• BIST 9943.69
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

İzmir'de Üretilen İzmir'de İşlenecek

İzmir'de Üretilen İzmir'de İşlenecek
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Türkiye’nin önde gelen süt firmalarından Sütaş, İzmir’in Tire İlçesinde dev bir süt işleme tesisini faaliyete geçirmeye hazırla
İZMİR’DE ÜRETİLEN SÜTLERİN TAMAMI ARTIK İZMİR’DE İŞLENECEK
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi 
Türkiye’nin önde gelen süt firmalarından Sütaş, İzmir’in Tire İlçesinde dev bir süt işleme tesisini faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Tire Organize Sanayi Bölgesi içerisinde açılması planlanan tesisin inşaatının ilk etabı tamamlandı.
 
Tesis ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısına İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ödemiş, Tire ve Bayındır İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü, İlçe Müdürleri, İzmir Ticaret Odası Başkanı, bölgedeki ticaret odası başkanları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Ziraat Odası Başkanları, Tire Süt Kooperatifi Başkanı, Üretici Birliklerinin Temsilcileri, süt üreticileri ve üretici temsilcileri katıldı.
 
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, firmanın 19 yıldır bölgeden süt alımı yaptığını ifade ederken, Egenin kalbinde, Evliya Çelebi’nin tabiri ile Şehr-i Muazzamda yani Tire’de böylesi bir tesisi faaliyete geçirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 
 
Yılmaz, 2014 yılı Ekim ayında Organize Sanayi Bölgesinde tesislerinin temelinin atıldığını hatırlatarak inşaatın ilk etabının tamamlandığını söyledi. Önemli olanın tesis yapmak değil tesisi yaşatmak olduğunu ifade eden Yılmaz, bu tesisin olumlu etkilerini yaşamak istediğini belirtti ve bölgenin bir kalkınma merkezi haline gelmesini arzuladığını söyledi. Yılmaz konuşmasında, firma hakkında tanıtıcı bilgiler içeren bir de sunum gerçekleştirdi.
 
Toplantıda konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise; “İzmir’de ülkemiz süt üretiminin %9’unu elde ediyoruz. İşlenen sütün Türkiye ortalaması %50 iken İzmir’de bu oran %80” dedi. Açılacak olan tesisle %20lik kısmında kapatılacağını ve üretilen tüm sütün milli ekonomiye kazandırılacağını belirten Toprak; “Bizim ülkemiz adına her bir neferimiz her türlü riske girerek üretmeyi bir ibadet hükmünde saymasaydı bugün bu markalar olmayacaktı. İzmir bu anlamda yeni bir üretim alanını yeni bir üretim gücünü kazanmış oluyor” dedi. 
 
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer ise; “Tire sütün merkezidir, burada bilinçli üretim yapılır. Üreticilerimizin bilinçlendirilmesinde bizim kooperatiflerimizin büyük katkısı var” dedi. Firmanın burada 600 personel istihdam edeceğini hatırlatan Demirezer; “Biz Tire Kaymakamlığı olarak gerek Halk Eğitim Müdürlüğü gerekse Çıraklık Eğitim Merkezi olarak kuruluşun ihtiyacı olan nitelikli personeli yetiştirmek için işbirliği yapmaya hazırız” dedi. 
 
Toplantıda söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, “İzmir için süt çok önemli” diyerek, Sütaş’ın İzmir’e, İzmir’in de Sütaş’a ihtiyacı olduğunu belirtti. “Bu gün bu buluşma gerçekleştiği için ben Bakanlığım adına çok gurur duyuyorum, iftihar ediyorum” diye konuştu. 
 
 
İZMİR, AVRUPA BİRLİĞİ ORTALAMALARININ ÜSTÜNDE
İzmir için sütün neden önemli olduğunu rakamlarla anlatan Güldal, İzmir’in 555 bin büyükbaş hayvan ve 1 milyon 615 bin ton yıllık süt üretimi ile ülke sütünün %9’unu karşıladığını söyledi. Güldal; “Ayrıca 550 bin koyun ve 236 bin keçi varlığı ile İzmir önemli bir süt üreticisi il durumunda. Büyükbaş hayvanlarda 6 bin 580 litre laktasyon süt verimi ile İzmir, Avrupa Birliği ortalamalarının üzerinde bir rakama sahiptir. Böyle bir süt üretimi ile doğal olarak en çok süt desteklemesi hak eden il de İzmir. İlimize Bakanlık tarafından 2014 yılında 968 bin ton süt için 50 milyon 500 bin TL, 2015 yılında ise 1 milyon 50 bin ton süt için 75 milyon TL gibi bir destekleme ödendi“ dedi.
İzmir’de üretilen sütün %80’inin süt işleme tesislerine satıldığını vurgulayan Güldal, “İzmir’de üretilen sütün %75’i il içerisinde işleniyor, kalan %25’lik kısmı ise işlenmesi için il dışına gönderiliyordu. Ama zannediyorum ki Tire’de açılacak bu tesisle artık İzmir, sütünün tamamını il içinde işlemiş olacak” dedi.
 
