25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-1°C

ALİAĞA CAMİSİ ONARILIYOR

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Hisar Camii’nden sonra İzmir’in en eski camisi Aliağa Camii, Konak Belediyesi’yle hayat bulacak İzmir’in tarihini gün yüzüne çıkaran Konak Belediyesi, kentin gizli kalmış eserlerini geleceğe taşıyor. Bugüne dek restora

Aliağa Camisi Onarılıyor

04 Eylül 2012 Salı 20:45

ALİAĞA CAMİİ HAYATA DÖNÜYOR

450 yıl sonra yeniden merhaba
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Hisar Camii’nden sonra İzmir’in en eski camisi Aliağa Camii, Konak Belediyesi’yle hayat bulacak
İzmir’in tarihini gün yüzüne çıkaran Konak Belediyesi, kentin gizli kalmış eserlerini geleceğe taşıyor. Bugüne dek restorasyon çalışmalarıyla birçok ödülü Konak’a kazandıran Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Aliağa Camii’nin onarımı için de hazırlıkları başlattı.
İzmir’in 450 yıllık geçmişine tanıklık eden Aliağa Camii, viran görünümüyle İzmirlileri ve şehre gelen turistleri hayal kırıklığına uğratıyor. Osmanlı döneminde inşa edilmesine rağmen bulunduğu konum nedeniyle de önemli olan caminin hemen yanındaki Roma döneminden kalan tünel ve başka yapılar Aliağa Camisi’ni daha da değerli kılıyor. Avlusunda yer alan mezarlar ve dev mezar taşları ise camiyi İzmir’deki benzerlerinden ayırıyor. Mermer ve ahşabın yarattığı uyum, altın yaldız süslemeler, sade ama ince işçiliğiyle cami, gerçek değerini bulacağı günü bekliyor.
Abacıoğlu Hanı projesiyle Avrupa’nın en prestijli ödülü Philippe Rotthier’i; Mülkiyeliler Birliği, Kadın Müzesi ve Selvili Han restorasyon projeleri ile Tarihi Kentler Birliği proje ödüllerini İzmir’e kazandıran Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Aliağa Camii için de çalışmaların bir an önce başlatılacağını söyledi. Daha önce de camide incelemelerde bulunan Başkan Tartan, 450 yıllık tarihi ayakta tutmak için Konak Belediyesi olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını hatırlattı. Başkan Tartan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konak Belediyesi’ne girdiğiniz zaman sizi Atatürk’ün sözleri karşılar: ‘Hayatta; insanı mutlu edecek şey, kendisi için değil kendisinden sonra gelecek olanlar için çalışmaktır’. 450 yıl önce inşa edilen bu cami de bize bu sözleri anımsattı. Geçmişten gelen güzellikleri, kazanımları değerlendirmek geleceği de yapılandıracak, umut olacaktır. Bize kalmış bu değerli mirası en güzel şekilde korumak ve bizden sonraya taşımak görev olmanın da ötesinde,  vicdani bir sorumluluktur.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.