23 Kasım 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C

4 TON DOMATESE KARŞI...

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özken, Türkiye'nin dış ticarette mutlaka yüksek teknoloji ürünlerine yönelmesi gerektiğini söyledi.

4 Ton Domatese Karşı...

31 Ağustos 2015 Pazartesi 18:29

4 TON DOMATESE KARŞI 
1 KİLOGRAM TOHUM ALIYORUZ
 
Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özken, Türkiye'nin dış ticarette mutlaka yüksek teknoloji ürünlerine yönelmesi gerektiğini söyledi. Özken, "Bugün 4 ton domates gönderdiğimizde bunun  karşılığında sadece 1 kilogram domates tohumu getirtebiliyoruz. Böyle gitmez. Mutlaka yüksek teknoloji ihracatını hayata geçirmeliyiz. Yoksa cari açıktaki makas daha da büyüyecek" dedi.
 
Gümrük Müşaviri de olan Ahmet Özken, Türkiye'nin ihracatının 157 milyar dolara, ithalatının ise 252 milyar dolara ulaştığını belirterek "Dış ticaret hacmimiz 400 milyar dolar civarında. Çin'in ise 2.5 trilyon dolar ihracatı, 1.6 trilyon dolar ithalatı var. Burada en önemli etken yüksek teknoloji ürünleri. Eğer bu tür ürünleri üretip satamazsak cari açıktaki makas her geçen gün daha da büyüyecek" dedi. 
 
2014 yılında Çin'in yüksek teknoloji ihracatının 457 milyar dolara, Kore'nin 152 milyar dolara ulaştığını bu rakamlara karşın Türkiye'nin yalnızca 4.5 milyar dolar yüksek teknoloji ihracatı yaptığını söyleyen Özken, şeyle devam etti: "Bu bizim için önemli bir veri. Çünkü bugün Türkiye olarak 500 TIR demir gönderdiğimizde bunun karşılığında yaklaşık 1 ton ilaç alabiliyoruz. 4 ton domates gönderdiğimizde bunun karşılığında sadece 1 kilogram domates tohumu getirtebiliyoruz. 2 bin ton çimento ya da inşaat malzemesi gönderdiğimizde karşılığında sadece 1 konteyner bilgisayar alabiliyoruz. Yüksek teknoloji ürünleri bizim ihracatımızda önem vermemiz gereken, yatırım yapmamız gereken en önemli konu" 
 
PEŞİN ÖDEME ŞART
Türkiye'de 60 binden fazla dış ticaret firması olduğunu, ihracat rakamlarını daha da yükseğe çekmek için eğitimli personele ihtiyaç olduğunu ifade eden Ahmet Özken,  "İhracatta ödeme sistemi de değişmeli. Yurtdışına gönderdiğimiz ürüne karşılık ödemeyi mal mukabele sistemiyle  alıyoruz. Yani üretiyor, malı gönderiyor parasını 2, 3 ay sonra alıyoruz. Bu çok riskli bir sistem. Ödenmeyen paraya yönelik bir veri de yok. 152 milyar dolarlık ihracatın 102 milyar dolarını bu ödeme sistemiyle yaptık. Böyle olmaz, en risksiz olanı tercih etmeliyiz. Yani peşin ödeme sistemini. Yüksek teknoloji ürün ihracatıyla birlikte ödeme sistemini değiştirirsek cari açığı azaltmada önemli bir adım atmış oluruz" dedi.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.