• BIST 10006.89
  • Altın 3149.661
  • Dolar 35.6522
  • Euro 37.1903
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Ekonomide makyaj dökülüyor

Ekonomide makyaj dökülüyor
Şahner Eser / Ege Hakimiyet Gazetesi- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; İktidarın başarısız politikalarıyla ülkemiz geleceğinin her geçen gün daha da umutsuzluğa sürüklendiğini söyledi.
MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET KENAN TANRIKULU: EKONOMİDE MAKYAJ DÖKÜLÜYOR,GİZLENMEYE ÇALIŞILAN BAŞARISIZLIKLAR BİR BİR ORTAYA ÇIKIYOR! 
 
Şahner Eser / Ege Hakimiyet Gazetesi-  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; İktidarın başarısız politikalarıyla ülkemiz geleceğinin  her geçen gün daha da umutsuzluğa sürüklendiğini söyledi.Ekonomideki kan kaybının endişe vermeye başladığını ifade eden MHP’li Tanrıkulu,”Ekonomide gizlenmeye çalışılan gerçek rakamlar gün yüzüne çıkıyor” dedi. 
 
İKTİDAR BAŞARISIZLIĞINI İTİRAF EDİYOR 
“2002 yılında iktidara geldiklerinde ‘bizler lüks kamu binaları yapmayacağız, savurganlığa son vereceğiz’ diyenler, bu sözlerinin tersine yaptıkları devasa lüks kamu binalarında saltanatlarını milletimizden uzak bir şekilde sürdürmektedirler” diyerek, AKP Hükümetini eleştiren Ahmet Kenan Tanrıkulu, şöyle konuştu:“Bir tarafta saltanat devam ederken, diğer tarafta İçişleri Bakanı sözde çözüm sürecinde iktidar olarak alan hâkimiyetini kaybettiklerini dile getirmekte, Başbakan’ın Başdanışmanı da ‘kamu düzeninin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şu anda devletin değil terör örgütünün elinde’ olduğu tespitini yapmaktadır.Milliyetçi Hareket Partisi’nin uzun süredir milletimizin dikkatlerine sunduğu tespitler ve ülke yönetimindeki başarısızlıklar, iktidar görevlileri tarafından da itiraf edilmektedir.” 
 
ÇÖKEN EKONOMİ GİZLENİYOR 
Mevcut iktidarın her alanda sindirilmiş bir toplum yaratmaya çalıştığını öne süren MHP’li Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu iktidar ülkemize sadece siyasî yönden değil, ekonomik açıdan da zarar vermektedir. Bu bakımdan büyük bir gayretle gizlemeye çalıştıkları çökmüş ekonomik öngörü ve tahminler her geçen gün daha da gün yüzüne çıkmaktadır. Ekonomik sıkıntı ve belirsizliklerden başta dar gelirli işçi, memur, emekli vatandaşlarımız, esnafımız, çiftçimiz ve girişimcimiz çok ciddî etkilenmektedir.Ülkenin büyüdüğünü ve sıkı para politikası uyguladıklarını zannedenler, 1923 - 2002 arasında Türkiye Cumhuriyeti ortalama büyümesinin yüzde 5 olduğunu, Ekonomi Bakanlığı’nın son öngörülerine göre de 2002 - 2014 dönemindeki büyümenin yüzde 4,9 olacağı gerçeğini pek çabuk unutmuş gözükmekteler. Uluslararası ekonomik kuruluşların (IMF, OECD vb.) yanı sıra, en son AB Komisyonu’nun Türkiye için 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 2,8’e düşürmesinin altında gerçek Türkiye ekonomisi verileri bulunmaktadır.” 
 
KAYITDIŞILIĞIN GETİRECEĞİ EKONOMİK VE SOSYAL MALİYETLER YİNE MİLLETİMİZE FATURA EDİLECEK
“Bugün Türkiye 12 yıldır çarpık ve verimsiz üretim yapısıyla, halen ithal girdi bağımlılığı nedeniyle döviz fiyatlarının artırıcı etkisinden kurtulamamış ve dümeni kırılmış bir teknenin azgın (uluslararası rekabet şartları) sulardaki belirsizliğini yaşamaktadır” diyerek, sözlerini sürdüren Tanrıkulu, şunları söyledi: “Bu belirsizlik ve sahipsizlik dış ticaretimizde de gözlemlenmektedir. Dış ticaretimizin Eylül sonuçlarına göre 9 aylık dış ticaret açığımız -61,1 milyar dolardır. Halen dış ticaretimizin yönü AB ülkeleri dışında yeteri kadar çeşitlendirilememiştir. Irak, Suriye, Mısır gibi ülkelere ihracatımız azalırken, Afrika’dan yeteri kadar talep gelmemektedir. Ekonomik verileri çok bozuk ve deflasyon tehlikesiyle karşı karşıya olan AB’ye güvenerek yürütülmeye çalışılan dış ticaret politikası, bu bölgede meydana gelebilecek ekonomik bir çalkantı sonrasında girişimcilerimizi zor durumda bırakabilecektir.Ekonomimizde yapısal sorunlar her alanda devam etmektedir. Cari açık yıllıklandırılmış bazda Ağustos’ta -48,8 milyar dolardır. Cari açıktaki azalıştan başarı hikâyesi çıkarmaya çalışan ekonomi yönetimi, açığın azalması yönünde halen kalıcı ve istikrarlı bir çözüm sunamamış ve diğer gelişmelere (küçülen bir ekonomide cari açığın gerilemesi, altın ithalatının azalması, enerji fiyatlarının düşmesi, turizm gelirleri vb.) bel bağlamış durumdadır. Günü kurtarmak adına göz yumulan kaynağı belirsiz (ödemeler dengesi net-hata noksan kalemi) para girişi 9,1 milyar dolara yükselmiştir. Bu paranın nereden geldiği konusunda spekülasyonlar devam etmekte, kimilerine göre Kuzey Irak petrol satışından, kimilerine göre Arap ülkelerinden getirilen paralar olarak nitelendirilmektedir. Bu kayıtdışılığın getireceği ekonomik ve sosyal maliyetler yine milletimize fatura edilecektir.”
 