İl Müdürlüğü olarak uzun zamandır bir “Süt Eylem Planı” uyguladıklarını ifade eden Güldal, 2010 yılından sonra bu çalışmanın çok daha etkin yürütüldüğünü, birlikler, kooperatifler, örgütler, odalar ve birebir üreticilerle çalışılarak farklı bir noktaya gelindiğini söyledi.
 
İZMİR’DE SÜTÜN TAMAMI SOĞUK ZİNCİRDE
2010 yılında İzmir’de sütün %57’si soğuk zincirde iken 2011 yılında sütün tamamının soğuk zincire alındığını belirten Güldal; “Soğuk zincir içerisinde sektöre ait 294 adet süt toplama merkezimiz, 2 bin 805 süt toplama tankımız, 5 bin 160 ton/gün kapasiteli soğutma tankımız, 628 adet süt taşıma aracımız bulunmaktadır. İzmir olarak günlük ürettiğimiz sütün üzerinde bir soğutma kapasitesine sahibiz” dedi. 
 
İl Müdürlüğü olarak Çiğ Süt Veriminin artırılmasına yönelik olarak bir proje gerçekleştiğine de değinen Güldal; “Küçük Menderes Havzası’nda yürüttüğümüz bu proje ile 7 bin 732 üreticiye eğitim verildi. Birebir işletmelerde gerçekleşen eğitimlerde üreticiler hayvan refahından yem kalitesine, hayvan sağlığından süt hijyenine kadar birçok konuda eğitim aldı. 90 Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi arkadaşımız Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve uzmanlar tarafından yetiştirildi. Bu eğitimler sürekli devam edecek. Çok daha kaliteli çiftliklerde, hayvan refahına çok daha uygun ortamlarda “daha kaliteli süt” üretmeye çalışacağız” dedi.
 
ÇİĞ SÜT ARTIK SÖZLEŞMELİ SATILACAK
Çiğ sütün alınıp satılmasıyla ilgili güncel bir gelişmeyi de paylaşan Güldal, 16 Nisan 2015 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren “Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik” ile ilgili bazı önemli gelişmeler olduğunu belirterek, “yönetmelik öncesi düzenlenen sözleşmeler 2015 sonuna kadar geçerli sayıldı. Ayrıca sektörün talebi ve Bakanlığımızın çalışmaları sonucu, düzenlenecek sözleşmeler damga vergisinden muaf sayıldı. Sözleşmeler İl ve İlçe Müdürlüklerimizce onaylanabilir kararı alındı. Bu kararlarla, sözleşme uygulaması bürokratik anlamda hızlandırılarak pratikleştirilmiş oldu” dedi. Güldal, “Bakanlık olarak bu konuda amacımız üreticilerimizin sözleşme yapmasını ve destekleme primlerinden faydalanmasını sağlamak” diye konuştu.
 
Bu konuda çok yeni bir gelişmeyi de paylaşmak istediğini belirten Güldal, “Bakanlığımız, sözleşmelerin hazırlanarak İl ve İlçe Müdürlüklerimize ulaştırılması konusunda Şubat ayının ilk haftasına kadar bir süre uzatımına gitmiştir. Kooperatiflerimiz, birliklerimiz, firmalarımız, üreticilerimiz, süt toplayıcılarımız bu konuda sormak istedikleri her şeyi İl Müdürlüğümüz bünyesindeki “Süt Birimi”ne sorabilirler. Bu konuda her zaman hazırız” dedi.
 
SOĞUTULMADAN SATILAN SÜTE DESTEKLEME YOK
Sözleşme yapılmaması halinde üreticilerin desteklemelerden faydalanamayacağını hatırlatan Güldal, “sözleşmesiz olarak süt toplayan firmalar hakkında da cezai işlem uygulanabilecek. Sözleşmeler 6 aylık ve 1 yıllık periyotlarda yapılabilecek. Sözleşmelerin üretici/üretici örgütü ve süt işleyen firma arasında yapılması gerekiyor. Soğutulmadan satılan sütler sözleşmeli bile olsa destekleme kapsamı dışında kalacak” dedi.
 
İzmir Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “böylesine bir yatırımın İzmir’e yapılıyor olması gerçekten çok önemli. Ben bu yörenin geleneklerini ve özelliklerini dikkate alarak Tire’ye ait bir marka peynir türünü üretmenizi de ümit ediyorum” dedi. Demirtaş, “Küçük Menderes Havzası bereketlidir. Sizin de bu bereketi yaşayacağınızdan eminim” diye konuştu.
 
Toplantıda konuşan TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, bölgeye yapılan yatırımın çok anlamlı olduğunu ifade ederken, en çok süt üreten il olan İzmir’in ürettiği sütün tamamını işleyememesi bizim için olumsuz bir durumdu” dedi. Bölgede süt işleme kapasitesinin düşük olduğunu söyleyen Gürler, “Bu gelişme üreticiler için çok iyi bir gelişmedir. Tesisin bizim için de örnek teşkil edecek “ diye konuştu.
 
Konuşmalarının ardından yenilebilir enerji kaynakları, biogaz üretimi ve karbon salınımı konularında uzman sunumları yapıldı. Toplantı sonunda katılımcılar hep birlikte yapılacak dev tesisi gezerek incelemelerde bulundu ve görevlilerden bilgi aldı.  /EGE BASIN GRUBU
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14