ALİAĞA BELEDİYESİ’NDEN KYME ANTİK KENTİ İÇİN TANITIM ATAĞI
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Anadolu'nun Ege sahillerindeki en önemli liman şehirlerinden biri olarak gösterilen ve 12 Aiolis şehir devletinin başkenti olan ‘Kyme Antik Kenti’ için tanıtım atağı başlatıldı.
Aliağa Belediyesi tarafından ‘Kyme’yi Gördünüz mü?’ sloganıyla başlatılan kampanya çerçevesinde çeşitli tanıtım materyalleri hazırlandı.
BİLLBOARDLAR KYME GÖRSELLERİ İLE SÜSLENDİ
Agora, tiyatro, sıcak su kaplıca hamamı, sarnıçlı tüccar evi, su kemeri, sütunlu yol, kale duvarları, atık su sistemi ve denize 150 metre giren liman kalıntıları gibi çok sayıda bulgunun yer aldığı Antik Kenti öne çıkararak, ören yerine daha fazla ziyaretçi çekmeyi hedefleyen Aliağa Belediyesi, şehrin billboardlarını Kyme görselleriyle süsledi.
12 AIOLIS KENTİ’NİN BAŞKENTİ
Herkesi Kyme Antik Kenti’ni ziyaret etmeye davet eden görsellerde, antik kente ait obje ve argümanlara da yer verildi. Antik Kente ait sikkelerin görselleri ve yine 1979 yılında Kyme Antik Kenti açıklarında Foçalı balıkçıların ağlarına tesadüfen takılan Koşan Atlet Heykeli’nin hayranlık uyandıran görseliyle desteklenen afişlerde; Kyme’nin 12 Aiolis Kenti’nin başkenti olduğuna da vurgu yapıldı.
LA MARCA’DAN BAŞKAN ACAR’A ZİYARET
Kyme Antik Kent’inde yaklaşık 30 yıldır kazı çalışması yapan İtalya Calabria Üniversitesi’nin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Antonio La Marca, Aliağa Belediyesi’nin Kyme Antik Kenti’nin tanıtımına yönelik olarak yürüttüğü çalışmalarından duyduğu memnuniyeti iletmek adına Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ı makamında ziyaret etti.
Kyme’nin tanıtımı konusunda gösterdiği hassasiyetten ötürü Başkan Serkan Acar’a teşekkür eden dünyaca ünlü arkeolog La Marca, Kyme’nin Aliağa için çok büyük bir şans olduğunu ve bu şansı da Aliağa Belediyesi’nin en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştığını söyledi.
LA MARCA: KYME AYRI BİR ÖNEME SAHİP
Başlatılan kampanyanın amacına ulaşacağına inandığını belirten La Marca, “Bu coğrafyada çok sayıda antik kent var. Ancak, bu antik kentler arasında Kyme ayrı bir öneme sahiptir. 12 Aiolis Kenti’nin başkenti unvanına sahip olan Kyme’nin günümüzde de dikenler içinde bir gül bahçesi misali, dört bir tarafının sanayi kuruluşlarıyla çevrili olması önemini biraz daha arttırmaktadır. Bunun içindir ki Aliağa Belediyesi’nin Kyme’yi önemsemesi ve buraya sahip çıkması sevindiricidir. Her zaman desteğini yanımızda hissettiğimiz Aliağa Belediyesi’nin Kyme’ye olan bu ilgisi bizi de motive ediyor” dedi.
KONUKLARA KYME CAM TABAĞI
Çeşitli girişimlerle tarih ile modern yaşamı buluşturmaya çalışan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da, göreve geldiği günden bugüne Aliağa’ya emeği geçen ve kenti ziyaret eden yabancı konuklarına plaket, çiçek vs gibi hediyeler vermek yerine, Kyme Antik Kenti’ne ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam tabaklar hediye ettiğini hatırlattı.
