ALİAĞA DA TAŞERONLAŞMA, ÖZELLEŞTİRME VE SENDİKAL ÖRGÜTLÜK İDEOLOJİSİ KONULU SEMİNER VERİLDİ
KANİ BEKO TAŞERONLAŞMA İŞÇİ SINIFINI EZMEKTİR
ALİAĞA HABER / DİSK Genel-İş Sendikası Aliağa"da taşeronlaştırma, özelleştirme, sendikal örgütlülük ve sınıf siyaseti ve ideolojisi üzerine eğitim semineri verildi. Petrol İş Sendikası Seminer Salonunda Taşeronlaştırma ve Özelleştirme, Sendikal Örgütlülüğün Önemi ve Sınıf Siyaset ve İdeoloji konularındaki eğitim seminerini Disk Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko, DİSK Genel-İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, DİSK Genel-İş Sendikası Genel Koordinatörü Serhat Salihoğlu ve DİSK Genel-İş Sendikası Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir verdi. DİSK Genel-İş Sendikası 5 No lu Şube Temsilcisi Yücel Laçinel ve Aliağa Belediyesinde çalışan yaklaşık 400 işçiden 200 kadarının katıldığı seminerde taşeronlaşmanın zararları ve örgütlü siyasetin önemi ile sendikalaşma konularında işçilere bilgi verilerek hak arama mücadelesinin yolları anlatıldı.
KANİ BEKO ALİAĞA DA ŞİRKET KALKINDIRILIRSA TÜM İŞÇİLER ŞİRKET BÜNYESİNE ALINIR VE SENDİKALAŞMANIN ÖNÜ AÇILIR
DİSK Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko taşeronlaşma sisteminin işçilerin haklarını gasp ettiğini söyleyerek Sendikal mücadelenin önündeki en büyük engellerden birisi taşeronlaşmadır. Kamuda ve bir şirket bünyesinde çalışamayan işçiler özel sektör eliyle kamu kuruluşlarında iş imkânı buluyor ve hizmet üretmeye çalışıyorlar. Kamuda istihdam edilecek işçi sayısı bellidir. Şirket ise tamamen Belediyelerin ihtiyacı neyse ve ne kadar istihdama ihtiyacı varsa o kadar alabilir. Sayı sınırlaması yoktur. Aliağa da bir şirket var ama durumu bozuk. Bu şirket kalkındırıldığı takdirde tüm işçiler şirket bünyesine geçebilir ve haklarına kavuşabilir. Sendikalaşmanın önünü ancak bu şekilde açabiliriz. Belediyeler norm kadro uygulaması ile çalışır ve bu sayı bellidir. Belediye bünyesine herkes geçemez. Dedi.
KANİ BEKO SENDİKALI VE ÖRGÜTLÜ OLMAK ZORUNDASINIZ
Kamunun 4 şekilde işçi istihdam edebileceğini söyleyen Kani Beko Bunlar Memurlar, Sözleşmeli Personeller, Geçici İşçiler ve işçilerdir. İşçi statüsünde olanlar Kamu Kuruluşlarında mesela belediyede farklı alanlarda farklı ihaleler ve farklı firmalar bünyesinde yani taşeronlar eliyle istihdam edilirler. Burada da farklı sözleşmeler yapılır ve sözleşmeler belli süreler için geçerlidir. Süre dolduğunda yeniden ihale yapılır ve sözleşmeler imzalanır. İşçiler bir araya gelir ve sendikalaşma ihtiyacı hissederler ise o zaman bir toplu sözleşme gündeme gelir ve burada bir takım haklarınızı elde etmek daha kolay olur. Toplu sözleşme iş yasasında işçilere tanınan hakların işçilerin pazarlık gücü ile bazı hakların artırılmasını sağlar. Bu nedenle sendikalaşma önemlidir, örgütlü mücadele sizlerin haklarınızı sağlama açısından çok önemlidir. Diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANLARI DİRAYETLİ OLMAK ZORUNDA
DİSK Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko Belediye Başkanlarının taşeronlaşma karşısında çok dirayetli olması gerektiğini sözlerine ekleyerek Aliağa da bir şirket var ve durumu kötü deniliyor. Aliağa Belediye Başkanı şirketi iyi duruma getirmek adına bildiğim kadarıyla ortaya bir irade koymuş ve şirketi kalkındıracağını söylemiş. Şayet bu gerçekleştirilirse Belediye de çalışan tüm işçiler şirket bünyesine alınabilir ve sizlerin de yarın ne olacak korkusu ortadan kaldırılabilir. Taşeronlaşmayı bir devlet politikası olmaktan da çıkarmak ve böyle bir hükümetten de kurtulmak lazım. Kurtulmak derken seçimi kastediyorum. Taşeronlaşma politikası ortadan kaldırılmadığı müddetçe bir şey yapma şansımız yok. Ülkemizde 14 milyon işçi var ama 650 bin işsi sendikalı. 14 milyon işçiyi uyandırmamız lazım. Şeklinde konuştu.
