22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara6°C

ALİAĞA'DA ÇELTİK TARTIŞMASI

ALİAĞA VİDEO HABER / Aliağa İlçe İdare Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda İlçe İdare Kurumlarının gerçekleştirdikleri etkinlikler, sorunlar ve kurumların genel çalışma konuları görüşüldü.

Aliağa'da ÇELTİK Tartışması

05 Mayıs 2010 Çarşamba 19:39

 

ALİAĞA DA İLÇE İDARE KURULU TOPLANTISI YAPILDI

ALİAĞA VİDEO HABER / Aliağa İlçe İdare Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda İlçe İdare Kurumlarının gerçekleştirdikleri etkinlikler, sorunlar ve kurumların genel çalışma konuları görüşüldü.  Kaymakamlık toplantı salonunda Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik Başkanlığında yapılan toplantıya Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, İlçe Emniyet Müdür Vekili Ahmet Uslu, İl Genel Meclis Üyeleri, Daire Amirleri, Kamu Kuruluşlarının Yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Oda ve Dernekler ile Köy ve Mahalle Muhtarları Katıldı.

ÇELTİK EKİMİ TOPLANTIYA DAMGASINI VURDU

İlçe İdare Kurulu Toplantısında İlçe Tarım Müdürü"nün konuşması sırasında Aliağa Çaltılıdere ve ALOSBİ arasında yaklaşık 1000 dönüm alan üzerinde özel bir firma tarafından çeltik ekimi yapılmak istenmesi konusu toplantıya damgasını vurdu. Sorulan bir soru üzerine İlçe Tarım Müdürü Levent Yönten bu konuda henüz karar verilmediğini ve bir komisyon oluşturulduğunu dile getirdi. Yönten Aliağa da bir özel firma tarafından çeltik ekimi konusunda başvuru yapıldığını söyleyerek “ Vatandaşımızın isteğini kurduğumuz komisyonda inceliyoruz. Bu konuda kesinleşmiş bir şey yok. Komisyon olarak inceliyoruz.” Dedi.

BAŞKAN OĞUZ “ÇELTİK EKİMİNİ İSTEMİYORUZ”

Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz da Aliağa da Çaltılıdere Muhtarı Selahattin Yıldız"a tepki göstererek ve Levent Yönten"e de bu konunun oldu bittiye getirilmemesini isteyerek “ Yürüyecek miyiz, koşacak mıyız bilelim ve bu konuda bir şeyler yapalım. Bize bir yön gösterin. Bu konu hakkında bir şey bilmiyoruz. Burada yaşıyorsak bu konuya müdahale ederiz. Çaltılıdere Muhtarımız bizlere ve kimseye danışmadan kendi kafasından nasıl böyle bir karar alabiliyor. Muhtar 3 kuruş para almak için Aliağa"yı sivrisineğe boğacaksınız. Bu tarlalar ilaçlanacak ve haftada bir de Güzelhisar deresine bu su bırakılacak. 1000 dönüm alanda sivrisinekten kurtulma şansımız yok. Başka bir şey eksinler. Buna karşı değiliz.” Dedi.

KAYMAKAM İBRAHİM KEKLİK “İZİN ALMADAN BU İŞE TEŞEBBÜS ETTİNİZ, TOPLADIĞINIZ PARALARI GERİ VERİN”

Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik de Çeltik Komisyonunda konuyu görüştüklerini ifade ederek Muhtar Selahattin Yıldız"ın kendi başına karar aldığını ifade ederek tepki gösterdi. Kaymakam Keklik Çeltik ekimi konusunda suyun önemli olduğunu dile getirerek “Sulama suyunu Güzelhisar deresinden karşılayacağınızı kafanızdan söylüyorsunuz. Bunun garantisi yok ve DSİ buna müsaade etmez ve etmiyor da. DSİ buradan su almanız mümkün değil diyor. DSİ olur verse biz de izin verelim ama olmaz diyor. Peki bundan sonra ne olacak. Topladığınız paralar ne olacak. İzin almadan bu işe teşebbüs ettiniz. İhtiyar Heyeti ile bu kararı almışsınız ama genel çekinceler ve olumsuzluklar var. Muhtar bu paraları geri vermelisiniz. Komisyon Başkanı benim ve bu durumu İlçe tarım Müdürümüzün üzerine yıkamazsınız. Girişimciyi çağıran sizsiniz. Vatandaş da 500-600 Bin TL masraf yaptım diyor. Sağlık yönünden soruyoruz olumsuz bir cevap verilmiyor ama DSİ olumsuz rapor veriyor ve Başkanda bu konuya sıcak bakmıyor ve endişeleri var.” Diye konuştu.