EKONOMİYE VE ÖNGÖRÜLERE GÜVEN YOK
Ekonomiye ve öngörülere güvenin yok olmaya yüz tuttuğunu kaydeden Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazine Müsteşarlığı’nın TBMM’ye sunduğu 2015 Finansman Programı inandırıcılığını yitirmiş ve bir iyi niyet belgesi halinde kalmıştır. TBMM’de TSK’ya sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin şartları belirsizliğini korurken, ülkemiz için hazırlanan Program bir seferlik gelirlerin (özelleştirme gelirleri, 2/B satışları vb.) artacağı, Hazine garantili dış borçların azalacağı (artacağı yönünde yönetmelik değişikliği yapılmasına rağmen), döviz kurunun yükselmeyeceği şeklinde kurgulanmıştır. Bu kurgu dışında gerçekleşecek olumsuzluklar göz ardı edilerek, karşı tedbir geliştirilmemiştir. Oysa küresel ekonomi geçmişe göre daha az büyümektedir. Önümüzdeki dönem gelişmekte olan ülkeler hem dış ticaretlerinde, hem de finansman bulma yönünde ciddî sıkıntılar yaşayabilecektir.Çarkların giderek yavaşladığı Türkiye’nin toplam dış borç yükü 2008 yılında millî gelirimizin (GSYH) %38’i seviyesindeyken, 2014 ikinci çeyrek itibarıyla %50’nin üstüne tırmanmış durumdadır.” 
 
EKONOMİNİN TEKLEYEN MOTORLARINDA YORGUNLUK HAD SAFHAYA ULAŞTI
Türkiye’nin toplam dış borcunun  401,7 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Tanrıkulu, “İktidarın tutarsız politikalarının neden olduğu jeopolitik ve siyasî risklerin artmasıyla yerli ve yabancı yatırımcıların tedirginliği had safhaya ulaşmış, bu yüzden yatırım plânları ertelenmiş vaziyettedir. 2014 yılı durgunluğun, enflasyonun, işsizliğin ve borçların tırmandığı bir yıl olarak bitmek üzeredir. 2015 yılında ise vatandaşımızı bu basiretsiz ekonomik anlayış nedeniyle benzer ve zor günler beklemektedir. Ekonominin tekleyen motorlarında yorgunluk had safhaya ulaşmıştır.Enflasyon (TÜFE) Ekim ayında %8,96’ya çıkarak on yıl önceki seviyeye gelmiştir. Ekimde enflasyon sepetinde yer alan 432 maddeden 302’sinin ortalama fiyatları ve özel kapsamlı (çekirdek enflasyon) TÜFE göstergelerinden 'I' %9,04 artmış durumdadır. Vatandaşımızın zorunlu temel harcamalarında yıllık artışlar daha fazla olmuştur. Buna göre gıda’da %12,56, sağlık’ta %9,91, giyim’de %8,83 yıllık artışlar söz konusudur” diye konuştu. 
 
