ALİAĞA,LNG ÜSSÜOLACAK
GÜNAYDIN ALİAĞA / ÖZEL HABER / aliağa haber/ alfativi/ arasta gazetesi/ Türkiye’nin enerji üretim, depolama ve dağıtım merkezi Aliağa, Sıvılaştırılmış Doğalgaz Terminalleriyle Türkiye’nin en stratejik bölgesine dönüşecek. Aliağa’da halen dünyanın en büyü
LNG ÜSSÜOLACAK"/>19 Temmuz 2014 Cumartesi 13:42
ALİAĞA, LNG ÜSSÜ OLACAK
ALİAĞA, SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ’DA MERKEZ OLACAK
LNG TERMİNALLERİNDE YENİ YATIRIMLAR KAPIDA
GÜNAYDIN ALİAĞA / ÖZEL HABER / aliağa haber/ alfativi/ arasta gazetesi/
Türkiye’nin enerji üretim, depolama ve dağıtım merkezi Aliağa, Sıvılaştırılmış Doğalgaz Terminalleriyle Türkiye’nin en stratejik bölgesine dönüşecek. Aliağa’da halen dünyanın en büyük 3. Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) terminali Egegaz faaliyet gösteriyor. Kolin şirketi ve Tayfun A.Ş de Aliağa’da iki LNG terminali kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvurdu.
Türkiye, doğalgaz’da Rusya ve İran gibi boru hattı ile gaz ithal edilen ülkelere bağımlılığını ortadan kaldırmak için harekete geçti. . Yıllık 50 milyar metreküpü aşan doğalgaz tüketiminin karşılanması için boru hatları ve gemilerle gaz ithalatı yapılıyor. Cezayir, Libya, Nijerya gibi ülkelerden gemilerle alınacak Sıvılaştırılmış Doğalgazı (LNG) depolamak ve ulusal sisteme gaz olarak vermek için yeni LNG Terminalleri kurulması için harekete geçildi.
İKİ LNG TERMİNALİ FAALİYETTE
Halen Türkiye’de, Cezayir ve Nijerya`dan uzun dönemli alım-satım anlaşmalarıyla tedarik edilen LNG ile spot piyasadan alınan LNG’nin depolanması, gazlaştırılması ve ana iletim hattına gönderilmesinde kullanılan iki adet LNG depolama ve gazlaştırma terminali bulunuyor. Bunlardan BOTAŞ`a ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali 1994 yılında devreye girdi. Bu terminalin yapımına Cezayir ile yapılan doğalgaz alım anlaşması sonrasında başlanmıştı. Diğeri, EGEGAZ AŞ tarafından 2001 yılında Aliağa’da kurulan ve 2006 yılında kullanılmaya başlanan EGEGAZ LNG Terminali.
Egegaz, 2009 yılında LNG ithalat lisansını alarak, kamu kuruluşu BOTAŞ'ın ardından özel sektördeki ilk LNG ithalatçısı olmuştu. İran’la yaşanan gaz krizinde, Türkiye’nin sigortası haline dönmüştü.
KOLİN ÇALTILIDERE’DE YATIRIM YAPACAK
Kolin'in Aliağa Çaltılıdere köyünde yapmak istediği LNG santralinin 560 bin metreküp olması hedefleniyor. Proje’nin yaklaşık yatırım maliyeti, 750 milyon ABD Doları olurken, Terminal, iskele (liman), depolama tankları, proses, gazlaştırma ve kompresör üniteleri, yardımcı tesisler ve hizmet binalarından oluşuyor.
Kolin grubuna bağlı Etki Liman Doğalgaz AŞ tarafından yapılacak LNG Terminalinde ilk etapta 140 bin metreküp kapasiteli iki depolama tankı yapılması planlanıyor. İkinci etapta da yine aynı ölçekte iki depolama tankı daha kurulacak. Toplam LNG depolama kapasitesinin ilk etapta 240 bin metreküp ve ikinci etapta 560 bin metreküp olarak öngörülüyor. Proje kapsamında her yıl ortalama 80 bin-265 bin metreküp kapasiteli yıllık 75 geminin yanaşıp boşaltma yapması planlanıyor.
TAYFUR A.Ş ÇAKMAKLI’DA TERMİNAL KURMAK İSTİYOR
1987 yılında İstanbul’da kurulan Tayfun Liman ve Depoculuk İşletmeleri A.Ş. de uzun süredir Aliağa’da liman ve LNG terminali yapmak için sırada bekliyor. Nemrut LNG ve Sıvı Kimyasal Terminali (NKT) adıyla kurulacak olan Terminal, Aliağa’nın Nemrut Körfezi ile Çakmaklı köyü arasında 2. Kısım bölgesinde yapılacak. Şirket, Burada sıvı/ doğalgaz ithalat ve ihracat limanı, sıvı ve gazlaştırma çevirim terminali ve yine çeşitli kimyasal ürünlerin sıvı depolama sahaları yapmayı planlıyor. Terminal, 280 bin metreküp kapasiteli olacak.
SOCAR DA SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ SATACAK
Aliağa’da yatırımları bulunan Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR da Enerji Piyasası Düzenleme kurumu’ndan (EPDK) Doğalgaz toptan satış lisansı aldı. Socar Turkey LNG Satış A.Ş.’ye verilen lisans, 2013’den başlayarak 30 yıl geçerli olacak.
ÇANDARLI DA SANAYİLEŞİYOR!
Öte yandan, Kuzey Irak'ta petrol sahaları işleten ve geçtiğimiz ay Göztepe Sportif Yatırımlar A.Ş’yi alarak dikkatleri üzerine çeken Genel Energy'nin patronu Mehmet Sepil de, 500 milyon dolarlık yatırımla İzmir Çandarlı'da 300 bin metreküplük terminal için EPDK’ya lisans başvurusunda bulundu.
LNG NEDİR?
Doğalgaz atmosferik basınçta yaklaşık olarak eksi 162°C’nin altındaki sıcaklıkta soğutulduğunda sıvı hale geçer ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak adlandırılır. Bir birim hacim LNG buharlaştırıldığında yaklaşık olarak 600 birim hacim doğal gaz elde edilir. Bu sayede yüksek miktarlarda doğal gaz düşük basınçlar altında saklanabilmektedir. Soğutularak LNG’ye dönüştürülen yakıt, özel gemilerle Terminallerde soğuk ortamda sıvı olarak korunur. Ulusal gaz şebekesinin ihtiyacına göre tekrar gaza dönüştürülerek sisteme verilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.