22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

ANİ ARKEOLOJİK ALANI UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: “Ani, Dünya Miras Listesi’ne kaydoldu. Böylece Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı yerlerinin sayısı 16’ya yükseldi.”

Ani Arkeolojik Alanı Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde

19 Temmuz 2016 Salı 19:30

ANİ ARKEOLOJİK ALANI UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE
 
Ani Tarihi Kenti, bu yıl Türkiye’nin dönem başkanlığı ve ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleştirilen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplasında, Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi.


2012 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Ani’nin de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydı ile Türkiye’nin listedeki kültürel varlıklarının sayısı 16’ya yükseldi.
 
Müjdeli haberi çeşitli temaslar için bulunduğu Sakarya’da basın mensuplarına Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ani’nin birçok kültüre ev sahipliği yaptığını ve farklı kültürlerden izler taşıdığını belirtti.
 
Bakan Avcı, Ani Tarihi Kenti’nin Dünya Miras Listesi’ne alınmasının Türkiye açısından sevindirici bir karar olduğunu aktardı.
 
LİSTEDEKİ VARLIK SAYIMIZ 16’YA YÜKSELDİ
 
“Ani, Dünya Miras Listesi’ne kaydoldu. Böylece Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı yerlerinin sayısı 16’ya yükselmiş oldu. Ani biliyorsunuz Kars’ın güneydoğusunda çok eski tarihi bir yerleşim yeri. M.Ö. 1000 yılından başlatılan bir tarihi var.
 
Geçmiş dönemde Pagan ve Hristiyan kültürlerinin, son dönemde de Müslüman kültürünün izlerini taşıyan çok değerli bir miras alanı. Ani’nin bu açıdan dünya miras alnına dahil edilmiş olması Türkiye açısından sevindirici bir sonuç oldu. Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. UNESCO Dünya Miras Komitesi’ni de bu kararından dolayı tebrik ediyor teşekkür ediyorum.”
 
ANİ TARİHİ KENTİ

 
Tarih öncesi dönemlerden itibaren çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan ve Ortaçağda önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu’nun Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş noktasında kurulmuş olan Ani, bu dönemde büyük bir gelişme göstererek bölgenin politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumuna yükseldi.
 
Büyük oranda ayakta kalmış olan etkileyici surları, dini ve sivil mimarlık örnekleri ve şehir planlaması ile Ortaçağ kentinin bir özeti niteliğindeki Ani’de, tarih boyunca süren çok kültürlülük buradaki dini ve sivil mimarinin biçimlenmesinde de etkili olmuş.
 
Çeşitli Pagan, Hıristiyan ve Müslüman kültürlere ait mimari kalıntıların büyük bir çoğunluğu sağlam durumda günümüze ulaştığı antik kentte, dini, sivil, askeri her tür yapı çeşidine ait eserler bulunuyor. Ani, ayrıca  plan ve mimari özellikleri bakımından nadirlik sınıfına dahil edilebilecek yapıların yanı sıra ilk olma, gelenekleri aktarma, kültürel etkileşimleri yansıtma bakımından önem taşıyan yapıları da barındırıyor.
 
Ani Tarihi Kenti’nin ardından UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı ‘Dünya Miras Alanlarımız’ şöyle oldu:
1. İstanbul’un Tarihi Alanları(1985)
2. Göreme Milli Parkı ve Kapadokya(1985)
3. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası(1985)
4. Hattuşa: Hitit Başkenti (1986)
5. Nemrut Dağı(1987)
6. Xanthos-Letoon(1988)
7. Hieropolis-Pamukkale(1988)
8. Safranbolu Kenti(1994)
9. Troia Arkeolojik Siti(1998)
10. Selimiye Camii ve Külliyesi (2011)
11. Çatalhöyük Neolitik Kenti (2012)
12. Bursa ve Cumalıkızık:Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu(2014)
13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj(2014)
14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı
15. Efes”
16. Ani Tarihi Kenti

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.