• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -2 °C

Gebelikte kabızlığa karşı 6 besin

Gebelikte kabızlığa karşı 6 besin
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Kabızlık hamilelikte en sık yaşanan sorunlardan biridir.Bu can sıkıcı soruna beslenmenize dikkat ederek savaşabilirsiniz.Uzman Diyetisyen Serkan Tutar hamilelikte ka
GEBELİKTE KABIZLIĞA KARŞI 6 BESİN 
 
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
 
Kabızlık hamilelikte en sık yaşanan sorunlardan biridir.Bu can sıkıcı soruna beslenmenize dikkat ederek savaşabilirsiniz.Uzman Diyetisyen Serkan Tutar hamilelikte kabızlığa karşı beslenme önerilerinde bulundu...
 
Hormonal sistem hamilelik döneminde tam anlamı değişir. Bu değişiklik döneme özgü barsak hareketlerinde yavaşlamalara neden olur. Barsak hareketlerini hızlandırmak için posa içeriği yüksek olan sebze ve meyvelerin gün içerisinde yeterli porsiyonlarda (ortalama 5-9 porsiyon) tüketilmelidir. Ayrıca kuru meyveler bu dönemde barsak hareketlerini arttıran kurtarıcılardır. Gün kurusu, kuru erik, incir, siyah kuru üzüm, yaban mersinini belirli miktarlarda tüketmeniz barsak düzeninizin sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Kurufasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kurubaklagiller düzenli faaliyet gösteren barsaklar için tüketimi şarttır. Hamilelik döneminde günde 4-6 öğün tüketilmesi önerilmektedir. Egzersiz, barsak hareketini hızlandıran ve anne adayını stresten uzaklaştıran bir unsur olması nedeni ile ihmal edilmemelidir. 
 
Bazı yiyecek ve içecekler barsak hareketini hızlandırarak hamilelik döneminde sıklıkla yaşanan kabızlık probleminin yaşam kalitenizi etkilemeyecek şekilde azalttığı bilinmektedir. 
 
İşte bu besinler;
 
Kayısı: Magnezyum minerali içeriğinin yüksek olması nedeni ile barsak hareketlerinin daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu da hamilelik döneminde kabızlık problemi yaşayan kadınlar için çok önemlidir. Sabahları aç karnına veya gün içerisinde toplamda 3-4 adet gün kurusu tüketilmesi bir porsiyon meyveye denk gelmektedir. Kayısı iyi bir kalsiyum kaynağı olması nedeni ile hamilelik döneminde kilo kontrolü içinde iyi bir alternatiftir. 
 
Ihlamur: Hamilelik döneminde annelerin yaşamış olduğu en büyük sıkıntılardan biride gaz sancılarıdır. Ihlamur bu sıkıntının yaşanmasını azaltan en önemli içecektir. Ayrıca bu dönemde yaşanması muhtemel olan uykusuzluk sıkıntılarını da ortadan kaldırır. Mide ekşimesi ve kabızlık gibi hamilelik döneminde sık yaşanan sıkıntıların çözümü için günde 2 fincan ıhlamur içebilirsiniz.
 
Su: Su hepimiz için hayat anlamına gelmektedir. Hayatın her anında, her hastalıkta ve dönemde bol su içilmesi desteklenmelidir. Gebelik döneminde yaşanan sıkıntıların başında olan ödemin vücuttan atılması ve vücutta çözünmenin sağlanması için yeterli miktarda su alımının gerçekleşmesi şarttır. Gün boyunca içilecek 2-2,5 litre su hem ödem hem de düzenli barsak hareketleri için önemlidir. 
 
Kefir: Barsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin çoğalmasını ve daha uzun yaşamasını sağlar. Bu özelliği kefiri yoğurttan bile üstün kılmaktadır. Bu yararlı bakterilerin çoğalması, gebelik döneminde yaşanacak kabızlık sıkıntısının çözümünde etkendir. Kefirin, barsak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinmektedir. Bu durum anne adayının hastalıklara yakalanma riskini de azaltacaktır.
 
Erik: Anne adaylarının sıklıkla aşerdiği erik, özellikle hormonal dengesizlikten dolayı yıpranan sinirlere iyi gelir. Ayrıca hazmı kolaylaştırmasının yanı sıra kabızlık sıkıntısının yaşanmasını engeller. Erik tüketen annelerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta tuzdur. Erikle birlikte tüketilen tuz, vücutta ödeme neden olabileceği için tüketiminden kaçınılmalıdır. 
 
Kurubaklagiller: Hamilelik döneminde yaşanan sıkıntılardan biride kan şekerinin dönemsel olarak yükselmesi. Gestasyonel diyabet olarak adlandırılan bu rahatsızlık için kurubaklagillerin tüketilmesi önemlidir. Çünkü kurubaklagiller kan şekerinin dengeli olarak yükselmesini ve barsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan besin grubudur. Ayrıca sağladığı uzun süre tokluk hissi nedeni ile annelerin aralarda boş enerji kaynaklarına yönelmeleri engeller. Hamilelik dönemi öncesinde ve anında vücuda folik asit yüklemesi yapılır. Özellikle kurufasulye içerisinde yüksek miktarda folik asit bulunmaktadır ve günlük folik asit ihtiyacının üçte birini tek başına karşılar.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14