ADNAN SAKA: GELİŞEN ALİAĞA’NIN GELECEĞİ ŞİMDİDEN HAZIRLANMALI
Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, TRT Kent Radyo İzmir’de Gazeteci Dilek Gappi'nin sunduğu 'İzmir’de Ekonomi' programına konuk oldu.
Sohbet havasında geçen programda; Aliağa’nın ekonomik ve ticari gelişiminin masaya yatırıldı. Bölgenin gelişimine paralel altyapı çalışmalarının da hazır hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Saka, Gelişen Aliağa’nın geleceğinin şimdiden hazırlanması gerektiğini söyledi.
İzmir’de Ekonomi’ye Aliağa sanayisine dair önemli açıklamalar yapan Başkan Saka, “Enerji, petro kimya, rafineri, lojistik gibi Türkiye'nin stratejik sanayi sektörlerine ev sahipliği yapan bölgemizde çok büyük potansiyel var. Bu potansiyelin iyi planlanarak yönetilmesi gerekiyor” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE PLANLI KALKINMA ŞART
Büyük şirketlerin yaptıkları yatırımların Aliağa'ya önemli katkılar yapacağını belirten Saka, “Aliağa’daki büyük gelişmeye karşın altyapı buna paralel bir gelişme sağlamadı. Gelecekte bu yatırımları karşılayabilecek alt ve üst yapının, sosyal yaşam alanlarının, yolların, hastanelerin geliştirilmesi gerek. Aliağa önümüzdeki yıllarda büyük göç alacak. İleriye dönük şehrin yaşam planlamasının hayata geçirilmesi gerek” dedi. Aliağa’nın enerji bölgesi olduğunu ifade eden Saka, “Şuan da 3,500 megawatt enerji üretiliyor. Yakın zamanda bu rakam 5,000 megavata çıkarılacak. Yani 5,000 megavat enerji şehrin üzerinde dolaşacak. Bu durumun şehre ve insan sağlığına etkilerinin olup olmayacağı uzmanlar tarafından araştırılmalı ve buna göre planlama yapılmalı” diye konuştu.
ÇEVRE YOLU EN KISA SÜREDE ALİAĞA’YA GELMELİ
Yatırımlarla sürekli gelişim gösteren Aliağa’da kara ve liman yollarının yetersiz kaldığını ifade eden Saka, “İlçemizde 10 milyon ton kapasiteli rafineri kuruluyor. Bunun yanında 2015 yılının son çeyreğinde 1 milyon 500 bin TEU başlangıç kapasitesiyle Petkim limanı faaliyete geçecek. Petkim Limanı devreye alınınca şuan da var olan trafiğe yılda 1 milyon TIR daha ilave olacak. Mevcut karayolu oluşacak yoğunluğa cevap veremeyecek. Bu trafiğin Aliağa'nın içinden çıkarılması lazım. Bu yüzden Aliağa-İzmir Çevre Yolu'nun en kısa sürede bitirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
BÖLGESEL TEŞVİKLER YERİNE SEKTÖREL TEŞVİKLER GELİŞTİRİLMELİ
Bölgesel teşvikler yerine sektörel teşviklerin hayata geçirilmesinin daha faydalı olacağını kaydeden Saka, “İzmir’de bulunan ve milyonlarca dolar altyapı yatırımı gerçekleştirilen birçok Organize Sanayi Bölgesi yatırımcılarını bekliyor. Ancak yatırım teşvikleri sebebiyle mevcut yatırımların ilgisi çevre komşu illere kaymakla birlikte, yeni yatırımların da İzmir’e göre daha avantajlı teşvik bölgesinde olan illere yapıldığını görüyoruz. Bu durum, uzun vadede İzmir ve ilçelerinde işsizlik sorununun giderek artmasına ve sosyo ekonomik yapının bozulmasına neden olabilir” dedi. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.