• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -1 °C

84 Yaşında Kitap Yazdı

84 Yaşında Kitap Yazdı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Aliağa’nın sevilen isimlerinden Bulgaristan göçmeni 84 yaşındaki Halittin Altınarda, uzun süredir merakla beklenen kitabını piyasaya sundu.
ALTINARDA, ‘MEMLEKETİM BULGARİSTAN’ İLE TARİHE NOT DÜŞTÜ
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Aliağa’nın sevilen isimlerinden Bulgaristan göçmeni 84 yaşındaki Halittin Altınarda, uzun süredir merakla beklenen kitabını piyasaya sundu. Altınarda, ‘Memleketim Bulgaristan’ ismini verdiği kitabında; 1969 yılına kadar Bulgaristan’da yaşadıklarını, Türklerin kültürlerini, dini yaşayışlarını ve Türk kökenli vatandaşların asimile edilmesi için kullanılan Belene Kampında zulüm gördüğü günleri anlattı.  
 
Kitabında yer alan fotoğraf ve belgelerin tamamen kendisine ait olduğunu, bu belgelerin kaybolmaması için de arşivini herkesle paylaşmak istediğini belirten Altınarda, amacının Kırcaali’de yaşadığı günleri hatırlamak ve tarihe not düşmek olduğunu söyledi. 
 
84 YAŞINDAKİ ALTINARDA, MEMLEKETİNİ ANLATTI
‘Memleketim Bulgaristan’ın 1 yıllık bir çalışma ve 30 yıllık deneyimleri sonucu yazdığını ifade eden Altınarda, yazdığı kitap hakkında şunları söyledi: “1969 yılında Bulgaristan’dan Ankara’ya, 1991 yılında emekli olduktan sonra da Aliağa’ya geldim. Doğup büyüdüğüm yer olan Kırcaali’ye duyduğum özlem bu kitabı hazırlamama neden oldu. Kitabımda Kırcaali’de yaşadığım günleri, biz Türklerin kimi zaman yaşadığı zorlukları, kültürümüzü ve sanatsal faaliyetlerimizi anlattım. Bu kitabı hazırlarken aynı zamanda Bulgaristan’da Türk kökenli vatandaşların asimile edilmesi için kullanılan Belene Kampında gördüğüm zulmü dile getirdim. Aynı zamanda Bulgaristan’da Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği’nin kurucusuyum. Dernek çatısı altında faaliyet gösteren kütüphanenin 1946 yılında genel sekreterlik görevini üstlendim. Kırcaali ile Aliağa arasında kültürel alış verişin yapılması için çalışmalar yürüttüm. Özellikle 2002-2009 yılları arasında Aliağa Belediye Başkanlığı görevini yürüten Tansu Kaya bu konuda bana çok destek verdi. Bütün bunları fotoğraf ve belgeleri ile okuyucum ile paylaşmak istedim”  
Kitabının ilk baskısını 250, ikinci baskısını da 250 adet olarak gerçekleştirdiğini ve basımının 2 bin TL’ye mal olduğunu belirten Altınarda, “ Kitabımı isteyen herkese ücretsiz olarak veriyorum. Toplam 500 adet bastırdığım kitabım yoğun bir talep görüyor. Kitabımın 50 tanesini gelen talep üzerine Bulgaristan’daki dernek ve kütüphanelere gönderdim. Bir kısmını da içinde Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyelerinin yazıları olduğu için Ankara’ya gönderdim” dedi.
 
Halittin Altınarda Kimdir?
Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde 21 Aralık 1931’de doğdu. 1947 yılında Kırcaali Rüştiye Türk Okulu’ndan mezun oldu. 1951-53 yıllarında Sofya Vasil Lenkof Spor Okulu’nu bitirdi. Kırcaali kentinin Spor Komitesi’nden yönetici olarak göreve başladı. İki yıl sonra Ömer Lütfi Okuma Evi’nde yönetici ve kütüphaneci olarak görev yaptı.
1956 yılında Haskova kentinde Kültür Şubesi’ne atandı. Bölgesel Türk Okuma Evlerinin gelişmesi için iki yıl görev yaptı. 1957 yılında Kırcaali şehrinin yeniden yapılanması için Solbostoy şirketinde teknik eleman olarak çalıştı. 1960-62 yıllarında Kırcaali Devlet Tiyatrosu turneler yönetmeni görevinde bulundu. 15 Ekim 1969 yılında anavatana ailesiyle birlikte göç eden Altınarda, 1991 yılında Devlet Tiyatroları’ndan emekli oldu. / EGE BASIN GRUBU
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14