MUHTAR SELAHATTİN YILDIZ “5000 DÖNÜM PAMUK EKERKEN BİR SORUN YOKTU, BU KONU NEDEN BU KADAR BÜYÜTÜLDÜ ANLAMADIM”

Çaltılıdere Muhtarı Selahattin Yıldız da Çeltik ekimi için bir vatandaşın kendilerine başvurduğunu ve bu konuda arazi sahipleri ile görüşerek kiraya verdiklerini dile getirerek “ Biz burada daha önce 5000 dönüm arazide pamuk ekimi yapıyorduk ve bir sorun yaşamıyorduk. Edirne den Kars"a bu ürün ekiliyor. İnsanlara zararlı bir şey yapmıyoruz. Sivrisinek her zaman var ve mücadelesi yapılıyor. Aliağa Ovasında neden bu ekonomik değeri kabul etmek istemiyoruz ve neden bu kadar olayı büyütüyoruz anlayamıyorum. Aliağa Ovası"nın yüzde 80"i bu güne kadar diken tarlasıydı şimdi ekonomik değeri olan bir ürünü ekmek istiyoruz. 15 Eylül de başvurduk ve bu bölgede serbest olduğunu söylediler. Kimseden zorla tarla da almadık. 1989 yılından beri Güzelhisar deresinin yatağı tuzlu su girmesin diye dolduruluyor. Bu çayda olumsuzluklar var tabi. Atıklar bu dereye bırakıldığı için kirlenme oluyor ve zaman zaman balık ölümleri yaşanıyor. DSİ ile PETKİM"in bir anlaşması olduğunu biliyorum. Saniye de 150 litre su bu çaya hem sulama hem de suyun oksijen oranı için bırakılıyor. Biz bu suyu kullanabiliriz diye düşündük ama kimseye de bu suyu kullanırsınız garantisi vermedik.” Dedi.

OKUL BAHÇELERİNİN DÜĞÜN SALONU OLARAK KULLANILMASI

Toplantıda mahalle ve köy muhtarlarının sorunları da dinlenerek notlar alındı. Aliağa da yaz aylarında düğün yapacak dar gelirli vatandaşların Aliağa da bulunan okul bahçelerini kullanmak istemeleri de toplantıda gündeme geldi. Kültür Mahallesi Muhtarı Muharrem Şen “Vatandaşlar bana geliyor ve dileklerini söylüyorlar. Cüzi bir para vererek hem okula katkımız olur hem de düğünlerimizi yaparız diyorlar” dedi. Konunun gündeme gelmesi üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Tatlıcı bu tür isteklerin kendilerine de geldiğini söyledi. Kaymakam İbrahim keklik te kanunlar ve nizamnameler çerçevesinde bir fiyat tespiti yapılmasını ve muhtarlara verilmesini söyledi. İlçe Emniyet Müdür yardımcısı Ahmet Uslu da bu konuya sıcak bakmadıklarını dile getirerek “ Daha önce de bu tür istekler oluyordu. Okul bahçelerinin düğün ve dernekler için kullanılması halinde bu kez de o bölgede yaşayan vatandaşlar şikâyet ediyor ve rahatsız olduklarını söylüyorlardı. Otopark olarak kullanılmasında sakınca yok ama düğün salonu olarak kullandırılması konusunda sıkıntı oluyor. Bize bu durumlarda çok şikayet geliyor” dedi.

Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik toplantı öncesinde toplantı heyetine aldığı ve önemli gördüğü notları aktararak, toplantılara zamanında gelinmesi, temizlik ve kıyafet konusu, yeşil kart ve evrak konularında halkın bekletilmemesi, kurumlara arası iletişim ve yazışmaların aksatılmadan yürütülmesi konularını gündeme getirdi. Kaymakam Keklik Aliağa içerisinde bulunan atıl kamu binalarının değerlendirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiği, Yardımseverler Derneği"nin yaptırdığı Huzurevi"nin bitirilmesi için çalışmalar yapılması konularına da değinerek Hükümet Konağının depreme dayanıklı olmadığını ifade etti. Kaymakam Keklik bu konuda bilirkişi raporunun olumsuz çıktığını sözlerine ekleyerek güçlendirme çalışmaları için ödenek istendiğini ve ödeneğin beklendiğini dile getirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.