• BIST 9886.05
  • Altın 2958.781
  • Dolar 34.7329
  • Euro 36.5987
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 4 °C

Balık Yağlarındaki Tehlike

Balık Yağlarındaki Tehlike
Türkiye’nin önemli eczacılarından Mehmet Müderrisoğlu, bilinçsiz bir şekilde tüketi-len balık yağlarının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Nerede ve nasıl üretildikleri belli olmayan Omega 3 takviyelerinden uzak durulmasını
HER OMEGA 3 TAKVİYESİ AYNI DEĞİL
 
Türkiye’nin önemli eczacılarından Mehmet Müderrisoğlu, bilinçsiz bir şekilde tüketi-len balık yağlarının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Nerede ve nasıl üretildikleri belli olmayan Omega 3 takviyelerinden uzak durulmasını gerektiğini belirten Ecz. Müderrisoğlu, doğru Omega 3 desteğinin doğru şekilde tüke-tilmesi durumunda faydalarının sınırsız olacağını söyledi.
 
Sağlık ve eczacılık dünyasının önde gelen isimlerinden Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, şifa ve sağlık kaynağı balık yağları konusunda yapılan yanlışlara dikkat çekerek uyarı ve önerilerde bulundu: Saf olup olmadığına, dozajına, hangi formda olduğuna ve domuz jelatini içerip içermediğine bakın. 
 
Ecz. Mehmet Müderrisoğlu’nun verdiği bilgiye göre, balık yağlarında bulunan Omega 3 yağ asitleri soğuk denizlerdeki balıklardan elde ediliyor. Denizlerde gittikçe artan kirlenme Omega 3 yağ asitleri kaynağı olan balıklarda son derece zehirli olan cıva, kurşun ve diğer ağır metallerin bulunmasına neden olabiliyor. Söz konusu zehirli maddelerin çok ağır sağlık sorunlarına ve kansere neden olabileceğini söyleyen Ecz. Müderrisoğlu, Omega 3 yağ asitleri içeren gıda takviyeleri seçilirken nelere dikkat edilmesini gerektiğini anlattı. 
 
LABORATUVAR ANALİZİ VAR MI?
Alınacak Omega 3 takviyesinin cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içerip içermediğinden emin olmak için ürünün Uluslararası Balık Yağı Standartları’na (The International Fish Oil Standards Program - IFOS) uygun olup olmadığını bakılması gerektiğini ifade eden Ecz. Müderrisoğlu, “Doğru ve sağlıklı Omega 3 takviyesinin IFOS analiz laboratuvarından alınmış ve her üretim şarjına geçerli raporu olmalı” dedi. 
 
BİZİM BALIKLARDA OMEGA 3 ÇOK AZ
Sağlık açısından mucize etkilere sahip olan EPA ve DHA'nın en önemli kaynağının so-ğuk deniz balıkları olduğunun altını çizen Ecz. Müderrisoğlu, “Maalesef ülkemiz denizle-rindeki balıklarda istediğimiz faydayı sağlayacak miktarda DHA ve EPA bulunmamaktadır. Ayrıca deniz kirlenmesi nedeniyle ülkemiz kıyılarında tutulan balıklarda çok yüksek ağır metal kirliliği bulunmakta, bu da sağlığımızı her yönüyle tehdit eder mahiyettedir” diye ko-nuştu. 
 
HANGİ FORMU DAHA ETKİLİ?
Ecz. Müderrisoğlu, dikkat edilecek diğer bir hususun balık yağının formu olduğunu kay-dederek, “Omega 3 balık yağları ilk elde edildiklerinde Etilester formunda olur, daha sonra bir kademe daha saflaştırılarak Trigliserid formuna geçer. Bu formdaki bir Omega 3, Etiles-ter formuna oranla 3 kat daha etkili olur. Bu nedenle Trigliserid formunda bir balık yağı tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
DOMUZ JELATİNİ İÇERİYOR MU?
Kapsül şeklindeki Omega 3 takviyelerinde kapsülün elde edildiği kaynağın önemine dik-kat çeken Ecz. Müderrisoğlu, şunları söyledi: “Kapsülün balık jelatininden yapılmış olması en idealidir ancak genelde sığır jelatini kullanılır. Yurtdışından gelen bazı ürünlerde İslam dinine göre kullanımı haram olan domuz jelatini olabilmektedir. Jelatininin kaynağı belli olan ürünler tercih edilmeli.”
 
KRILL YAĞI 
Omega 3 yağ asitlerinin karides benzeri bir deniz canlısı olan Krill’den de elde edilebildi-ğini belirten Ecz. Müderrisoğlu, Krill’deki EPA ve DHA değerinin günlük ihtiyacı karşılama açısından düşük olduğunu ifade etti. Ecz. Müderrisoğlu, bu kadar düşük miktarları gerekli seviyelere yükseltmek için kapsül kullanımını arttırmak gerektiğini bunun da kullanım ma-liyetlerini arttırdığını kaydetti.  /EGE BASIN GRUBU
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14