünü kendimize şiar edinmek zorundayız” diye konuştu.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.