• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara -2 °C

Aliağalı Hayvanseverler Tepkili

Aliağalı Hayvanseverler Tepkili
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / TBMM’de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikler hayvan severlerin tepkisine neden oldu.

ALİAĞALI HAYVAN SEVERLER TEPKİLİ

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / TBMM’de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikler hayvan severlerin tepkisine neden oldu.

Yapılan değişikliklerin amacına ve ilkelerine uygun olmadığını ileri süren Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği Başkanı, TC Izmir Valiliği Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Hülya Alpgiray TBMM’deki bütün milletvekillerinin vicdanlarına seslendiklerini belirterek “Bu Yasa tasarısını geçer oylarınızla kana bulamayınız” dedi.

CİDDİ KAYGILAR VAR

Alpgiray yasa değişikliği teklifini eleştirerek tamamıyla karşı çıktıklarını söyledi. 550 Milletvekilinin vicdanına sesleniyoruz başlığıyla yaptığı açıklamada Alpgiray 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda TBMM’de yeni dönemde yasalaşmayı bekleyen değişiklikler ile ilgili hayvan hakkı savunucularının ciddi kaygılarının olduğunu belirterek “ Mevcut Yasa'da sokak hayvanlarının Belediye sokak hayvanı bakımevlerinde kısırlaştırılıp küpelendikten sonra tekrar alındıkları yere bırakılmaları yeni Kanun tasarısında tamamen iptal edilerek, tüm hayvanların bakımevlerinde tutulmalarını veya kapasite yetersiz kaldığı takdirde doğal yaşam parklarına bırakılmalarını karara  bağlamaktadır. Mevcut 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun sokak hayvanları ile ilgili madde yönetmeliğindeki "barınak kriterlerini" dahi yerine getirmeyen, barınaklarda tuttukları köpekleri aç, susuz, tıbbı bakımdan mahrum bırakan, itlaf yoluna giden çoğu yerel yönetimin, çıkartılması istenen yeni Yasa ile barınaklara adeta istifleyecekleri köpeklere nasıl bakacağı konusundaki haklı endişelerimizi, gerek ortak açıklanan deklarasyonla gerekse Milletvekillerine ve ilgili tüm resmi mercilere yazı ile bildirmiş bulunmaktayız” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNİN VİCDANINA SESLENİYORUZ

STK’lardan ve hayvan severlerden gelen taleplerin aksine değişiklikler olduğunu ifade eden Alpgiray “Buradan TBMM deki tüm Milletvekillerimizin vicdanlarına sesleniyoruz. Bizzat sahadan ve uygulamadaki bireyler ve STK lardan gelen taleplerin aksine, koruma niteliği son derece kısıtlanmış, adıyla bile çelişen bu Kanun tasarısına EVET oyları için kaldıracağınız ellerinizle bir canlının ölüm fermanını imzalamış olacaksınız. Bu Yasa tasarısını geçer oylarınızla kana bulamayınız” dedi.

Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği Başkanı, TC Izmir Valiliği Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Hülya Alpgiray kanunda yapılan değişikliklere karşı çıkma sebeplerini şu şekilde sıraladı.

1- Öldürmenin “uyutma” tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldüreceğinin tanımlandığı bir yasa kabul edilemez.

2- İki sene hapis cezasıyla sınırlandırılması alınabilecek cezaların para cezasına döndürülebilecek olması cezaların ağırlaştırılmasının asıl amacı olan suçu engellemenin önüne geçecektir. Hayvanlara işkence cezasını sadece 750 TL’lik bir idarî para devlete ödeyerek devam edilen bir suç halini alacaktır. Hiçbir caydırıcılığı yoktur.

3- Evlerde kaç hayvan bulundurulacağının izne tabii olması ve hayvan “sahiplerinin” eğitime tabii tutulması ucu açık bir tanımlamadır. İleride “hayvan korumacının hak” ihlaline kadar varabileceği ve belki de “bir hayvan sahibi olmakla” sınırlandırmaya kadar gidebileceği için bu tanımlama bu şekliyle tasarıda yer alamaz.

4- Hayvanların ırklarına göre sınıflandırılıp “sahipleriyle” birlikte yaşam haklarının ellerinden alınması asla kabul edilemez. Dövüşçü ya da bahisçi “sahiplere” yönelik önlemler almak yerine ırkları cezalandırmak kabul edilemez ve merdiven altı üretime sebep olacaktır.

5- Hayvanların imhasına olanak sağlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun yeni tasarıda da yer alması kabul edilemez.

6- Deneylerdeki denetimlerin keyfiyete bağlanması kabul edilemeyeceği gibi hayvanları koruma kanunu gibi bir kanunun içinde hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan deneylerin yer alması kabul edilemez.

7- Mobil kısırlaştırmanın meşrulaştırılması hiçbir koşulda kabul edilemez. Olması gereken belediyelerin kendi veteriner hekim kadrolarını oluşturmasıdır. Hali hazırda mevcut yönetmeliklerdeki mobil kısırlaştırma maddesinin yasaya aykırı olduğuna ve iptaline yönelik İstanbul Veteriner Hekim Odası (IVHO) tarafından açılmış bir dava mevcutken mobil kısırlaştırmayı yasalaştırma çabası kabul edilemez.

8- Amacın hayvanları korumak ve hakları gözetmek değil, hayvanları bertaraf etmek olduğunu kanıtlamaktadır.

Alpgiray son olarak “TBMM komisyonlarında bekletilen yasa tekliflerini ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen yasa tasarılarını bu nedenlerle desteklemediğimizi, ilgili tasarıların geri çekilmesini ve oluşturulacak komisyonlarda hayvan hakları konusunda çalışmalarıyla kendini ispat etmiş tüm STK’lardan görüş alınmasını talep ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14