• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

Aliağa Uluslararası Liman ve Lojistik Zirvesi

Aliağa Uluslararası Liman ve Lojistik Zirvesi
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
LİMANLAR VE LOJİSTİK MERKEZLER ÖNEMLİ
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile Aliağa Ticaret Odası tarafından düzenlenen “2. Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi”nde; Türkiye’deki limanların mevcut durumu ile lojistik merkezlerin önemi ele alındı. 
 
Aliağa Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bölge limanları ve sorunları-çözüm önerileri hakkında bilgi aktardı. 2013 yılı verilerine göre Türkiye’nin dış ticaretinin 152 milyar dolar ihracat, 252 milyar dolar ithalat olmak üzere yaklaşık 400 milyar dolar olduğunu söyledi. Ege Bölgesi incelendiğinde ithalat ve ihracat verilerinin 23 milyar dolar seviyelerinde olduğunun gözlemlendiğini vurgulayan Öztürk, bu oranın dış ticaretin yaklaşık yüzde 9’una denk geldiğini anlattı. 
 
Konuyu Aliağa açısından değerlendiren Öztürk, “2013 yılı verilerine göre bölgede bulunan 13 adet iskele ile 40 milyon ton yük ve 466.000 TEU konteyner ile 2014 yılının ilk 6 ayındaki veriler yıl bazında değerlendirildiğinde 2013 yılının yaklaşık %5 ile 10 seviyesi üzerinde olacağı değerlendirilmektedir. Bölgede bahsettiğim bu 13 iskeleye ek olarak çok önemli yatırımlar gerçekleştirilmektedir. Bölgede Petkim, limancılık sektöründe hızlı adımlarla ilerlemekte olup, 2015-2030 yılları arası arası dönemi içinde projelendirilmiş bulunan Star rafinerisi ve Petkim konteyner liman yatırımları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Rafineride işlenecek hampetrol ve üretilecek petrol ürünleri bazındaki sıvı yükler için 4 adet parmak iskele yapılmasının plan dâhilinde olduğunu bilmekteyiz. Ayrıca, İlk fazı 2015, ikinci fazı 2016 yılı sonunda devreye girecek Petkim Konteyner Limanı; planlandığı üzere başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU konteyner elleçlеme kapasitesine sahip olacak, daha sonra bu kapasite 4 Milyon TEU'ya kadar çıkabilecektir.” 
Bölgenin limancılık açısından taşıdığı potansiyelin yabancı yatırımcıların da dikkatini çektiğine işaret eden Öztürk,  “Ege Gübre’nin “ev sahipliğini” yaptığı konteyner terminalini dünyanın önde gelen limancılık işletmeleri arasında yer alan İspanyol Grup TCB işletirken, Petkim’in konteyner elleçleme bakımından güçlü bir yapıya kavuşturmayı hedeflediği limanını bu konuda dünyanın en büyüklerinden olan Hollandalı APM Terminals B.V. işletecektir” diye konuştu.
 
ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜNCE NAVLUN UCUZLAYACAKTIR
 “Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımları ile İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul otoyolları tamamlandığında hem ulaşım kolaylaşacak hem de navlun ucuzlayacaktır” diyen Öztürk,  Aliağa dolayısı ile İzmir’in ciddi anlamda büyük bir limanlar şehri havasına bürüneceğine dikkat çekti.
Aliağa’nın, önümüzdeki altı yılda Türkiye’nin limanlarında elleçlenen toplam yükün yüzde 20’sini elleçler konuma geleceğinin öngörüldüğünü, Çandarlı Limanı’nında hizmete girdiğinde bu bölgenin Türkiye’nin en önemli limancılık bölgesi olacağını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi:
“Aliağa son 1 yıldır yaptığı atılımlar ve yeni planlanan yatırımlarla Türkiye’nin en önemli endüstri, ulaştırma, lojistik ve limancılık merkezi olmaktadır. Bilindiği üzere, Aliağa Nemrut Körfezi’nde 2010 yılında Ege Gübre ve Nemport Limanları Konteyner gemilerine hizmet vermeye başlamıştır. En ileri teknolojiye sahip elleçleme ekipmanı ile hizmet veren Ege Gübre ve Nemport Limanları bu sayede verimliliklerini üst seviyelere çıkartarak rekabetçi hale gelmiş ve daha öncesinde İzmir Alsancak Limanı’na çalışan 7 Uluslararası dev hattı Nemrut Körfezi’ne çekmeyi başarmıştır. Bugün bazı büyük firmalar gemilerini Nemrut Koyu’na yönlendirmektedir. 
 