Tarihte Sikke basan ilk koloniler arasında gösterilen Kyme Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan sikkelerin üzerinde bulunan motiflerden yola çıkarak hazırlanan tabakların Kyme’nin tanıtımında olumlu yansımalara neden olduğunu belirten Başkan Acar, sürdürülen bu çalışmalarla da olumlu sonuçlar alınacağına inandığını söyledi.
BAŞKAN ACAR TARİH TUTKUNLARINI ANTİK KENTİ GÖRMEYE DAVET ETTİ
Prof. Dr. Antonio La Marca başkanlığındaki kazı heyeti ile beraber koordineli bir şekilde çalışarak Kyme’nin tanıtımını farklı projelerle de sürdüreceklerini kaydeden Başkan Acar, “Bugüne kadar ağır sanayisiyle anılan Aliağa’yı doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleriyle de öne çıkarmayı hedefliyoruz. Zira Kyme, herkesin ömründe mutlaka en az bir kere ziyaret etmesi gereken bir yerdir” diyerek tarih tutkunlarını antik kenti görmeye davet etti.
KYME ANTİK KENTİ
Antik Kyme kenti kalıntıları, İzmir’den Bergama’ya giden yolun sol tarafında, Aliağa İlçesi’nin 6 kilometre güneyinde yer alır. Efsaneye göre, Kyme MÖ. II. binin sonlarında, Çandarlı Körfezi’nin güney kısmında derin bir koy içinde, Hellas’ın kuzeyinden gelen halklarca kurulmuştur. İki nehirle sınırlanmış iki tepe üzerine inşa edilmiş olan kent denizdeki güçlü konumu, verimli ovanın varlığı ile oldukça kısa bir süre içinde “Aiolis kentlerinin en önemlisi ve en büyüğü” durumuna gelmiştir.
MÖ. 8. yüzyılda Kymeli’ler deniz yoluyla ticaret yapıyorlardı; şüphesiz ekonomilerinin temelinde tarım vardı. Önemli liman kenti Kyme (yaklaşık 200 m. uzunluğunda güçlü bir iskele yapısı hala görünür durumdadır), aralarında Kilikya Bölgesi’ndeki Side ve Güney İtalya’daki Cuma’nın da bulunduğu birçok şehrin ana yurdudur; Arkaik Dönem’de şehir büyük bir ekonomik zenginliğe erişmiştir. Sikke basan ilk koloniler arasındadır, Klasik Dönem’de ise Kyme, Ege şehirleri arasında önemli bir siyasi konuma sahipti. Hellenistik Dönem’de bazı önemli yapıların inşası ile yeniden düzenlenen kentte yoğun zanaat faaliyetleri saptanır. Antik kaynakların yanı sıra kazılar sırasında açığa çıkarılan anıtlar ve bazı yazıtlardan anladığımıza göre Kyme, Erken İmparatorluk Dönemi’nde de saygın konumunu korumuştur. Tüm kentte homojen olarak belgelenen arkeolojik veriler, piskoposluk merkezi olması nedeniyle Geç Antik ve Erken Bizans Dönemi’nde, kentin hala yaygın yerleşim alanını koruduğunu işaret etmektedir. Yapılan araştırmalar ve eldeki veriler antik kentin kuruluşundan MS. 13. yy’a kadar kesintisiz iskân gördüğü doğrultusundadır.
AIOLIS KENTLERİ
Aiolis, Batı Anadolu'nun kabaca kuzey bölgesinin antik adı. Gediz Nehri kuzeyinden Bakırçay güneyine uzanan bölgedir. Doğusu Yunt Dağları ve Dumanlı Dağ, batıda ise Çandarlı Körfezi ile sınırlanır. Ayrıca Midilli Adası da bölgenin sınırlarına girer. Herodotos, 12 adet Aiol kenti sayar: Kyme, Larissa, Neonteikhıs, Temnos, Killa, Notion, Aigiroessa, Pitane, Aigai, Myrina, Grynaion, Smyrna. Bu kentlerin, MÖ 1050 yılı civarında Yunanistan'dan bölgeye gelen Aioller tarafından kurulduğu söylenmektedir. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.