ALİAĞA'NIN TERK EDİLMİŞ KÖYÜ...
Hasan Eser / Özel Haber / Yeni Vizyon Gazetesi
09 Aralık 2015 Çarşamba 20:18
MANDIRA FİLOZOFU FİLMİ ALİAĞA’DA GERÇEK OLDU
Hasan Eser / Özel Haber / Yeni Vizyon Gazetesi
Köyden kente göçün başlıca nedenlerinden biride yaşanan endüstriyel gelişme sonucu şehirlerde ortaya çıkan iş gücü ihtiyacıdır. Öyle ki günümüzde kentleşmenin cazibesine kapılan sayısız aile, evini tarlasını ve tüm hatıralarını köyünde bırakıp şehrin yolunu tutar. Köyden şehre göçün öncülüğünü yapanlar, zamanla geride bıraktıkları eş, dost ve akrabalarının da köylerini bırakıp kente göç etmelerine vesile olur. Dolayısıyla köyden kente yapılan her göç bir yenisini tetikler. Köyden kente yapılan göçler nedeniyle; terk edilen köylere genelde Anadolu coğrafyasında rastlanır. Ancak temiz havası, doğası ve muhteşem manzarasıyla eski bir Osmanlı köyü var ki; o köy sanayileşmeyle birlikte İzmir’in endüstri kenti haline gelen Aliağa’nın ıssız dağları arasında bir yerde gizlenmiş ve şimdilerde yalnızlığa mahkum edilmiş durumda öylece bekliyor.
COĞRAFİ GÜZELLİĞİNİ KORUMUŞ
Binaları terk edilmişlik ve bakımsızlıktan dolayı her ne kadar yıkılmış ya da yıkılmaya yüz tutmuş olsa da; Aliağa'nın bu gizemli köyü adeta zamana karşı direniyor. Eski Hacıömerli olarak bilinen köy yeniden o eski hareketli günlerine döner mi bilinmez ama sahip olduğu o eşsiz coğrafi güzelliğini halen koruduğu çok iyi biliniyor.
GİZLİ CENNET
Güzelhisar baraj gölünün oluşması ile birlikte eşsiz bir manzaraya daha sahip olan terk edilmiş köy, birkaç saatliğine de olsa; yorucu kent hayatının verdiği stresten ve günlük telaşlarından uzaklaşmak isteyen vatandaşların kaçamak yaptığı ‘gizli cennet’ niteliği taşıyor.
TİCARETİN MERKEZİYDİ
Geçmişte ‘Eski Hacıömerli Köyü’nde yaşayanların ifadesine göre; deve kervanlarının kesiştiği ve mola verdiği köy, bir zamanlar bölgede ticaretin merkezi konumundaydı. Geçmişte köyün başlıca geçim kaynağı hayvancılıktı... Ancak 1970’li yıllarda Aliağa merkezinde başlatılan ağır sanayi hamlesi, köylü vatandaşların yaşam tercihlerinde değişiklik yapmasına neden oldu.
BESİCİLİKTEN SANAYİ EMEKÇİLİĞİNE GEÇİŞ
Sanayi kuruluşlarında çalışmaya başlayan köylüler, zamanla besicilik yapmaktan vazgeçti. Daha sonra ulaşımda da sıkıntı yaşayan köylüler, Çanakkale – İzmir karayolu üzerinde bulunan şimdi ki; Hacıömerli mahallesine göç etti. Kimi vatandaşlar da Aliağa kent merkezine yerleşti.
MANDIRA FİLOZOFU
Elbette bu değişime karşı koyanlarda oldu. Herkesin bırakıp gitmesine rağmen ısrarla köyünde yaşamaya devam eden 75 yaşındaki İbrahim Yıldırım, eski Hacıömerli köyünün son temsilcisi olarak yaşamını sürdürüyor. Gidenlerin bir gün mutlaka geri döneceğini savunan Yıldız, eşiyle birlikte yaşadığı köyde geçimini tıpkı eskiden olduğu gibi hayvancılık yaparak sağlıyor. Köyde kendi ekmeğini kendi yapan Yıldız, ilginç yaşamıyla akıllara; ‘Mandıra Filozofu’ filmindeki Mustafa Ali karakterini getiriyor.