FİİLİ İŞSİZLİK %17’LERİ AŞMIŞ, İŞSİZ SAYISI İSE 5,5 MİLYONU GEÇMİŞ DURUMDADIR.
2014 yılında çalışanların  enflasyona ezdirildiğini sözlerine ekleyen Tanrıkulu, “2015 yılında ilk 6 ayda %3, ikinci 6 ayda %3,63 oranında artış olacaktır.Daha bugünden kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin gelirleri enflasyon karşısında eritilmiştir. Kısacası 1 yıl içinde beş defa hedef değiştiren Merkez Bankası ve önceki Orta Vadeli Program’da (2014-2016) 2014 enflasyon hedefini %5,3 öngören iktidar, neredeyse 2 katı gerçekleşen bugünkü enflasyon karşısında bu hedeflerini %8,9-%9,4 aralığına çıkararak, asıl niyetin ücret artışlarını frenleme olduğunu göstermektedir.Merkez Bankası enflasyon yüksek çıktıkça günah keçisi olarak bazen enerji fiyatlarını, bazen gıda fiyatlarını, bazen de domates-biberi suçlu ilan etmektedir. Tahminimiz, faizlerin artmasından ‘faiz lobisi’ni sorumlu tutanlar da önümüzdeki günlerde enflasyon konusunda Merkez Bankası’nı günah keçisi ilân edeceklerdir.Her başarısızlıklarına bir bahane arayanlar işsizliğin artışına da 12 yıldır çözüm sunamamışlardır. Sosyal ve ekonomik sorunların en tehlikelisi olan işsizlik giderek yükselmekte ve kısa zamanda düşüş eğilimi göstermeyeceği bugünden belli olmaktadır. Fiili işsizlik %17’leri aşmış, işsiz sayısı ise 5,5 milyonu geçmiş durumdadır.Bu durum ülkemizdeki yoksul sayısının artmasına da neden olmakta ve bilimsel çalışmalara yansımaktadır. TOBB ETÜ tarafından yayınlanan bir araştırma da; çalışan kişilerin, çalışma saatleri bittikten sonra, ev işi, çocuk bakımı, eğitim, sağlık gibi faaliyetleri yürüttüğü ve bu kişilerin uzun çalışma saatleri nedeniyle 'zaman yoksulu' haline geldikleri tespiti yapılmıştır. Buna göre; gelir-gider üzerinden yapılan hesaplamalara ilave olarak 7,6 milyon kişi daha bu yeni tespitle birlikte 'yoksul' hale gelmekte ve toplam yoksul sayısı 29 milyona ulaşmaktadır.Milliyetçi Hareket Partisi’nin de ortak olduğu 57’nci Hükûmeti’in 2002 yılında hükûmeti bıraktığındaki ekonomik durum ve bugünkü durumu bir kez daha hatırlatmakta fayda buluyoruz:
2002 2014 Dönemi
Büyüme GSYH (%) 6,2 3,3 (İlk 6 ay)
İmalat Sanayi/GSYH (%) 17,8 15,3 (2013)
Toplam Borç (milyar TL) 242,6 603,2 (Eylül)
İç Borç (milyar TL) 155,2 408,2 (Eylül)
Toplam Dış Borç Stoku (milyar dolar) 129,5 401,7 (İlk 6 ay)
Özel Sektör Dış Borç (milyar dolar) 43 277,9 (İlk 6 ay)
Özel Sek. Döviz Açık Pozisyonu (milyar dolar) - 6,5 - 179,3 (Ağustos)
Kredi Kartı Borcu (milyar TL) 4,3 74 (Eylül)
Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 277.133 744.347 (Temmuz)
Hanehalkı borçluluğunun gelirine oranı (%) 5,5 57 (2013)
Kişi Başına Düşen Dış Borç (dolar) 1.963 5.105 (2013)
Cari açık (milyar dolar) 0,6 - 29,5 (Ağustos) (2013:-65,0)
Dış Ticaret Açığı (milyar dolar) -15,4 -61,1 (Eylül) (2013:-99,8)
Uluslararası Yatırım Pozisyonu Açığı (milyar dolar) -85,4 -415,8 (Ağustos)
İşsizlik (%) 10,3          10,4 (Temmuz-Mev.Etk.Arındırılmış)
Toplam Yurtiçi Tasarruf Oranı (%) 18,5 12,7 (2013)
Açılan her 100 firmaya karşılık kapanan firma sayısı 6 35 (2013)
Protestolu Senet Sayısı (adet) 498.748 1.091.906 (2013)
 
Milliyetçi Hareket Partisi; ülkemiz ve milletimizi bilgilendirici ve uyarıcı ekonomik ve siyasî tespitlerini daima dile getirecek olup, sorumlu ve paylaşımcı siyaset anlayışını sürdürecektir. Partimiz; millî menfaatlerimizi milletimiz adına dile getirmenin dışında, gerek siyasî ve sosyal alanda, gerekse ekonomi politikaları alanında acil yapısal reformları hazırlamış, milletimizden bu politikalarını hayata geçirmek adına destek beklemektedir. Bu iktidarın ülkemize daha fazla zarar vermesinin önü muhakkak ki ülkesini, milletini sevenler tarafından demokratik usullerle kesilecektir.Bugün vatandaşımız, girişimcimiz ve çalışan kitlelerimizin yaşadığı ekonomik sorunların tamamını yakından takip eden Milliyetçi Hareket Partisi; “Önce birlikte daha fazla üreteceğiz, sonra birlikte daha adil bölüşeceğiz” şiarıyla çalışmalarını sürdürmektedir.” diyerek, sözlerini noktaladı.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14