• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C

Ege'nin Şifalı Otları Aliağa'da

Ege'nin Şifalı Otları Aliağa'da
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri / Yağmurların başlamasıyla beraber doğada yetişen şifalı otlar da yüzünü gösterdi
EGE’NİN EN ŞİFALI EN TAZE OTLARI ALİAĞA KÖYLÜ PAZARINDA 
 
Yağmurların başlamasıyla beraber doğada yetişen şifalı otlar da yüzünü gösterdi. İzmir’in Aliağa İlçesi’nde Aliağalı köylüler tarafından toplanarak Aliağa Köylü Pazarı’nda satışa sunulan yöreye özgü bin bir çeşit ot her Cumartesi tezgâhları süslüyor.
 
Sağlıklı yaşamaya özen gösteren ve doğada yetişen organik ürünleri tercih eden vatandaşlar da dağlardan ve tarlalardan toplanarak sergilenen bu otları alabilmek için Aliağa Köylü Pazarı’na koşuyor. 
 
YÖREYE ÖZGÜ 32 ÇEŞİT ŞİFALI OT ALİAĞA KÖYLÜ PAZARINDA TEZGÂHLARI SÜSLÜYOR
Sağlıklı yaşamın sırrını içinde barındıran eşek helvası(sütleç ya da sütlü ot), radika, malatura(sıra ya da turpotu), porika, kazayağı, katırtırnağı(yağlı ot), ebe gömeci(gömeç), sirken, istifno(stifno), deniz börülcesi, deniz fasulyesi, sarıkız, su teresi( yabani tere-kunduz otu), devetabanı(yağlı kayış), yer elması, ısırgan, sarmaşık (yabani kuşkonmaz), kuzukulağı, iğnelik, gelincik, kabak çiçeği, hindi bağ, tilki kuyruğu semizotu, yemekleri süsleyen dağ kekiği ve karabaş otu gibi otlar tedavi amaçlı kullanılıyor. 
 
ALİAĞALILARIN ŞİFALI OT İHTİYACI BU PAZARDAN KARŞILANIYOR
Aliağa ve köylerinden gelip Aliağa Köylü Pazarı’na tezgâh açıp, ürünlerini satışa sunan yaklaşık 70 Aliağalı üretici ve toplayıcı Aliağalıların şifalı ot ihtiyacını karşılıyor. İlerleyen yaşına rağmen Aliağalı üretici Fikret Şengül 80 yıllık yaşamının 50 yılını otlara adadığını söyledi. Şengül, “Yaklaşık 50 yıldır ot toplayıp satıyorum. Hem ailem sağlıklı yaşıyor hem de sağlık satıyorum. 80 yaşında olmama rağmen kendimi çok dinç ve sağlıklı hissediyorum. Topladığım otların beni hayata bağladığına inanıyorum” dedi. 
 
KAYHAN EYÜPOĞLU, “SAĞLIKLI YAŞAMANIN SIRRI DOĞADA”
Sağlıklı yaşamanın sırrının doğada yetişen otlarda olduğunu belirten Aliağalı lezzet ustası Kayhan Eyüpoğlu, Aliağa Köylü Pazarı’nda satışa sunulan otları sayarak faydalarını bir bir sıraladı. Eyüpoğlu, “Aliağamızda sağlıklı bir yaşam var. Sağlıklı yaşamın koşulu doğadan toplanan tabii otlarda. Yöremizde 32 çeşit ot yetişiyor. Buradaki köylüler de dağlardan topladıkları otları ve kendi ürettikleri zeytinyağlarını köylü pazarında satışa sunuyorlar. Bu tabii otların insan sağlığına da faydası dokunuyor. Hastalıklara deva bu otların bazılarının bağırsaklardaki iltihaplanmayı engelleyen, kolesterol düşürücü, kalp damarlarını açıcı özelliği var. Özellikle yöremizde bolca bulunan şevked-i bostan otu böbrek hastalıklarına çok iyi geliyor. Hem kökü, hem de yeşil yaprakları yeniyor. Bazı otların ise yağları çözücü özelliği var. Bazı otların kavrulup yemeği, bazılarının ise haşlanıp zeytinyağlı limonlu salatası yapılıyor. Doğal otlarla beslenenler izlediğim kadarıyla geç hastalanıyor. Bu saydığım otların birçoğu ilaç hammaddesi olarak da kullanılan otlar. Dolayısıyla, Aliağa’nın sürekli tükettiği bu otları İzmirli hemşerilerime de tavsiye ediyorum. Ben yerli işletmeci olarak Bergama, Menemen ve Çiğli pazarlarını da yakından takip ediyorum ve iddia ediyorum ki en doğal, en taze organik otlar Aliağa Pazarında. Üstelik, bu otlara kavuşmak İzmirlilere bir metro durağı kadar yakın” dedi. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri      
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14