ESKİ GÜNLERİ ÖZLÜYOR
Hayatından çok memnun olduğunu söyleyen Yıldız’ın terk dertli olduğu konu ise; mazide acılı ve mutlu günlerinde hep birlikte yaşandığı köyün o haraketli günlerini şimdilerde sessizliğe terk etmesi… Köyünde bir zamanlar düğünlerin, bayramların yaşandığını hatırlatan Yıldız, arkadaşları ile birlikte köyün kahvesinde yaptıkları sohbetleri, bugün halen dimdik ayakta duran Camide cemaat ile birlikte namaz kılmayı özlediğini söylüyor.
GÖÇ 1970’LERDE BAŞLADI
Eski Hacıömerli köyünün son sakini İbrahim Yıldırım, 1970’li yıllarda Aliağa Pekim Rafinerisinin kurulmasıyla birlikte halkın köyü yavaş yavaş terk etmeye başladığına dikkat çekiyor.
150 HANESİ VARDI
Eski Hacıömerli köyünün bir zamanlar 150 haneye sahip olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle dedi: “Köyümüzde yaşayanlar hayvancılık yaparak geçimini sağlardı. 10-15 sürü koyun, 8-10 sürü keçi ve bir bu kadarda sığır vardı. Yaygın olmasa da bir kısım köylü tarımda yapardı. O günler çok güzeldi. Maalesef her güzel şey gibi o günlerde mazide kaldı.”
GİDENLER GERİ DÖNECEK
Eski Hacıömerli’nin tarihi bir Osmanlı köyü olduğunu söyleyen Yıldırım,“Köyümüz çok eski bir köy olduğu için tarihi yapılara sahip. Bu nedenle köyümüzde zaman zaman film çekmek isteyenler de oluyor.Zamanı geldiğinde bu güzel köyün hak ettiği değeri yeniden göreceğine inanıyorum.Kaldı ki köyümüzde taş binalar buraya gelenlerin oldukça ilgisini çekiyor. Ayrıca havası temiz ve manzarası da çok güzel olduğu için aileler de gezmeye buraya geliyor. Kim bilir İlerleyen yıllarda köyümüz belki de turizme açılır” diyerek, köyü terk edenlerin bir gün mutlaka geri geleceğini savunuyor.
ATALARIMIZ BU KÖYDE YAŞAMIŞ
Aliağalı gençler atalarının yaşadığı eski Hacıömerli köyünü sık sık ziyaret ederek, burada atalarının izlerini arıyor. Atalarının bir zamanlar eski Hacıömerli köyünde yaşadığını belirten Abdullah Selingar,“ Bizim atalarımız burada yaşamışlar. Yılın belli zamanlarında arkadaşlarımla birlikte buraya geliyorum. Temiz havası, tarihi ve coğrafi konumu olarak burası çok güzel bir köy. Bu tür yerler tarihi açıdan da önemli olduğu için turizme açılabiliyor. Bu köyünde turizme kazandırılması fikrine katılıyorum” dedi.
FİLMCİLERİN MEKÂNI
Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan eski Hacıömerli Köyü, filmcilerin tercih ettiği bir mekân konumunda. Eski köy sahneleri çekmek için mekân arayan yönetmenlerin ilgi gösterdiği köy, zaman zaman doğal film platosuna da dönüşüyor. Eski Hacıömerli köyü, en son Çanakkale´de verilen bağımsızlık mücadelesindeki isimsiz kahramanların hikâyelerini konu alan "Çanakkale Yüzyıllık Mühür" isimli televizyon dizisinin çekimlerine de ev sahipliği yapmıştı.
TURİZME KAZANDIRILSIN ÖNERİSİ
Hacıömerli köyünün çok farklı bir konseptte turizme hizmet verebileceğinin altını çizen bölge halkı dünya genelinde eski köy hayatını tatil konseptinde sunan örneklerin olduğunu belirterek, terk edilmiş köyün turizme hizmet noktasında elverişli olduğunu söylüyor.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir /
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.