• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 12 °C

İzmir, Türkiye Turizminin Olmazsa Olmazıdır

İzmir, Türkiye Turizminin Olmazsa Olmazıdır
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
Mehmet İşler: İzmir, Türkiye Turizminin Olmazsa Olmazıdır
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla “Turizm Sektörünün İzmir Ekonomisindeki Yeri, Büyüklüğü ve Önemi’’ başlıklı bir araştırma raporu yayımlandı. Rapor, turizmin İzmir ekonomisi için önemi, kentteki toplam üretime ve ihracata olan katkısı, turizmin İzmir’de oluşturduğu katma değer ve bölgenin turizm istihdam hacmi hakkında çarpıcı veriler içeriyor.  
 
Raporu değerlendiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Turizm sektöründe gerçekleşen bir birim canlanma bile, İzmir’de faaliyet gösteren birçok sektörü olumlu yönde etkilemektedir’’ dedi. Turizmin İzmir ekonomisi için büyük bir öneme sahip olduğunu rakamsal veriler sunarak vurgulayan İşler, “Yapılan araştırmalara göre, İzmir’de ekonomiyi en fazla etkileyen sektörler arasında turizm 13’üncü sıradadır. İzmir turizminde meydana gelen 100 birimlik canlanma, kentteki diğer sektörlerin üretimini 230 birim arttırmaktadır. Aynı zamanda, İzmir ekonomisindeki 100 birimlik canlanma da, turizm sektöründeki üretimi 141 birim artırmaktadır’’ ifadesinde bulundu.
 
“TOPLAM ÜRETİMİN YÜZDE 7,4’Ü TURİZMDEN”
ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’de faaliyet gösteren en yüksek üretim payına sahip sektörleri turizm sektörüyle karşılaştırarak önemli bilgiler verdi. İşler, ’’İzmir’de en yüksek üretim payına sahip olan 5 sektör arasında turizm de yer almaktadır. İzmir’de yüksek üretim payına sahip diğer sektörler toptan ve perakende ticaret, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı sektörleri de yer almaktadır. Bulgulara göre turizm, ildeki toplam üretimin yüzde 7,4’ünü sağlamaktadır’’ şeklinde konuştu.  
 
“İHRACATTA YÜZDE 9,4’LÜK PAY”
Sektörler bazında İzmir’i ihracat konusunda da değerlendiren İşler, İzmir’de pay açısından en çok ihracat yapan sektörlerin kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı olduğunu belirtti. Önem bakımından bu sektörleri ana metal sanayi, turizm, giyim eşyası imalatı, kürkün işlenmesi-boyanması, gıda ürünleri ve içecek imalatı sektörlerinin takip ettiğini söyleyen İşler,’’ Turizm, İzmir’deki ihracatın yüzde 9,4’üne denk düşen bir büyüklüğe sahiptir’’ dedi.  
 
“TURİZM DEMEK KATMA DEĞER DEMEK”
İşler ayrıca, turizmin katma değere sağladığı katkı açısından da oldukça önemli bir noktada olduğunu ifade etti. İşler, “İzmir’de en yüksek katma değer yaratan sektör yüzde 19,1 pay ile kara, su, hava ve boru hattı taşımacılığı ve iletişim sektörüdür. Bu sektörü toptan ve perakende ticaret; diğer hizmetler; tarım, avcılık ve ormancılık ve turizm sektörleri izlemektedir’’ diyerek, turizm sektörünün İzmir’deki katma değer oranının ise yüzde 4,8 olduğunu ifade etti.
 
“İZMİR TURİZMİ İSTİHDAM DEPOSU”
2013 yılı itibariyle Türkiye’deki konaklama, yiyecek – içecek hizmetleri, havayolu, seyahat acenteleri ve diğer sektörlerde çalışan sayısının 1,2 milyon dolar olduğunu söyleyen İşler, İzmir’in Türkiye turizm istihdamından yaklaşık yüzde 7 pay aldığını sözlerine ekledi. Türkiye’deki konaklama tesislerinde çalışanların yüzde 5’inin de İzmir’de istihdam edildiğini ifade eden İşler,’’Turizm, İzmir’de 1 buçuk milyonu aşan istihdam hacminin yüzde 5,3’ünü oluşturmaktadır. Ayrıca, İzmir’de hizmet sektöründe çalışanların yüzde 9,5’i de turizm sektöründe çalışmaktadır’’ diye konuştu.  
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14