Yeterli su derinliği olmadığı için İzmir Limanı’na büyük tonajlı gemiler yanaşamazken su derinliği 27 metreyi bulan Aliağa’daki iskelelere büyük kapasiteli Post Panamax gemiler rahatlıkla yanaşabilmektedir. Nemrut Koyu’ndaki doğal olanaklar limanların sunduğu profesyonel hizmet ve teknolojik  alt yapı ile birleşince, bölgede elleçlenen konteyner sayısı 3-4 yıl içinde 500 bin TEU’yu aşmış ve bu önemli katkıyla ve İzmir Limanı ile birlikte 1 milyon 300 bin TEU’ya ulaşmıştır. Bu arada Batı Çim’in Batı Liman’da iskele ve geri saha geliştirme projeleri uygulamaya konmuştur. Batı Liman sıvı, tehlikeli yüklerin elleçlenmesi bakımından farklılaşma ve uzmanlaşma içindedir.”   
 
ALİAĞA LİMANLARI’NDA ALT YAPI EKSİKLİKLERİ BULUNUYOR
 Aliağa limanları ciddi altyapı eksiklikleri ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Öztürk, Nemrut limanlar bölgesindeki bağlantı yollarının satıh bozukluğu, trafik yoğunluğu can ve mal emniyeti bakımından ciddi riskler oluşturmaktadır. Şu anda limanlara giden ana yolun ve bağlantı yolunun yeterli olmaması ve plansız olmasından dolayı yoğun bir trafik sorunu yaşanmakta ve bununla birlikte geri hizmet ve depolama alanlarının yetersiz olması ya da hiç bulunmaması bölgede ciddi sorunlara neden olmaktadır. Petkim Limanı’nın faaliyete geçmesiyle, yılda 1 milyon konteyner TIR’ı daha trafiğe dâhil olacaktır. Günde ortalama 40 bin araç geçişinin olduğu yolda bugün dahi trafik yoğunluğunu karşılayamayan mevcut karayoluna günde ortalama 4 bin konteyner tırının daha ekleneceği düşünüldüğünde önümüzdeki süreçte Aliağa-İzmir karayolu inanılmaz bir yoğunluk ve risk altında olacak. Bu durumun kesinlikle sürdürülebilirliği yoktur ve bu durum limanların verimliliği bakımından da tam bir şişe-boynu niteliğinde kısıt oluşturmaktadır. Bu nedenle, Aliağa-İzmir çevre yolunun bir an önce tamamlanması ve bölgedeki demiryolu yatırımlarının acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Oda olarak bu konuyu yer aldığımız her faaliyette dile getirmekteyiz.”
 
LOJİSTİK MERKEZLER ÖNEMLİ
Lojistik merkezler doğru yapılandırıldığı ve işletildiği takdirde, öncelikle lojistik sektöründen başlayarak tüm ekonomiye yayılacak bir maliyet avantajının ortaya çıkacağına dikkat çeken Öztürk,  bu durumun lojistik sektörünün büyümesine ve ekonomi içindeki payının artmasına yol açacağını söyledi. 
“Ülkemizde planlanan tüm lojistik merkezler hizmete girdiğinde buralarda elleçlenen yükün ticari değeri yıllık 40 milyar dolar olacağı öngörülmektedir” diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu durum Türkiye'nin ihracatının yaklaşık %25'i demektir. Bu merkezlerde ayrıca 26 milyon ton ilave taşıma, 8 milyon metrekare konteyner stoku ve elleçleme sahası, 9 bin kişilik istihdam sağlanacaktır. Oda olarak her platformda dile getirdiğimiz gibi lojistik merkezlerin özellikle Avrupa’daki Hamburg ve Rotterdam örneklerinde olduğu gibi, limanlara yakın ve entegre olacak şekilde planlanması gerekmektedir. Aliağa Bölgesi Petkim ve Çandarlı limanları ile bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir.”
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14