TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜ ÜRETİMDE SON TEKNOLOJİYE ODAKLANDI
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir
Türk çelik sektörü yeni teknolojileri üretim tesislerine entegre etmek üzere yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Çelik İhracatçıları Birliği önderliğinde bir araya gelen sektörel heyet, dünyanın teknoloji devleri Güney Kore ve Japonya’yı ziyaret etti. Güney Kore’nin ardından Japonya’nın önde gelen çelik tesislerinde incelemelerde bulunan heyet, çelik sektöründe kullanılan son teknoloji uygulamaları, sektörel yeniden yapılandırma ve şirket birleşmeleri hakkında bilgiler aldı.
Çelik İhracatçıları Birliği, Türk Çelik Üreticileri Derneği ile birlikte sektörün gelişimi ve ilerlemesi adına başlattığı sektörel heyet ziyaretlerine devam ediyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Çin’e yapılan ziyaret sırasında ülkedeki entegre üretim tesisleri gezilerek üretim yöntemleri hakkında bilgiler alınmıştı. Çelik İhracatçıları Birliği, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ve sektör temsilcilerinden oluşan heyet, 22-28 Kasım 2015 tarihleri arasında Güney Kore ve Japonya’yı ziyaret etti.
Sektörde son iki yıldır yaşanan daralmayı: yeni teknolojileri devreye alarak ve yapısal değişiklikleri gerçekleştirerek aşmayı planlayan Türk çelik sektörü, dünyanın en ileri teknolojilerini geliştiren ve kullanan Güney Kore ile Japonya’daki meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunup yerinde incelemeler yaptı. Türk çelik sektörü, yapısal sorunların çözümü için entegre üretime dayanan modele öncelik vermiş durumda.
Çelik İhracatçıları Birliğine bağlı Matil A.Ş ile Japon SteelPlantech firması organizasyonuyla düzenlenen program çerçevesinde ilk olarak 2014 yılı rakamlarına göre dünyanın 6’ıncı büyük çelik üreticisi Güney Kore’yi ziyaret eden Türk çelik heyeti, burada yapılan görüşmelerin ardından yine aynı dönemde dünyanın ikinci büyük çelik üreticisi konumundaki Japonya’ya geçti. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın da aralarında olduğu heyet; Dongkuk Steel, POSCO, JFE Steel ve Kishiwada Steel tesislerinde incelemelerde bulundu. Ayrıca yatırım finansmanı konusunda JBIC (Japan Bank for International Cooperation) ile bir toplantı gerçekleştirildi.
Güney Kore ve Japonya sektörel teknik heyet gezisini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Türk çelik sektörü olarak son teknolojiye dayalı tesislerde üretim yapılmasına rağmen; son zamanlarda teknolojide yaşanan ilerlemeleri, üretim tesislerimize adapte etmek zorundayız. Bu çerçevede, teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve firmalarımızı bilgilendiriyoruz. İlkini Çin’e gerçekleştirdiğimiz teknik heyet gezimizin ikincisini Güney Kore ve Japonya’ya düzenledik. Burada çelik üretiminde kullanılan modern üretim yöntemlerini ve entegre tesisleri inceleme, meslektaşlarımızla bilgi alışverişi yapma fırsatı bulduk” dedi.
Çelik sektörünün cevhere dayalı entegre üretime geçmesinin büyük önem taşıdığına değinen Ekinci, “Dünya ile rekabet edebilmek için cevhere dayalı entegre üretime geçmemiz kaçınılmaz. Böylece katma değerli ürünlerin artmasını sağlayabilir ve maliyetleri düşürerek daha rekabetçi ürünler elde edebiliriz. Entegre tesislere geçişin büyük sermaye, yatırım ve zaman isteyen bir süreç olduğunu biliyoruz. Müteşebbislerin bunu tek başlarına gerçekleştirebilmeleri mümkün değil ancak bunu birlikte başarabilecek güçleri var. Şirket birleşmelerini, çelik sektörümüzün gündeminin ilk sırasına almamız gerekiyor” diye konuştu.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.