• BIST 9886.05
  • Altın 2958.781
  • Dolar 34.7329
  • Euro 36.5987
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 5 °C

Karaciğer Kanseri Önlenebilir Mi

Karaciğer Kanseri Önlenebilir Mi
Karaciğer kanseri dünyada sıklık olarak tüm kanserler içinde 5. sırada ve kanserden kaynaklanan ölümler arasında 3. sırada yer alıyor.
KARACİĞER KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ?
 
Karaciğer kanseri dünyada sıklık olarak tüm kanserler içinde 5. sırada ve kanserden kaynaklanan ölümler arasında 3. sırada yer alıyor. Karaciğer kanseri gelişmesi için en önemli risk faktörünün karaciğer sirozu olduğuna dikkat çeken, Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Serin karaciğer kanseri ve cerrahisi ile ilgili bilgi verdi.
 
AŞILAMA İLE KARACİĞER SİROZUNDAN KORUNMAK MÜMKÜN   
Batı ülkelerinde karaciğer sirozunun en sık nedeni aşırı alkol alımı iken, ülkemizde en sık neden hepatit B ve C virüsüne bağlı kronik hepatitlerdir. Ancak etkin bir tarama ve aşılama sayesinde karaciğer sirozundan korunmak mümkün. Çünkü kronik B hepatitli hastalarda karaciğer kanseri gelişme riski yaklaşık 200 kat artar ve hastaların yüzde 15-25’i karaciğer sirozu veya karaciğer kanserinden kaybedilir. Ayrıca hepatit B virüsü, hepatit C virüsünden farklı olarak, karaciğer sirozu yapmadan da karaciğer kanserine yol açabilir.  
 
SİROZ KARACİĞER KANSERİNE NEDEN OLABİLİYOR
Hepatit B için etkin aşılama yapılması karaciğer kanserinden korunmada en etkin yöntemlerden biridir. Hepatit B ve C’den korunmak için genel hijyen önlemlerinin alınması, risk gruplarının ve hepatitli hastaların tüm aile bireylerinin taranması büyük önem taşır. Kronik B ve C hepatitli hastalara tanının erken dönemde konulması ve uygulanacak güçlü antiviral tedaviler sayesinde hem karaciğer sirozu, hem de karaciğer kanseri gelişimini önlemek mümkündür. Eğer kişide kronik bir hepatit B veya C hastalığı varsa, siroz gelişimine izin vermeden en uygun tedavi başlanmalıdır. Bu konuda özellikle Hepatit B’ye bağlı erken evre karaciğer sirozunda, sirozun geri dönüşümünü sağlayabilecek güçlü ilaç tedavileri yüz güldürüyor. Hepatit C ise, kür sağlanabilecek bir kronik hepatit türü olup, bu alanda da pek çok yeni ve güçlü ilaç ile tedavi yoluna gidilebilir. Kronik hepatit tedavisinde başarı sağlanabilmesinin temelini; uygun zamanda, uygun ilaçların başlanması ve hastanın yakından takibi oluşturur. Karaciğer kanserinde erken tanı, doğru medikal ve cerrahi tedaviler sayesinde hastalıktan kurtulabilmek mümkün. Ancak ülkemizde karaciğer kanserlerinin tanısı bazı olgularda çok geç dönemde konulabiliyor. Ancak bu hasta gruplarında da beklenen yaşam süresini uzatabilen ve umut veren yeni tedavi yöntemleri mevcut ve bu tedavi yöntemleri ülkemizde de başarıyla uygulanabiliyor.  
 
 KARACİĞER KANSERİNİN CERRAHİ TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ? 
Günümüzde en etkin tedavi şekli ameliyat ile tümörün çıkarılmasıdır. Ameliyat kararı verilmeden önce karaciğerin işlevsel durumu mutlaka değerlendirilmelidir. İşlevsel durumun uygun olduğu hastalarda ameliyat ile tümör çıkarılır. Laparoskopik ya da başka bir değişle minimal invaziv teknik ya da halk arasında bilinen tabiriyle kapalı yöntem cerrahi, cerrahinin özel bir uygulama alanıdır. Gelişen teknoloji ile artık karaciğer ameliyatlarını bu yolla başarılı bir şekilde yapılabilir. Açık cerrahide, karın içine ulaşabilmek için karını boydan boya kaplayan bir kesi yapılıyordu. Laparoskopik (kapalı) teknikte ise 0,5-1 santim boyutunda beş kesi ve 4-5 santimlik piyesin dışarı alındığı kesi ile ameliyatlar tamamlanabiliyor. / EGE BASIN GRUBU
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14