YÜCEL LAÇİNEL TAŞERONLAŞMA İLE KAMU KURULUŞLARI KAR EDECEK DENDİ AMA BU DOĞRU DEĞİL
Türkiye"de sürekli özeleştirmeden bahsedildiğini ancak özelleştirme ile birlikte kamu kurumlarında taşeronlaşmasının had safhaya çıkığına dikkat çeken DİSK Genel-İş Sendikası 5 Nolu Şube Yöneticisi Yücel Laçinel Türkiye`de kamu işletmelerinin devletin sırtında kambur olduğu propagandası eşliğinde başlatılan özelleştirme furyasının, yerel yönetimlerin hizmet üretim birimlerinde uygulanma şekli, ihale yoluyla işlerin taşeron firmalara devredilmesi oldu. Taşeronlaştırmalar daha ucuza, daha kaliteli hizmet vermek söylemiyle hayata geçirildi. Belediyelerin bundan kâr edeceği söylendi. Ancak bu doğru değil. Belediyeler bu yöntemden hiçbir şekilde kâr etmediği gibi çalışanların hakları da her gün daha da geriye gitmekte; işçi sınıfı, emekçiler daha fazla ezilmektedir dedi.
LAÇİNEL ALİAĞA DA ŞİRKET KALKINMALI
Eğitim seminerinde taşeronlaşma ile işçilerin yaşadığı sıkıntılar ve örgütlü mücadelenin öneminin anlatıldığını ifade eden Yücel Laçinel İşçi arkadaşlarımızın en büyük sıkıntısı taşeronda çalışmak. Mevcut yasalar serbest piyasa yolu ile hizmet alımını öngördüğü için arkadaşlarımız hizmet alımı yapan müteahhitlerde çalışıyorlar. Bunu ortadan kaldırmak için yasalar tekrar gözden geçirilmelidir. Taşeronda çalışan arkadaşlar asli olarak Belediye"nin görevlerini yapıyorlar. Taşerona para kazandırılıyor aslında. Burada da bir mücadele başlattık. İşçilerin sendika çatısı altında olmaları gerekiyor. Aliağa da Belediye Şirketinin kalkındırılması gerekiyor. İzmir de 5 Belediye de bu başarıldı. Biz arkadaşlarımızı bir araya toplayarak onları örgütlemeyi ve bilinçlendirmeyi istiyoruz. Taşeronlaşmayı bu belediye ortaya çıkarmadı. Kanunlar taşeronlaşmayı sağlıyor ve belediyeler buna mahkum oluyor. Konak, Karabağlar, Karşıyaka, Çiğli gibi belediyelerde şirketleşme ile taşeronlaşmayı ortadan kaldırdık, burada da bunu gerçekleştirmek istiyoruz ama önce işçilerimizi bilinçlendirmeliyiz. Başkanımız ile de konuşacak ve görüşlerimizi paylaşacağız. Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.