AZERBAYCAN HEYETİNDEN TANAP ZİYARETİ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Azerbaycan Devlet Komisyonu, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine çözüm olmayı hedefleyen TANAP Projesi’nde sürece ilişkin bilgi almak amacıyla Ankara’ya bir günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.
26 Haziran 2014 Perşembe 12:08
Azerbaycan Devlet Komisyonu TANAP’ı Ziyaret Etti
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Azerbaycan Devlet Komisyonu, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine çözüm olmayı hedefleyen TANAP Projesi’nde sürece ilişkin bilgi almak amacıyla Ankara’ya bir günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.
Azerbaycan Devlet Komisyonu, Şah Deniz – 2 Sahası’ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) ilişkin çalışmaları yerinde görmek amacıyla Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.
Azerbaycan Cumhuriyeti’nden Başbakan Birinci Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Yakup Eyyübov, Enerji Bakanı Natık Aliyev, Sanayi ve Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, Güney Gaz Koridoru Şirketi Yönetici Direktörü Afgan İsayev, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (SOFAZ) Başkanı Şahmar Mövsümöv, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ile SOCAR’dan Yatırımlar ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Elşad Nasirov, Ekonomik İlişkiler Başkan Yardımcısı Süleyman Kasımov, Yatırımlar Bölümü Başkanı Vagif Aliyev ile Bölüm Müdürleri Alekper Abbaslı ve Namig Amiraslanov, TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol’dan yatırıma ilişkin süreç ve yakın zamanda yapılacaklara ilişkin bilgi alışverişinde bulundular.
Ziyaretin ardından TANAP tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan Devlet Komsiyonu’nun Şah Deniz – 2 Sahası’ndan çıkarılarak Avrupa’ya ulaştırılacak olan gazın Türkiye üzerinden geçecek olmasından, iki ülke arasında köklü bir geçmişe sahip dostluk dolayısıyla büyük mutluluk duydukları belirtilerek çalışmaların, hedeflenen plan dahilinde ilerlediği ve bu doğrultuda da 2018 yılında ilk gaz akışının gerçekleştirilebileceği belirtildi.
Türkiye’yi boydan boya 1810 km kat edecek
26 Aralık 2011’de mutabakat zaptı imzalanan, 26 Haziran 2012’de de Hükümetlerarası imzaların atıldığı TANAP, Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arzına, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan doğal gaz tedarikiyle büyük katkı sağlayacak. Giriş noktası Azerbaycan, Türkiye sınırı Türkgözü girişi olan 56 inçlik hattın, Avrupa’ya çıkış noktası Yunanistan sınırı, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak. TANAP projesinde ilk gaz akışı 2018 yılında gerçekleşecek olup, 16 milyar metre küp olacak kapasitenin daha sonraki aşamalarda Azerbaycan ve Türkiye çevresindeki diğer kaynaklarla, 31 milyar metre küp seviyesine ulaşması hedeflenmektedir.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Tarihten gelen kardeşlik bağlarını bugünün koşullarında ‘Bir Millet İki Devlet’ misyonunla perçinleyerek sürdüren iki ülke için de büyük öneme sahip TANAP Projesi, dünya enerji piyasalarında da ses getirecek dev bir projedir. 26 Aralık 2011’de mutabakat zaptı imzalanan, 26 Haziran 2012’de de Hükümetler arası imzaların atıldığı TANAP, Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arzına, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan doğal gaz tedarikiyle büyük katkı sağlayacaktır. Giriş noktası Azerbaycan, Türkiye sınırı Türkgöz girişi olan 56 inçlik hattın, Avrupa’ya çıkış noktası Yunanistan sınırı, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacaktır. TANAP Projesi için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018’de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, 2023’te 24 milyar metreküp, 2026’da ise 31 milyar metreküp seviyesine kadar ulaşması hedeflenmektedir. Türkiye Ulusal İletim Hattı’nın batı girişini besleyerek, batı bölgesi arz güvenliğini kuvvetlendirecek olan TANAP projesi, Türkiye ve Avrupa için tanımlanmış doğal gaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan’ın sahip olduğu doğal gaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getirecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.